Verbonden objecten om de energierekening van uw huis te verlagen

Het sluiten van zonwering en beweegbare zonwering kan worden geprogrammeerd volgens het warmste uur. Somfy

Het slimme huis maakt een comeback in een tijd waarin je je verbruik onder controle moet houden.

Connected home, smart home… Onder deze algemene woorden schuilt een rijk aanbod aan producten, waarvan vele hetzelfde doel hebben: het energieverbruik verminderen door de uitgaven te beheersen. De eerste steen in het gebouw – afgezien van de isolatie van het gebouw – betreft de controle van het verbruik. Een belangrijk punt om te reageren op de oproep tot beheersing van het energieverbruik, gelanceerd door EDF, TotalEnergies en Engie.

Waarom zou u in de zomer niet proberen uw huis te ventileren om het af te koelen in plaats van een airconditioner te gebruiken die veel elektriciteit verbruikt? Zo biedt de fabrikant van dakramen Velux een set elektrische aandrijvingen waarmee u automatisch openen kunt programmeren tijdens de koudste uren van de nacht en sluiten wanneer het warmer is. Allemaal uitgerust met een oplossing om de jaloezieën automatisch te sluiten. Deze oplossing wordt geïnstalleerd op een bestaand apparaat.

Somfy levert ook een erkermotor om het openen en sluiten te automatiseren. Alleen de Franse fabrikant zet het in zijn catalogus. Maar deze keer moet het worden geïnstalleerd zodra de vensters zijn geïnstalleerd. Het automatiseren van het sluiten van zonwering en jaloezieën is ook een manier om de blootstelling aan zonlicht in de kamer te verminderen, afhankelijk van de helderheid.

Maar als de airconditioner u echt nodig lijkt, hebben de aangesloten modellen in ieder geval het voordeel dat ze een betere controle bieden, met een geoptimaliseerde instelling voor de gewenste temperatuur binnenshuis en de tijden waarop het apparaat moet werken.

slimme kachels

Verwarming, hoewel minder gebruikt dit seizoen, is ook in zicht. Het gebruik van een aangesloten thermostaat kan volgens Ademe je stookkosten met 15-20% verlagen. Bij deze toestellen gaat het vooral om het vermijden van onnodige verwarmingsperiodes door ze zowel aan te passen aan de aanwezigheid van de bewoners in de woning als aan hun levensstijl.

Inge gaat nog verder om de installatie van aangesloten thermostaten te demonstreren met haar Mon Pilotage Elec-aanbod, dat toegankelijk is voor alle consumenten, ongeacht hun leverancier. Met deze oplossing richt ENGIE zich in de eerste plaats op eigenaren van “broodroosters”, dit zijn oude modellen elektrische kachels die veel energie verbruiken en waarvan het rendement zeer laag is. Utilities hebben oplossingen in huis, maar er zijn ook onafhankelijke merken. Netatmo, of Somfy, biedt ook kleppen die zijn aangesloten op de elektrische radiator, bedoeld om elk van zijn apparaten te bedienen.

Er bestaan ​​andere oplossingen, zowel in Engie als in EDF, geschikt voor alle soorten verwarming. Het is ook mogelijk om uw ketel te installeren of uit te rusten met een aangesloten thermostaat. Veel merken bieden dit soort producten aan, zoals bijvoorbeeld Netatmo of Delta Dore. Voordat u begint, is het beter om de mogelijkheid te controleren om de ketel op een dergelijke thermostaat aan te sluiten. Ook warmtepompen zijn aangesloten en het doel is altijd hetzelfde: het verbeteren van de bruikbaarheid.

Voor renovaties of nieuwbouwprojecten is het beter om vanaf het begin aangesloten apparaten te kiezen: ketels, radiatoren, warmwatertanks … al deze apparaten kunnen op afstand worden bediend. Het grote voordeel van deze oplossingen is het gebruiksgemak. Het is veel gemakkelijker om te programmeren wanneer u uw elektrische radiatoren kamer voor kamer verwarmt via een smartphone-app dan via de radiatoren zelf. Vrijwel alle fabrikanten bieden dit soort oplossingen aan. Ook in dit opzicht mogen de Fransen niet achterblijven, vooral niet met Muller, Thermore of zelfs Acova.

Gloeilampen en, meer in het algemeen, connected verlichting maken deel uit van het arsenaal van het slimme huis. Al dan niet vergezeld van een bewegingsmelder, het grote voordeel van connected verlichting is dat deze op afstand kan worden bediend. Hiermee kun je bijvoorbeeld de lichten uitdoen die je per ongeluk van je smartphone hebt achtergelaten…

Leave a Comment