Digitale transformatie: intensivering van de cloudstrategie

Als het niet meer nodig is om in de cloud te evangeliseren, is er binnen bedrijven nog veel te doen op dit gebied.

De implementatie van nieuwe organisaties van het informatiesysteem, projectmanagement en zelfs de financiële kant van cloudexploitatie vraagt ​​nog een aantal aanpassingen en strategische opties voor bedrijven.

In deze context zullen de komende jaren de opkomst van twee hoofdtrends te zien zijn: de overstap naar “cloud only” en de verticalisering van het aanbod.

Kies een ‘cloud only’-strategie

De ‘cloud only’-benadering (of ‘cloud at the center’) kan als een logisch einde worden gezien, na de fasen ‘cloud enable’ (migratie, transformatie van bestaand systeem) en ‘cloud first’ (standaard nieuwe cloudprojecten) .

De ‘cloud only’-strategie, die alle diensten en systemen aangaat, kent veel moeilijkheden: cyberbeveiliging, betrouwbaarheid van diensten, integratie, datamigratie, gebrek aan ervaring, beschikbaarheid van bandbreedte, enz.

Deze hindernissen houden verband met de enorme voordelen van het gebruik van cloud computing. De bedrijven die het meest volwassen zijn in de cloudbenadering, zijn ook de bedrijven die de minste productiviteitsdaling hebben gehad tijdens de overgang naar inperking.

De eerste ‘cloud only’-bedrijven zijn kleine bedrijven, nieuwe bedrijven of beide. Maar anderen zullen volgen, “op plaatsen” wordt de uitzondering en tolereert bepaalde regels.

Adopteer verticale cloudoplossing

De cloud werd in eerste instantie snel geadopteerd omdat het een zeer algemene aanpak bood. Tegenwoordig onderscheiden de kerncomputer-, netwerk- en opslagservices van Hyperscalers zich voornamelijk door hun marketing, niet door hun functies.

Deze commodificatie betekent lagere inkomsten voor cloudserviceproviders. In 2022 en daarna zullen ze concurreren om verticale oplossingen te bieden, gericht op sterk gereguleerde sectoren, zoals het bankwezen of de gezondheidszorg.

Voor kopers in de cloud is het niet de differentiatiefactor die de meeste diensten levert, maar eerder compatibiliteit, terwijl applicatieontwikkelaars hun werk in hun branche sneller en efficiënter kunnen uitvoeren.

Liever een hybride cloudaanpak

Door bedrijven geïmplementeerde clouds zijn vaak gemengd. Of het nu op twee verschillende wolken is, of op een of twee – of meer! – Naast de lokale infrastructuur. Sommige bedrijven kunnen niet zonder on-premises infrastructuur vanwege bedrijfsapplicaties met hoge toegevoegde waarde die niet naar de cloud kunnen migreren. De kosten voor het in stand houden van niet-draagbare bedrijfssegmenten zullen steeds hoger worden, dus het zal nodig zijn om ernaar te streven hun omvang tot een minimum te beperken.

Naleving van meerdere cloudstandaarden

Multicloud is onderdeel van de business roadmap. Modern IS bestaat uit oplossingen die worden gehost op een of meer clouds (AWS, Google Cloud, Azure, OVHcloud, Scaleway, enz.), evenals applicaties in SaaS-modus (Salesforce.com, Workday, Snowflake, enz.). Het is noodzakelijk en urgent voor organisaties om de integratie van al deze componenten te overwegen. Vooral nu beheerde multi-cloudoplossingen in opkomst zijn, in Snowflake, Confluent, Google (Anthos en BigQuery Omni), AWS (EKS Anywhere)…

Het zijn deze multi-cloudtechnologieën zoals Anthos of EKS die het mogelijk maken om te profiteren van de expertise van een bepaalde cloudprovider in zijn eigen datacenter of van een gecertificeerde partner (zie bijvoorbeeld de overeenkomst tussen Google en OVH mogelijk gemaakt dankzij naar Anthos).

Er zal ook een nieuw probleem moeten worden aangepakt: de behoefte aan betrouwbaarheid en niet-naleving voegt extra kosten toe, die noodzakelijkerwijs moeten worden gecompenseerd door de gecreëerde waarde.

