Blockchain, een radicale remedie voor eigendomsdiefstal

naar mijnaar mij

Een paar weken geleden heeft Banque Populaire (BCP), gesteund door de Moroccan Capital Market Authority (AMMC) en Maroclear, voor het eerst obligaties uitgegeven op de blockchain als onderdeel van een fondsenwervingsfonds van 100 miljoen dirham. Een precedent in Marokko lijkt aan te kondigen dat er nog meer zullen komen.

Maar allereerst, niet uit grote interesse in digitale technologieën, is het legitiem om de volgende vraag te stellen: wat is een blockchain en wat is het doel ervan?

We zullen proberen ze zo duidelijk en beknopt mogelijk te beantwoorden. Degenen die meer details willen, vooral aan de technische kant, kunnen honderden uitlegvideo’s op het netwerk raadplegen.

De blockchain is vooral een gedecentraliseerde, versleutelde, niet-intermediaire database.

Naast dat het openbaar en openbaar beschikbaar is, houdt het een tracking of een soort vingerafdruk bij voor alle uitgevoerde transacties. De mensen achter deze transacties blijven echter anoniem.

Dit volledig geautomatiseerde systeem maakt het mogelijk om de noodzaak van een vertrouwde derde partij (bank, notaris, enz.) voor het uitvoeren van een transactie (aankoop, verkoop, waardeoverdracht, enz.) te omzeilen.

Zo kunt u een bedrag van 1000 dirham naar iemand sturen zonder tussenkomst van de bank en de bijbehorende kosten, of een woning kopen of verkopen zonder tussenkomst van een notaris. Als mens is een notaris omkoopbaar en de blockchain niet.

Deze database bestaat uit blokken met enkele honderden onuitwisbaar vastgelegde transacties die aan andere blokken worden toegevoegd en zo een keten van blokken of blockchain vormen.

De rekenkracht die nodig is voor de blockchain wordt door particulieren en bedrijven aan het netwerk geleverd via krachtige computers. Ze worden “mijnwerkers” genoemd.

Voor de koningin van cryptocurrencies is Bitcoin gewoon het originele monetaire protocol dat het blockchain-systeem gebruikt.

Maar kan de staat buiten de private sector, die vaak vooroploopt met nieuwe technologieën, deze technologie goed gebruiken in dienst van de burger?

Het antwoord is ja. Een van de toepassingssectoren die mogelijk hard nodig is, is de landsector. Want de maffia in de letterlijke zin, dat wil zeggen de roof van onroerend goed, wordt belichaamd in verschillende lagen (bestuur, justitie, notarissen, gekozen lokale functionarissen, etc.) uitgedragen.

We herinneren ons allemaal de brief die Zijne Majesteit de Koning in 2016 stuurde aan de toenmalige minister van Justitie, Mustafa Ramid, waarin hij de autoriteiten opriep de nodige maatregelen te nemen om een ​​einde te maken aan deze plaag, eigendomsdiefstal.

Sindsdien is er officieel veel gebeurd: de interministeriële commissie, discussies over de hervorming van wetteksten, enz.

Maar ter plaatse blijven de burgers die het slachtoffer zijn van deze wandaden, waaronder veel Marokkanen die in het buitenland wonen en een gemakkelijke prooi zijn, stilletjes lijden. De klachten stapelen zich op en straffeloosheid heeft nog een mooie toekomst voor zich.

Bovendien lijkt het mij nuttig eraan te herinneren dat artikel 2 van wet 39/8 de beste bondgenoot van deze maffia is. Dit beperkt de ontvankelijkheid van een klacht bij diefstal tot vier jaar. Dus als u met uw ongeluk denkt dat uw bezittingen die u in het zweet uws aanschijns hebt verworven voor altijd zijn, dan vergist u zich ernstig.

