Microsoft verliest clouddeling aan Amazon en Google: resultaten over het tweede kwartaal bewijzen het

Als je je afvraagt ​​waarom Satya Nadella, CEO van Microsoft, vorige week een algemeen cloud-marktaandeel lanceerde, is de reden duidelijk: voor het tweede kwartaal groeiden AWS en Google Cloud opnieuw veel sneller dan Microsoft in de cloud en krimp was het overweldigende resultaat. Een keer.

Voor alle duidelijkheid: ik heb het niet alleen over de subsectie van de cloudinfrastructuur, die vaak de focus is van verschillende mediaberichten en sommige analisten. Mijn dekking bij Cloud Wars is altijd geweest voor alle cloudportefeuilles van grote leveranciers, en omvat niet alleen infrastructuur, maar ook andere applicaties, databases en softwareservices.

Hieronder volgen de groeipercentages voor het tweede kwartaal en de totale omzet voor deze drie bedrijven:

Adverteren

 • Microsoft steeg met 28% tot $ 25 miljard;
 • AWS steeg met 33% tot 19,7 miljard dollar; En de
 • Google Cloud steeg met 36% tot $ 6,3 miljard.

Microsoft is duidelijk veruit de grootste cloudserviceprovider. Aangezien deze duizelingwekkende driemaandelijkse omzetcijfers steeds belangrijker worden, wordt het voor Microsoft steeds moeilijker om groeipercentages van 30% of meer te handhaven.

Maar afgezien van deze cijfers over het tweede kwartaal afzonderlijk, hebben we hier een aanhoudende trend: AWS is gedurende 5 opeenvolgende kwartalen sneller gegroeid dan de cloudactiviteiten van Microsoft. Ja, de markt is enorm en ik denk dat deze de komende jaren zal blijven groeien, maar toevallig groeit AWS sneller dan de Microsoft Cloud-activiteiten.

Dit is iets waar ik al eerder op gezinspeeld heb, want waar we het hier over hebben is tenslotte ‘de grootste groeimarkt die de wereld ooit heeft gezien’. In deze context is het, tussen alle vraatzuchtige groeimonsters, verlicht wie kansen sneller verslindt dan zijn concurrenten.

En als je naar de cijfers van de afgelopen vijf kwartalen kijkt, is het zeer voor de hand liggende antwoord dat AWS de voorheen onvervangbare voorsprong van Microsoft in de cloud overneemt door de pure deugd van snellere groei. Dit zijn de groeipercentages van de cloudomzet voor de afgelopen vijf kwartalen – en voor de duidelijkheid som ik ze per kwartaal op, ook al begint het fiscale jaar van Microsoft op 1 juli en eindigt op 30 juni.

 • Tweede kwartaal 2022: Microsoft Cloud + 28%, AWS + 33%
 • Eerste kwartaal 2022: Microsoft Cloud + 32%, AWS + 37%
 • Vierde kwartaal 2021: Microsoft Cloud + 32%, AWS + 40%
 • Derde kwartaal 2021: Microsoft Cloud + 36%, AWS + 39%
 • Tweede kwartaal 2021: Microsoft Cloud + 36%, AWS + 37%

Hoewel Google Cloud slechts een kwart zo groot is als Microsoft Cloud, blijft het sneller groeien omdat het, net als Microsoft, niet alleen gericht is op cloudinfrastructuur, maar ook op gerelateerde applicaties en applicaties. Branchespecifieke oplossingen De hedendaagse bedrijven hebben dringend behoefte om gelijke tred te houden met de snel veranderende klanteisen.

Tegen deze achtergrond kunnen we de grondgedachte voor Nadella’s verklaring bovenaan de winstaankondiging van 26 juli van Microsoft dat “we zullen investeren om de balans op te maken en nieuwe bedrijven en klassen op te bouwen”, beter begrijpen. Dit is een duidelijke indicatie dat Nadella vastbesloten is om de trend te keren die in de bovenstaande driemaandelijkse vergelijkende cijfers wordt onthuld.