Geef prioriteit aan de vertrouwde cloud in geval van gevoelige gegevens

Om de beveiliging van gevoelige gegevens en instanties te waarborgen, is het nu mogelijk om gebruik te maken van een vertrouwde cloud. Dit idee wordt gedomineerd door een vlag van Anssi, de nationale beveiligingsinstantie voor informatiesystemen. Deze aanduiding is gebaseerd op de door Anssi gestelde veiligheidseisen, het SecNumCloud-visum, aangevuld met een juridische component die zorgt voor volledige onafhankelijkheid van externe wetten, zoals de American Patriot Act en Cloud Act.

Deze bescherming komt voort uit drie eenvoudige voorwaarden:

● De servers moeten in Frankrijk zijn gevestigd,

● Het bedrijf dat de servers bezit, moet Europees zijn,

● Het bedrijf moet eigendom zijn van Europeanen.

Sommigen zien de komst van de trust cloud als de intrede van technologie in het tijdperk van nationalisme. Misschien, maar technologisch nationalisme is er altijd geweest. Het werd beoefend door de Verenigde Staten en China. Het wordt tijd dat Frankrijk en Europa hier minder naïef over zijn.

Anderen geven de voorkeur aan een echte Europese soevereine cloud. In afwachting van de realisering van een dergelijk project, stelt dit keurmerk bedrijven en afdelingen die gevoelige gegevens verwerken in staat om stiller na te denken over de migratie naar de cloud. Nu is het tijd om je erop voor te bereiden.

milieuverzekering

Het implementeren van ‘cloud first’- of ‘cloud only’-strategieën vereist een zeer hoog reactievermogen van infrastructuurteams. Op aanvraag en in bijna realtime moeten ze veilige ruimtes kunnen bieden waar teams hun applicaties kunnen ontwikkelen, testen en implementeren.

Deze reactie mag niet ten koste gaan van de veiligheid. Daar zijn landingszones of ‘landingszones’ voor. Ze bieden een vooraf geconfigureerde omgeving, geparametreerd door code, voor elk type project.

Systeemeigen cloud-schaling

Het aannemen van een cloud-first of cloud-only strategie betekent ook een heroverweging van de manier waarop applicaties worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Deze applicaties moeten ontworpen zijn om maximaal voordeel uit de cloud te halen, dit worden cloud-native applicaties genoemd.

Deze applicaties draaien in een container- en/of serverloze omgeving en de schaalbaarheid gebeurt horizontaal. Ze worden ingezet in de vorm van microservices door DevOps-methoden toe te passen, beheerde services van cloudproviders te exploiteren en API’s bloot te leggen.

Met andere woorden, het is evenzeer een technische ontwikkeling als een culturele verandering.

Automatisering van bepaalde processen

De beste manier om cloudinfrastructuur te implementeren en te onderhouden, is door deze te coderen en te beheren zoals applicatiecode. De kern van cloud-native architecturen is het idee van IaC (Infrastructure as Token). Dit is wat zorgt voor reactievermogen, maar ook voor veiligheid: de code kan worden gecontroleerd en debuggen op het moment van publicatie, om naleving van het “cloudbeleid” (cloudbeveiligingsbeleid) van het bedrijf te garanderen.

Automatiseringstools zijn essentieel wanneer u uw cloudaanpak wilt produceren. Vooral Terraform is een marktstandaard geworden; De uitgever, Hashicorp, maakte een indrukwekkende notering op de Nasdaq, die werd gewaardeerd op $ 15 miljard.

Gebruik GitOps om infrastructuur te beheren

GitOps is een operationeel raamwerk dat de best practices van DevOps gebruikt voor applicatieontwikkeling, zoals versiebeheer, samenwerking, compliance en CI/CD, gebruikt en toepast op infrastructuurautomatisering. Zodra de infrastructuur als code is toegepast, wordt de GitOps-aanpak intuïtief.

De cloud is de digitale basis geworden voor het creëren of transformeren van bedrijven. Het gebruik en de technologieën evolueren echter voortdurend en vereisen constante monitoring, zodat bedrijven ten volle kunnen profiteren van de voordelen die de cloud biedt.

Leave a Comment