Het recht op eigendom, dat in een markteconomie als heilig wordt beschouwd, wordt een constante zorg, aangezien burgers om de vier jaar systematisch moeten controleren of hun huis nog van hen is, waarbij ze telkens 100 dirhams moeten betalen om erachter te komen. Veel slachtoffers, die zich deze vier jaar daarvoor zelfs realiseren dat hun eigendom is gestolen, vinden het nog steeds moeilijk om hun rechten te doen gelden en te herstellen.

Maar wat is de blockchain in dit alles?

Welnu, het zou het probleem bij de wortel kunnen oplossen. Omdat deze misdaden niet kunnen bestaan ​​zonder het falen van de vertrouwde derde partij. Want je hebt per se notarissen, ambtenaren, rechters, griffiers en corrupte lokale verkozenen nodig, die er dan alles aan kunnen doen om een ​​eventueel onderzoek te voorkomen of te saboteren.

Het proces van het gebruik van blockchain-technologie voor onroerend goed, in dit geval onroerend goed, wordt een ‘token’ genoemd.

Dit maakt het mogelijk om het eigendom van een echt goed op de blockchain over te dragen, waardoor alle verschillende transacties die ermee verband houden onomkoopbaar blijven.

Het eigendom kan bijvoorbeeld op een niet-gefragmenteerde manier worden gecodeerd, dat wil zeggen dat het token het eigendom van het hele eigendom uitdrukt, omdat het kan worden opgedeeld in meerdere tokens, wat resulteert in collectief eigendom. Deze laatste mogelijkheid zou zeer interessant kunnen zijn voor de vastgoedsector aangezien het de liquiditeit in deze markt verhoogt, vooral voor de ontwikkeling van projecten met huurrendement.

Als het appartement bijvoorbeeld 1 miljoen dirham kost en zijn eigendom wordt omgezet in 100 aandelen, d.w.z. tokens ter waarde van 10.000 dirhams, kan ik met slechts 20.000 dirham aandeelhouder worden in dit eigendom door twee tokens te kopen. Vervolgens betaalt het makelaarskantoor dat dit onroerend goed zal beheren aan het einde van elke maand het overeenkomstige eigen vermogen aan elke symbolische eigenaar, na aftrek van de kosten voor het beheer en onderhoud van het onroerend goed.

Simpel gezegd, codering maakt het mogelijk om van elk echt goed een bedrijf met veel aandeelhouders te maken, door te besparen op de onbeperkte en dure documentatie en procedures die momenteel gangbaar zijn.

Maar het allerbelangrijkste hierbij is dat dankzij de blockchain-technologie uw vastgoed permanent beschermd is. Omdat alle netwerkleden het bewijs hebben dat uw eigendom van u is.

Vanuit dit oogpunt neemt deze technologie, die in de Verenigde Staten al in het embryo zit, de vorm aan van een onvergankelijk, gedecentraliseerd of intermediair vastgoedregister of register. Wat heeft de eerder genoemde maffia buiten dienst gesteld.

Maar dan is er nog de kwestie van de belastingen. Aangezien de blockchain, zoals eerder vermeld, eigenlijk alle uitgevoerde transacties bijhoudt, maar de identiteit van de netwerkleden vertrouwelijk houdt. Daarom zal de staat niet kunnen weten wie aan wie heeft verkocht en wie wat verschuldigd is aan de schatkist.

De oplossing is de behoefte aan nieuwe wetgeving, die zou kunnen afdwingen dat codering van deelbaar of ondeelbaar onroerend goed digitaal moet gebeuren, via door de overheid verstrekte digitale platforms, zodat we alle informatie over verwervers kunnen verzamelen. van de symbolen, de waarde en de aard van de transactie. Maar met de garantie van het blockchain-systeem zal geen enkele ambtenaar dit record kunnen corrumperen.

Tot slot zullen we zeggen dat terwijl u wacht om te kunnen wedden op de goedheid van de menselijke natuur om corruptie te bestrijden, technologie er is om uw morele bankroet te vullen.

Leave a Comment