Verantwoorde cloud, ecologisch ontworpen sites, trage technologie… Hebben bedrijven de middelen om digitaal verstandig te denken?

Wat is minder zwaar en minder realistisch dan een wolk? Volgens Tristan Labomme, stichtend voorzitter van de Green IT Alliance: “Vandaag is gek Wolk waar iedereen alles en nog wat in stopt.” Maar de Rits Niet in de wolken, maar in Datacenter ‘ bevestigt de deskundige. Keer op keer worden bedrijven geconfronteerd met hetzelfde probleem op het gebied van milieu-impact: “Het vervaardigen van nieuwe apparatuur om servers te onderhouden en Rits binnen DatacenterHet is een effect dat 80 keer groter is dan in het eerste jaar van gebruik”, voegt hij eraan toe.

Als, zoals Frederic Bordage, onafhankelijk expert en oprichter van Green IT, benadrukte, operators Datacenter Je hebt vijftien jaar lang fantastisch werk verricht om je elektriciteitsverbruik te verminderen: “Moeten we daar dan gebruik van maken om meer data op te slaan? Dat is niet het geval voor Caroline Fatou, de ‘verantwoordelijke digitale’ manager bij Capgemini Invent.” om uw verbruik te beheren, om ervoor te zorgen dat u onnodige opslag beheert. Het is niet Versailles, wat! In zijn beheersmodel voor energieverbruik moeten we hetzelfde doen in Rits door grenzen te stellen. »

Bedrijven staan ​​dus voor meerdere uitdagingen bij het implementeren van een digitaal nuchterheidsbeleid, dat wil zeggen “redelijk vanwege het redelijke gebruik van digitale technologie”, aldus Frederic Bordage. De trage technologieOmgevingsontwerp voor digitale diensten, Op zoek naar een Rits Verantwoordelijk, veel concepten die stap voor stap in corporate governance worden verwerkt.

Infrastructuur en oorlogssnaren bouwen

“Mis je leven op 40-jarige leeftijd niet als je geen aangesloten horloge hebt! Frederic Bordage dringt erop aan. We moeten ermee instemmen terug te gaan naar de tweede trede, herplaatsing aan te moedigen en na te denken over digitale nuchterheid. ” Hoewel het vaak wordt geassocieerd met beperkingen, blijft nuchterheid creatief en zorgt het ervoor dat er positieve oplossingen ontstaan.

Caroline Fatou, die onlangs werkte aan het openbare project Nega Octet, een opslagplaats voor het meten van de milieu-impact van digitale diensten en suggesties voor verbeteringen, maakt een duidelijke opmerking: “Er is een echte reflectie op het werk en op apparatuur, op hoe het zo lang mogelijk te laten duren, en hoe veroudering uit te stellen. programma’s”. De expert zorgt er dus voor dat bedrijven keuzes moeten maken, zorgvuldig kiezen wat nodig is in digitale dienstverlening en ze “zo economisch mogelijk” laten opereren. Kortom, denk eens na over de omgevingsinrichting van hun digitale diensten. “En creëer het op een heel nuchtere manier”, vult Frédéric Bordage aan.

De trage technologie In dienst van digitale nuchterheid

Wat betreft de start-up WeatherForce, gevestigd in Toulouse, die regenvoorspellingen levert aan boeren, trage technologie Het heeft de manier waarop we werken ingrijpend veranderd. Frédéric Bordage, die deelneemt in het kader van een collectieve operatie opgezet door de Kamer van Koophandel en Industrie van Hérault en Ademe, genaamd “Green Concept”, vertelt hoe een smartphone uitgerust met 4G en de apparatuur om toegang te krijgen, ons veranderden in een 2G-telefoon die sms ontvangt.

“Voor het bestaan ​​van deze dienst in opkomende landen die niet zijn uitgerust met 4G-technologie en ook voor het ecologische ontwerp, hebben we gewerkt aan het opzetten van een proefdorp in Ivoorkust”, legt de expert uit. Moderne smartphones en netwerken zijn vervangen door een systeem met twee oplossingen: enerzijds een sms sturen naar een mobiele telefoon die mogelijk 20 jaar oud is en anderzijds het analfabetisme van 30% omzeilen. In het land ontvangt de leraar een sms en schrijft de informatie op het bord, die vervolgens wordt doorgegeven aan de ouders die op het land werken als de kinderen thuiskomen van school.”

Frédéric Bordage is verheugd: “We wijzigen de effecten die al zijn gecreëerd niet, we vermijden ze.” En terecht, dankzij deze oplossing trage technologie-Alle digitale dat kan worden weggelaten is verwijderd. “Het is het perfecte voorbeeld om te gebruiken Groene kleur waar is de geavanceerde technologie Het wordt alleen in Toulouse gebruikt voor een voorspellingssupercomputer, die het mogelijk maakt om precies en betrouwbaar te weten wanneer het regent, en dus om tijdig te planten en te oogsten, door het gebruik van inputs, zoals meststoffen en pesticiden … “.

operators Rits Binnenkort digitale nuchterheidsconsulenten?

Caroline Fatou benadrukt dat het inventariseren van de behoeften en nadenken over opgeslagen gegevens “ook betekent dat je moet leren hoe je applicaties die naar de cloud zijn gemigreerd, moet schalen en bijwerken.” Gemakkelijke toegang tot bestanden Rits Het is de vooringenomenheid van bedrijven – en ook van individuen – die vinden dat ze niet hoeven te kiezen. “Met een druk op de knop kan iedereen toegang krijgen tot computerbronnen, zonder onderbreking van de service, en deze kopiëren naar verschillende plaatsen, waar veel experts zijn. Als de Datacenter Ze hebben grote vooruitgang geboekt op het gebied van energie-efficiëntie, en operators moeten nog wat doen op het gebied van het verminderen van voorraden en vooral de circulariteit van de componenten die ze gebruiken.”

In het stroomleveranciersmodel suggereert Caroline Fatou dat cloudaanbieders hun klanten uiteindelijk adviseren om hun opslagaanbod te kiezen. “Waarom niet profiteren van hun expertise en zichtbaarheid om bedrijven te ondersteunen bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk en tegelijkertijd hun impact?” Als de praktijk vandaag marginaal is, is de reden duidelijk financieel: ‘Hoe meer het bedrijf consumeert, hoe meer rente het kost.’ cloudprovider “,” toegeven, verward.

Voor Frederic Bordage moet de inspanning verder gaan. “Hoe kan dat nou Cloudproviders Zijn ze niet transparant over hun milieueffecten? Ze hebben alleen te maken met de uitstoot van broeikasgassen, die in Frankrijk slechts 11% uitmaken van de impact van digitale technologie. Wat betekent dat ze ongeveer 90% van hun invloed ontwijken. Of ze zijn dom of doen alsof.

Leave a Comment