Hoe vernieuwen nieuwe blockchain-spelers het HR-segment in EVP (Employee Value Proposition) en vergroten ze de teambetrokkenheid?

Kun je ons iets vertellen over N01ZET?

N01ZET, opgericht in 2021 met als doel een sociale, maatschappelijke en ecologische impact te maken, is een jonge financiële technologie die deel uitmaakt van de ethische financiële beweging. Haar unieke HR-oplossing voor een veilige en verantwoorde herverdeling van de vruchten van de groei is gebaseerd op de blockchain. N01ZET biedt bedrijven diensten om de betrokkenheid bij, het inspireren en het behouden van hun medewerkers te vergroten, hen in staat te stellen de leiding te nemen over hun acties en betekenis te geven aan hun werk, door betere waarde te delen.

Wat is zijn activiteit?

N01ZET ontwikkelt een 100% digitale oplossing om prestaties in het bedrijf te belonen, in de vorm van tokens (digitale tokens) waarvan de waarde gegarandeerd is. Dankzij dit aanbod kan de werknemer ervoor kiezen om zijn salarisactiva, dat wil zeggen de volledige opgebouwde waarde van het externe salaris binnen het bedrijf, te besteden aan “N01ZET-besparingen”, onmiddellijke betaling of een hele reeks exclusieve voordelen gericht op verantwoorde alternatieven.

Zo biedt N01ZET medewerkers de mogelijkheid om te kiezen uit de volgende systemen:
– directe betaling van premies en bonussen,
– Personeelssparen (het N01ZET-plan of het bedrijfsspaarplan)
– Een geschenk,
– Toegang tot kapitaal (via auto-abonnement zoals BSPCE of AGA (vrije toewijzing van aandelen)
– Enterprise Marketplace: voordelen van het CSE-type.

Hoe reageert N01ZET op de nieuwe uitdagingen van bedrijfstransformatie om zijn medewerkers te behouden?

N01ZET speelt in op nieuwe uitdagingen in bedrijfstransformatie met een innovatief loyaliteits- en beloningssysteem. De werknemer heeft een langdurige verbintenis met zijn bedrijf en vergroot tegelijkertijd zijn koopkracht en een globaal beeld van zijn salarisvermogen.

Onze oplossing maakt het mogelijk om het werkgeversmerk van bedrijven te versterken door het op te nemen in de aangekondigde revolutie van Web 3.0 en door toegang te bieden tot nieuwe verbetermogelijkheden (NFT, crypto-assets). De blockchain zorgt voor de veiligheid en eenvoud van transacties.

Hoe verwacht u dat HR-functies de komende jaren zullen evolueren?

De blockchain zal een echte toegevoegde waarde voor werknemers opleveren (EVP). Het zorgt voor een volledig digitale beloningsstrategie in de vorm van tokens en tot slot gestandaardiseerde salarisvoordelen die de werknemer echte macht geven over premies en bonustoewijzingen, evenals een carrièrepad afgewisseld met NFT’s die verschillende trainingscertificeringen symboliseren. , diploma’s, aanbevelingen, enz.

De markt wint aan vloeibaarheid en leesbaarheid dankzij:
– Transparantie van talentverwerving binnen een vertrouwensnetwerk,
– de congruentie tussen het sociale en maatschappelijke engagement van de onderneming en het beleid inzake het delen van waarden,
– Verhoog de koopkracht van de medewerker.

Wat zijn de doelen en implicaties van nieuwe vormen van ethische financiering?

Ethische vormen van financiering kunnen gebruikmaken van technologische hulpmiddelen zoals blockchain die zorgen voor transparantie en betrouwbare traceerbaarheid, van de oorsprong van de investering tot het doel ervan, en kunnen toegang bieden tot nieuwe projecten en actoren met sociale, ecologische, economische en sociale impact.

Doelwit:
– Verhoging van het aantal bedrijven dat zich inzet om de waarde die ze creëren met hun werknemers te delen,
– Verhoging van het aantal profiterende werknemers en daarmee van de koopkracht.
Zorg voor afzetmogelijkheden voor deze gedeelde waarde die voldoen aan de (huidige of toekomstige) behoeften van medewerkers,
Directe consumptie en besparingen naar verantwoorde subsidies.

Wat zijn de volgende stappen voor N01ZET?

De volgende stappen voor N01ZET zijn:
● Klanten blijven integreren in bètatests,
● Lanceerde zijn eerste set NFT’s,
● Opening van de applicatie in productie begin 22 september
● ICO-lancering van NFT-groepsversie.

Als onze oplossing gebaseerd is op technische innovatie, is ons doel ook om het aanbod en de tool begrijpelijk te maken voor elke medewerker of vertegenwoordiger van de SSE (Sociale en Solidariteitseconomie). De N01ZET-weddenschap is het belang van de hedendaagse bevolking, ver verwijderd van de onderwerpen sparen of waardedeling van werknemers, in de voordelen van het beheer van de activa van hun werknemers, de volledige waarde die ze in het bedrijf opbouwen, d.w.z. alle premies, bonussen, aandelen, onderlinge verzekeringen , spaarverzekering, spaarplan, vakantie, enz.

Leave a Comment