Eldorado’s nieuwe financieringsmarkt?

Blockchain is de technologie achter veel cryptocurrencies zoals Bitcoin. Deze digitale valuta, die zijn 14e kaars uitblaast, wordt vaak bekritiseerd door de publieke opinie en professionals uit de industrie, vooral vanwege de vage ‘economische realiteit’ en de schadelijke impact op het klimaat.

Integendeel, blockchain wordt vaak op veel gebieden als veelbelovend gepresenteerd: het is in feite een echte innovatie die zijn betrouwbaarheid al heeft bewezen. We zullen dus zien dat deze technologie veel verschillende toepassingen mogelijk maakt, behalve alleen het creëren van een digitale valuta.

1. Wat is een blockchain?

Blockchain, wat vertaald kan worden als een “keten van blokken”, is een technologie voor het opslaan en verzenden van informatie op een transparante, veilige en gedecentraliseerde manier.

De Joint Information Mission on the Uses of the Blockchain van de National Society definieert deze technologie als volgt: “Een blockchain is een record, een grote database die tegelijkertijd privé wordt gedeeld met al zijn gebruikers, alle houders van dat record en al diegenen die hebben ook de mogelijkheid om daar gegevens in te voeren, volgens specifieke regels die zijn opgesteld door een computerprotocol dat dankzij encryptie zeer goed beveiligd is.”

Blockchain, met zijn benadering van gegevensopslag en -overdracht, heeft veel voordelen, zoals veiligere, transparantere, efficiëntere, snellere gegevensstromen en automatiseringsmogelijkheden. Deze verschillende voordelen stellen de spelers op de financiële markt dus in staat zich een welvarende toekomst voor deze technologie voor te stellen, vooral op het gebied van transacties.

2. Wat is het voordeel van het gebruik van deze technologieën om de markt te financieren?

Een systeem waarmee transacties op een veilige manier kunnen worden beheerd, met volledig vertrouwen tussen spelers en met liquiditeit, kan niet anders dan de interesse van spelers wekken voor de financiering van de markt en dat is wat er momenteel gebeurt. We zien een explosie van projecten rond blockchain en shared ledgers (distributed ledgers).

Deze verschillende initiatieven zijn opgebouwd rond gemeenschappelijke doelen:

● Kosten verlagen

Blockchain-technologieën zullen tussenpersonen die betrokken zijn bij financiële transacties verminderen. Don Tate, hoofdanalist bij IHS Market, is van mening dat “blockchain financiële instellingen geld kan besparen door veel van de traditionele tussenpersonen in de financiële sector te elimineren.” Tegenwoordig beheert de Centrale Bewaarinstelling het register van de hoeveelheid effecten in omloop. Met de blockchain zal de rol van een centrale bewaarder niet nodig zijn, zoals het geval is bij veel tussenpersonen die toegang verlenen tot verschillende aan-/verkopen van effecten. Dit zou een aanzienlijke kostenbesparing betekenen voor bedrijven in deze sector.

Bovendien maken blockchain-technologieën het mogelijk om transacties te automatiseren door middel van “slimme contracten”, waardoor menselijke tussenkomst wordt verminderd: deze potentiële automatisering zal ook aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk maken.

● Vereenvoudig en versnel transacties

Dankzij de blockchain kunnen transacties veel sneller worden uitgevoerd dan nu. Dus, volgens Nadia El Filali, directeur van Blockchain & Crypto Asset Programs bij Caisse des Dépôts: “Vanaf het moment dat je van het kopen van effecten naar het betalen van de levering in een paar minuten gaat, vergeleken met een paar dagen in normale tijden, is het extreem belangrijk Interessant Voor de belegger. Omdat de gedeelde informatie alleen digitaal is en niet fysiek, is de uitwisseling ervan sneller en efficiënter.

