Wat zijn de beste alternatieven?

Bescherming van persoonsgegevens, gebruiksgemak, snelheid … de criteria zijn talrijk. Le Figaro

De gelijknamige browser is sinds 15 juni niet meer bruikbaar. Het kan door veel programma’s worden vervangen.

Internet Explorer is niets meer dan dat. De Microsoft-browser die sinds 1995 op Windows-pc’s staat, werd op 15 juni voor altijd afgesloten. De voormalige eerste zoekbrowser laat slechts een klein aantal nabestaanden achter, slechts 0,46% van de internetgebruikers volgens Statista-gegevens. Voor hen is het nu zaak om een ​​alternatief te vinden. Maar hoe kies je tussen Google Chrome of Mozilla Firefox? Snelheid, privacy en gebruiksgemak… Le Figaro Het laat je kennismaken met 5 alternatieve browsers en hun sterke en zwakke punten.

Google Chrome-vlaggenschip

Tegenwoordig is Google Chrome ongetwijfeld de populairste browser ter wereld, met 64% van de internetgebruikers die het gebruikt volgens Statista. Verschillende redenen verklaren deze situatie. Ten eerste is het snel. Waar Internet Explorer is bespot omdat het traag is, is Google Chrome over het algemeen zo snel als uw internetverbinding toestaat. Daarna is de interface van de dochteronderneming van Alphabet gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginnende internetgebruikers.

Het meest voorkomende probleem dat door gebruikers wordt gemeld, is het RAM-gebruik. Hoe meer tabbladen u open heeft, hoe langzamer uw computer. De ingenieurs van het bedrijf realiseerden zich het probleem en implementeerden in 2021 een update om het verbruik te verminderen, zonder het probleem volledig op te lossen. Een ander probleem en niet het minste, de service verzamelt een grote hoeveelheid browsegegevens van zijn gebruikers.

Mozilla Firefox om uw gegevens te beschermen

Sinds zijn debuut in 2002 is de Firefox-browser een eeuwige tweede geweest. Eerst bekend als concurrent van Internet Explorer, past het nu in het aanbod van Google. Het bijzondere is dat het naast de snelheid geen persoonlijke gegevens gebruikt. De software is ontwikkeld door de Mozilla Foundation, een non-profitorganisatie. Het biedt browsen met drie beveiligingsniveaus: Standaard, Strikt en Persoonlijk, de laatste optie wordt gebruikt om cookies en ad-trackers te blokkeren.

Een ander sterk punt van de browser is dat het volledig “open source” software is, wat betekent dat de code waaruit het programma bestaat bij iedereen bekend is.

Safari, ontworpen voor Apple-apparaten

Apple’s Safari-browser is standaard geïnstalleerd op alle iPhones, Macs en iPads en staat bekend om zijn werking in het ethos van het merk: snel, eenvoudig en privacy-respecterend. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle sites te bekijken die uw surfgedrag op internet hebben bijgehouden.

Groot schaduwpunt, deze software wordt ten zeerste niet aanbevolen voor het navigeren door niet-Apple-besturingssystemen. De Windows-versie van Safari is sinds 2012 niet meer bijgewerkt, wat betekent dat browsen door dit programma gevaarlijk is. Het is dus het beste om het alleen op je iPhone of Mac te gebruiken.

Opera, met ingebouwde VPN

Tegenwoordig is Opera slechts verantwoordelijk voor een deel van het internetverkeer en gebruikt slechts 2,3% van de internetgebruikers het. Het heeft echter twee belangrijke voordelen: een “geïntegreerde VPN”-service, wat betekent dat het browsen van de gebruiker onzichtbaar wordt. Het maakt het gebruik van verschillende tools mogelijk, zoals de sociale netwerkbalk die een snelkoppeling biedt voor Facebook, Instagram en WhatsApp.

Het grootste nadeel van dit programma is dat het niet altijd intuïtief te gebruiken is. Hoewel het in hoge mate aanpasbaar is, kunnen beginners het niet ten volle benutten. Bovendien is het zelden goed geplaatst in snelheidsvergelijkingen.

Edge, de rechtmatige erfgenaam

Als Internet Explorer afscheid neemt, zal het plaats moeten maken voor Edge, de nieuwe browser van Microsoft. Het wil precies het tegenovergestelde zijn van zijn voorganger: snel en modern. Hij is sinds 2015 actief en heeft een prominente interesse in het integreren van de persoonlijke assistent Cortana in de browser.

De afstammeling liep echter tegen verschillende beveiligingsfouten aan, een zwakte die leidde tot de geleidelijke stopzetting van Internet Explorer.

Leave a Comment