1,8 miljard euro plan voor de Franse cloud

Cedric O, staatssecretaris belast met Digitale Transformatie en Michele Boleyn, CEO van OVHcloud, deze dinsdag 2 november bij OVHcloud MEFR

De Franse en Europese herstelplannen zullen bijdragen tot de ondersteuning van deze sector, die essentieel is voor het concurrentievermogen van de economie.

Frankrijk wil in de cloudrace blijven. Hiervoor heeft de regering dinsdagmiddag, op het Parijse hoofdkantoor van OVHCloud, het derde deel van haar nationale cloudstrategie onthuld, dat 1,8 miljard euro aan investeringen over vier jaar mobiliseert. Deze fondsen zijn bedoeld om de Franse spelers in deze sector te ondersteunen om hun aanbod te verbeteren en hen in staat te stellen een kritieke omvang te bereiken en geavanceerde technologieën te ontwikkelen. “Cloud- en databeheer meer specifiek vormen de kern van dit alles. Zonder deze component is het onmogelijk om een ​​digitale economie op te bouwenCedric O, staatssecretaris voor Digitale Transformatie dringt erop aan. In de technologie staat helemaal niets vast. Kaarten kunnen worden aangepast op gebieden zoals quantum computing of edge computingThe Edge is een andere manier om de cloud te visualiseren, met oplossingen die fysiek dichter bij bedrijven staan.

In detail omvat het plan 667 miljoen euro aan publieke financiering, afkomstig van het Future Investment Programme (PIA), 680 miljoen euro aan private financiering en 444 miljoen euro aan Europese financiering, dus in totaal 1, 8 miljard. Essentiële steun om een ​​sector te versterken die grotendeels wordt gedomineerd door Amerikaanse spelers. Amazon Web Services, Microsoft en Google hebben 69% van de Europese cloudmarkt in handen, terwijl grote Europese bedrijven, OVHCloud en het Duitse Deutsche Telekom 2% bezitten. “We willen de Europese kampioenen onder de aandacht brengen en ervoor zorgen dat de gegevens van onze strategische spelers, of het nu bedrijven of afdelingen zijn, niet onderworpen zijn aan de zeer ingrijpende Amerikaanse wetgeving, de Cloud Act.Cedric O.

Als geld de zenuw van oorlog is, is het niet de enige hefboom waarop Europa kan vertrouwen om hopelijk de oorlogsvoering in de wolken te beïnvloeden. De wet- en regelgeving zijn formidabele wapens. In het licht van de Amerikaanse cloudwet, die de overheid toestaat toegang te eisen tot gegevens die zijn opgeslagen door een actor die afhankelijk is van zijn rechtsgebied, reguleren Europeanen zichzelf. “Amerikaanse spelers proberen de Europese regels te omzeilen. Ze besteden tientallen miljoenen euro’s aan een beïnvloedingsstrategie in Brussel zodat de cloud wordt uitgesloten van de toekomstige Digital Markets Act (DMA) bekritiseert Michel Paulin, Managing Director van OVHCloud. Hij gingEn de Wij staan, net als Outscale, klaar met innovatieve oplossingen die compatibel zijn met de Franse wetgeving en de Europese gedragscodeGoede praktijken moeten snel worden geïmplementeerd in de cloudsector.Frankrijk heeft op dit gebied slechts een paar tools verworven, met name het SecNum Cloud-visum dat is verleend door Anssi (het nationale agentschap voor de beveiliging van informatiesystemen).

Een ecosysteem in aanbouw

Het is ook essentieel dat spelers in de sector, te beginnen met grote internationale groepen, transparantieregels accepteren, weten waar de gegevens zijn en hoe deze worden verwerkt, en mechanismen invoeren om te voorkomen dat klanten effectief worden geblokkeerd. monopolies. Het gaat niet om protectionisme, maar om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt en dezelfde belastingen betaaltVoegt Michael Boleyn toe. Het benadrukt de rijkdom van het Franse ecosysteem, dat in niches zoals kunstmatige intelligentie of cybersecurity alternatieven kan bieden voor Amerikaanse oplossingen, afhankelijk van bedrijven als Daitaiku en Tehtris (cybersecurity). Om ze meer zichtbaarheid te geven en vooral om Franse bedrijven en management aan te moedigen ze te gebruiken, is het ministerie van Economische Zaken van plan een gids op internet te publiceren. Maar het bouwen van een tech-ecosysteem kost tijd.

De overstap van bedrijven naar de cloud is inderdaad een stap die u niet mag missen. “Hoe sneller bedrijven naar de cloud gaan, hoe concurrerender ze wordenvoegt Cedric O toe. Deze verandering moet gepaard gaan met een beter gebruik van industriële data, gegroepeerd in wat bekend staat als een ‘data lake’.Voor de realisatie van deze dataruimtes (dataruimte) voor de ontwikkeling van spelers in de sectoren wordt bijna 700 miljoen euro uitgetrokken. Banken, gezondheid, industrie, landbouw, logistiek zijn allemaal betrokken“Voegt de staatssecretaris toe, die met name de AgDataHub voor landbouw citeert.” De grootte van het datameer bepaalt de sterkte en evaluatie van de data. Die van consumenten zijn de macht van de Amerikaanse giganten, in de industrie speelt niets“.

Er moeten ook interacties komen tussen bedrijven, universiteiten, onderzoekscentra … Er wordt 150 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek met de wens om samenwerking te ontwikkelen. “Ook voor studenten en promovendi is het belangrijk om op Franse platforms te kunnen werken, aangezien het een structureel element is voor de rest van hun loopbaan.Cedric O voegt eraan toe.Net zoals het belangrijk is om de salarissen van promovendi te verbeteren. Het opleiden van een datawetenschapper vereist lange en complexe studies. Het zou jammer zijn als onze talenten geld gaan zoeken voor hun studie in een ander land.voegt Michele Boleyn toe.

Industriebeleid wordt gedurende tientallen jaren uitgevoerd. De invloed van Amerikanen in de afgelopen 30 jaar is effectiever geweest dan die van onze leeftijdsgenoten. We zullen inhalen en in de race blijven. We geven de strijd niet opCedric O.

Leave a Comment