Internet of Things en veiligheid: op weg naar een nieuwe risicocultuur

Connected object-technologie confronteert zijn ontwerpers met een ongekende juridische en maatschappelijke verantwoordelijkheid jegens gebruikers die moeten zorgen voor veilig gebruik.

De populariteit van het Internet of Things (IoT) blijft groeien, en de laatste cijfers die in het veld zijn gepubliceerd, bevestigen dit:

– 50 miljard verbonden objecten in 2017,
– 52% van de Fransen had in 2017 minstens één verbonden object (Distree#Connect’s OpinionWay-enquête),
$ 151 miljard: de marktkans die het internet der dingen zal bieden aan leveranciers van componenten, apparatuur, software en diensten in 2018, een sprong van 37% ten opzichte van 2017, volgens IoT Analytics.

Een verbonden object kan worden gedefinieerd als: “Objecten die gegevens vastleggen, opslaan, verwerken en verzenden, die instructies kunnen ontvangen en geven en dus kunnen communiceren met het informatienetwerk. Het kan worden onderscheiden tussen draagbaar, mobiel, thuis, entertainment , infrastructuur of productieve objecten.[1] »

hun aantrekkelijkheid? Een gearticuleerd proces tussen een object, zijn sensor en een platform dat de analyse van in massa geproduceerde gegevens mogelijk maakt, in realtime en aangepast aan de gebruiker.

Deze wildgroei aan gegevens, waarvan een groot deel persoonsgegevens, heeft grote problemen op het gebied van beveiliging en wettelijke aansprakelijkheid.

Wat zijn de specifieke risico’s van het Internet of Things?

– Onwettige toegang tot opgeslagen of uitgewisselde informatie brengt de werking van het object in gevaar, met verschillende ernstige gevolgen afhankelijk van het toepassingsgebied, zoals gezondheid, industrie, slimme voertuigen, slimme steden, enz.

– Een inbreuk op de beveiliging kan leiden tot enorm gegevensverlies. Dit economische verlies en deze fundamentele aanval op het bedrijfsimago verzwakken alle IoT-spelers, van gebruikers tot ontwerpers.

Schendingen van privacy en mens, door verduistering van gedrags- en bewegingsgegevens, kunnen voorkomen. Dit is het geval voor aangesloten camera’s en luidsprekers.

Ten slotte kan de technologische afhankelijkheid van dominante besturingssystemen bijzonder onhandig zijn voor makers.

Het veiligstellen van het gebruik van een verbonden object gedurende de gehele levenscyclus is het beste antwoord dat kan worden gegeven

Het verbonden object roept juridische vragen op over zijn concept. In de levenscyclus van het organisme, die kan variëren van 3 maanden tot 100 jaar, moeten in elke fase acties worden gepland:

met opzetHet is noodzakelijk (i) om de legitimiteit van het IoT-project te verifiëren (grondrechten, specifieke regels, toepasselijk wettelijk kader, enz.), (ii) om eventuele juridische belemmeringen weg te nemen (noodzakelijke licentieaanvragen) en (iii) om de naleving van beschermingsvoorschriften algemene gegevens (AVG);

tijdens bedrijf, het project moet (i) intern worden beveiligd door een risicobeheerbeleid, wettelijk risicobewustzijn en training, een charter voor het gebruik van Connected Objects dat door het bedrijf wordt gebruikt, een organisatie die regelmatige audits bevordert; (ii) met dienstverleners en partners door middel van een reeks contracten met elk van de relevante actoren (object, sensoren, platform, netwerken) en (iii) naar gebruikers met algemene verkoop- en gebruiksvoorwaarden (CGV en CGU);

naar mij Het einde van de levensduur van het objectis het nog steeds noodzakelijk om de mogelijkheid te bieden om ongedaan te maken, te vernietigen, te vervangen, enz.

Kortom, het internet der dingen onthult een ongekend potentieel voor uitbuiting voor individuen en bedrijven. Als deze technologie beveiligingskwetsbaarheden verbergt die voortdurend evolueren, is het een bron van constante anticipatie en aanpassing op juridisch niveau. Noodzakelijke risicobewaking heeft tot doel de bescherming van ontwerpers en gebruikers te waarborgen.

Claudia Weber, advocaat oprichter en Hardy Maritime, advocaat verantwoordelijk voor innovaties en veiligheid, ITLAW Avocats

____________________________________

Opmerkingen:

1 – lexing van marketing – Mercator-publicitor

Leave a Comment