Meer verwante objecten = meer vervuiling?

Het aantal telefoons, al dan niet aangesloten, werkend of niet, in omloop in Frankrijk in 2020 wordt nu geschat op 137 miljoen.

Het is twee keer de bevolking van Frankrijk. Als smartphones tegenwoordig de bestverkochte verbonden dingen zijn, blijft de explosieve groei van het internet der dingen in het algemeen ons dagelijks leven binnendringen. Vandaag vinden we Verbonden objecten voor bijna alle toepassingenop alle activiteitsgebieden.

  • Voor thuis: thermostaten, spraakassistenten, koelkasten … allemaal aangesloten;
  • Op kantoor: badges, camera’s, aanwezigheidsmelders, enz.;
  • “Wearable devices”: slimme kleding, horloges en aangesloten koptelefoons;
  • Voor de industrie: robots, cobots, sensoren voor predictief onderhoud, productiviteit, traceerbaarheid…;
  • Voor landbouw: persoonsgegevenssensoren (temperatuur, vochtmeting, etc.), slimme irrigatie, aangesloten halsbanden en chips voor dieren, drones;
  • Smart City: Aangesloten collectieve apparatuur (bijvoorbeeld verkeerslichten), camera’s, sensoren om luchtkwaliteit te meten, slimme meters.

Deze dingen zijn tegenwoordig zo wijdverbreid, grotendeels omdat hun kosten voortdurend dalen, zelfs als dat betekent dat ze broze dingen worden en snel worden vervangen. De hoeveelheid digitaal afval gerelateerd aan IoT neemt de laatste jaren dan ook sterk toe. Volgens een rapport van Ademe werden in 2021 ongeveer 244 miljoen aangesloten items in Frankrijk vermeld. Wereldwijd is dit aantal nog steeds in 2021 en bereikt het het niveau van 10 miljard aangesloten digitale producten.

maar dat is niet alles. Het rapport van Ademe voorspelt dat de wereldwijde Internet of Things-markt in 2025 ongeveer $ 1.500 miljard zal bedragen, tien keer de waarde van 2018. De groei van Connected Objects is daarom exponentieel, zoals het geval is met WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) dat produceert. Want naast de slijtage van sommige aangesloten objecten moet er rekening gehouden worden met twee belangrijke factoren: de levensduur van de batterijen. In de overgrote meerderheid van de gevallen beschouwen gebruikers het aangesloten object inderdaad als onbruikbaar wanneer de batterij niet meer werkt. Er kwam een ​​idee dat tijd en lesmethoden in de toekomst zouden moeten verdwijnen. De tweede factor is het vermogen van fabrikanten om verbonden objecten aan te bieden die gedurende de levensduur van het betreffende object onderhevig kunnen zijn aan software-updates. Dit is vandaag niet het geval, ook al zijn sommige landen, zoals FrankrijkWetgeving in deze zin dwingt fabrikanten om updates te leveren voor al hun apparaten, zelfs voor apparaten die niet meer worden verkocht.

De opkomst van verbonden objecten is onvermijdelijk, en hun manier van werken, waarvoor sensoren, software en netwerkfarms nodig zijn om gegevens te verzamelen en te koppelen tussen de verschillende objecten die op het systeem zijn aangesloten, genereert al afgedankte elektrische en elektronische apparatuur die complexer kan zijn om recyclen, gezien de grootte en het aantal.

Het Internationaal Energie Agentschap voorspelt tegen 2030 een astronomisch aantal verbonden organismen over de hele wereld: er zouden minstens 46 miljard van deze producten in omloop moeten zijn.

Lopende studies proberen de milieueffecten van deze toepassingen te beoordelen, maar dit is een zeer complexe taak.

Het is dus op dit moment nog steeds onzeker of de verbonden objecten die bedoeld zijn om de energieprestaties van bepaalde systemen te verbeteren, een significant positief effect hebben op het milieu, aangezien hun processen meer energie verbruiken dan die geleverd door hun gebruik.

Concluderend is het daarom dringend noodzakelijk om de milieueffecten van het internet der dingen zo nauwkeurig mogelijk te bepalen, om de belangen van de verschillende technologieën die worden gebruikt om de energieprestaties van systemen te verbeteren, beter te kunnen beoordelen.

Geschreven door Pierre Thüferez

Leave a Comment