● Veilige transacties

Met een gedecentraliseerd en end-to-end versleuteld gegevenssysteem zijn transacties veiliger en minder kwetsbaar voor fraude, hacking en cyberbeveiligingsrisico’s. Door de onmogelijkheid van end-to-end wijziging en encryptie van gegevens, maakt deze technologie het inderdaad mogelijk om fraude en illegale activiteiten te vermijden. Anonimisering van gegevens wordt op een efficiëntere en veiligere manier gewaarborgd, aangezien de gegevens worden opgeslagen op een netwerk van onafhankelijke computers en niet op enkele of centrale servers, wat hacking bemoeilijkt.

Deze verhoogde veiligheid kan van groot belang zijn voor transparantie en veiligheid Derivaten die worden verhandeld op OTC-markten en in repo-/effectenleningstransacties. In feite zal de blockchain zelf de “commerciële repository” vormen (de entiteit die verschillende informatie over OTC-transacties bewaart) opgelegd door de EMIR-regelgeving en zal het op elk moment mogelijk maken om te weten welke agent welk contract heeft.

● Transactiebewaking

Zo zal de blockchain, met zijn verhoogde traceerbaarheid, het mogelijk maken om transacties te monitoren, met name transacties die mogelijk verband houden met illegale en frauduleuze activiteiten. Hierdoor zal deze technologie effectiever zijn in de bestrijding van witwassen, terrorisme, handhaving van sancties en naleving van financiële risico’s.

Zo is het dankzij blockchaintechnologie mogelijk om een ​​onmiddellijk bijgewerkte traceerbaarheid van de oorsprong van datastromen te hebben, wat veel voordelen heeft, vooral als het gaat om ethische en/of juridische kwesties. Dankzij blockchaintechnologie kunnen datastromen die bijvoorbeeld aan criminele of terroristische netwerken zijn gekoppeld, worden opgespoord en geblokkeerd.
Bovendien worden databases symmetrisch op alle computers opgeslagen en zorgt de blockchain voor volledige transparantie in het gegevensbeheer, wat ook het risico op fraude beperkt.

3. De vooruitzichten voor de korte en middellange termijn

Volgens IHS Markit, een Amerikaans bedrijf voor digitale informatie, wordt verwacht dat projecten die gebruikmaken van blockchain-technologie een omzet zullen genereren van meer dan $ 100 miljard in 2024 en $ 462 miljard in 2030. De groei in de toepassing van deze technologie zal naar verwachting exponentieel zijn in de komende jaren , Vooral in de marktfinancieringssector.

Volgens IHS Markit zouden blockchain-gerelateerde projecten investeringsbedrijven zelfs ongeveer $ 12 miljard kunnen besparen. Blockchain kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor effecten- en aandelenafwikkelings-/clearingactiviteiten.

Met behulp van deze technologie is de Zwitserse beurs SIX van zijn kant van plan om een ​​alternatief handels- en afwikkelingsplatform voor digitale activa te ontwikkelen, de SIX Digital Exchange. Deze zomer zal de raad van bestuur van SIX beslissen wanneer deze toekomstige infrastructuur zal worden gelanceerd.

In Frankrijk richtte Caisse des Dépôts in 2015 de eerste Europese groep op die zich toelegt op Blockchain-technologieën in de bank-, financiële en verzekeringssector. Caisse des dépôts lanceerde vervolgens in 2021 een project om het potentiële gebruik en de implicaties van het creëren van een digitale valuta te beoordelen, in samenwerking met BNP Paribas, Crédit Agricole, Tokeny en The Blockchain XDEV.

Dus, naast de vele bovengenoemde voordelen, lijkt het erop dat blockchain-gerelateerde technologieën al positief worden geaccepteerd door regelgevende instanties. Dus, volgens Don Tait: “De Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten, de Financial Conduct Authority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk, de Hong Kong Monetary Authority en andere regelgevers werken gunstig samen met Blockchain-technologie in de financiële Deze regelgevende instanties versterken de geloofwaardigheid van Blockchain-technologie door deze traditioneler te maken.”

Door deze verschillende elementen kunnen we ons dus zonder problemen voorstellen dat de blockchain in de toekomst een essentiële technologie zal zijn voor spelers op de financiële markt.

Leave a Comment