Zoals ik vorige week beschreef in een artikel met de titel Microsoft Begins a War for Market Share and Customers Are Sure to Win, hebben Nadell en CFO Amy Hood dit ‘engagement’-thema gemaakt tijdens een oproep naar de resultaten, waarbij deze ambitie meer dan een dozijn specifiek werd genoemd. keer. Uit dit artikel, hier is hoe ze dit punt keer op keer maken:

CEO Nadella

 • “We zullen investeren om de balans op te maken en nieuwe bedrijven en klassen te creëren waar we op lange termijn een structureel voordeel hebben.”
 • Teams nemen deel aan alle categorieën van samenwerking om te chatten met vergaderingen, verbinding te maken en een hogere gebruiksintensiteit te zien.
 • Ondanks de evolutie van de pc-markt dit kwartaal, zien we nog steeds dat er meer pc’s worden verzonden dan vóór de pandemie en dat we marktaandeel winnen. »
 • Als het gaat om cyberbeveiliging, “doen we aan alle belangrijke categorieën die we bedienen.”
 • “We zijn gericht op het vergroten van ons aandeel en onze deelname aan Edge, Bing en onze eigen gepersonaliseerde contentfeed, Microsoft Start.”
 • “Edge blijft marktaandeel winnen omdat consumenten het gebruiken om geld te besparen met ingebouwde couponfuncties en prijsvergelijking.”

CFO dekking

 • “In ons consumentensegment hebben we, ondanks deze algemene uitdagingen, opnieuw een kwart van de aandelenwinst behaald voor Windows in de pc-markt en Edge in browsers.
 • En zoals Satya al zei, hebben we marktaandeelwinsten gezien op gebieden als data, AI, dynamiek, teams en beveiliging. »
 • We blijven een groei met dubbele cijfers verwachten in omzet en bedrijfsresultaat, zowel in constante valuta als in Amerikaanse dollars. De hogere groei zal worden aangedreven door het aanhoudende momentum van onze handelsactiviteiten en de focus op aandelenwinsten in onze portefeuille. »
 • “Onze duidelijke marktpositie, de vraag van klanten in onze reeks oplossingen en consistente uitvoering in de Microsoft-cloud zouden opnieuw een sterk kwartaal van omzet- en marktaandeelgroei moeten stimuleren, hoewel we verwachtten een gematigde groei in het MKB-segment te blijven zien.”
 • “En bij Dynamics verwachten we een omzetgroei van gemiddeld tot hoog niveau voor tieners, aangedreven door groei van het aandeel in Dynamics 365.”
 • “Tot slot zien we nog steeds een sterke vraag naar onze producten en diensten en een grotere betrokkenheid bij ons platform, terwijl we ons blijven concentreren op het creëren van overtuigende klantwaarde in deze dynamische omgeving, wat zich vertaalt in omzetstijgingen en doorlopende acties.”
 • Reageren op een vraag over Azure-groei: “Ik ben tevreden met de workloads die Satya noemde en waar we denken te kunnen delen.”

Nu kun je dit etc. bekijken, “Big deal – who cares?” En misschien heb je gelijk.

Maar ik volg deze bedrijven al vele jaren op de voet, en ik kan me niet herinneren dat Nadella dit soort puntige “bijdrage”-brief gebruikte. Als je aan de parallelle realiteit toevoegt dat het AWS en Google Cloud zijn geweest die de afgelopen kwartalen aandelen hebben veroverd, wordt het duidelijk dat ‘s werelds grootste en meest invloedrijke cloudprovider – Microsoft – op het punt staat al het mogelijke te doen om de manier waarop de spel wordt gespeeld.

En dat betekent dat Cloud Wars op het punt staat nog heter te worden.


Wil je meer leren van Bob Evans en cloudgerichte Cloud Wars Expo-content bekijken? Er wordt video-on-demand van het evenement gepost, met meer dan 40 uur aan cloudgebaseerde educatieve inhoud – met meer dan 100 sprekers – die de komende dagen beschikbaar zal worden gesteld. Alle content is gratis voor Acceleration Economy-abonnees met een on-demand pas.

Leave a Comment