Sandrine drukte op onze oranje waarschuwingsknop om online donaties van dieren aan de kaak te stellen, wat nog meer het geval is in het voorjaar en de zomer. Elke dag ziet deze inwoner van La Bruyère, in de regio van Namen, nieuwe advertenties op Facebook, terwijl deze praktijk sinds 2017 verboden is.
“Ik daag, zoals elk jaar, de kwestie van het doneren van katten op sociale netwerken uit. Het doneren van dieren is verboden op Facebook, behalve op gespecialiseerde pagina’s. Elke dag zie ik dieren die ik doneer: honden, katten, tuindieren, schapen…etc. Waar zijn de speciale controles Met deze pagina’s.. wat kan worden gedaan om deze publicaties te stoppen?Sandrine schrijft via de oranje knop Waarschuw ons. In het midden van de geboorte van kittens zijn er aankondigingen van donaties in overvloed op sociale netwerken. Maar niet alleen dit. Chihuahua, ram of dwergkonijn, Mechelse herder… Een snelle blik op Sandrine’s Facebook-groepen is huiveringwekkend. “Er zijn ook cavia’s en ganzen… we geven zelfs muizen. Er is echt alles”ze is in interactie.
Ze werkt al meer dan 20 jaar in de dierenbescherming en doet vrijwilligerswerk in opvangcentra. Ze vertelt ons dat ze geschokt was door de praktijk. Behalve dat het volledig illegaal is en sinds juni 2017 verboden is, ziet Sandrine het vooral als een open deur naar dierenmishandeling, zeker als we het kennen van 1Vers In juli zal het nodig zijn om een houderijvergunning in te dienen om een huisdier te krijgen. “Het is duidelijk dat mensen die tekort zijn geschoten met betrekking tot de detentievergunning, hun toevlucht zullen nemen tot dit soort groepen om dieren te verkrijgen … en daar staan we open voor alle schendingen mogelijk”En de Deze bewoner bevestigt La Bruyère in Namen.
Wanneer je een dier geeft op sociale netwerken, is er geen controle achter je
Het probleem is volgens haar het gebrek aan overzicht. “Wanneer je een dier introduceert op sociale netwerken, zit er geen controle achter. We zullen niet om een detentievergunning vragen, er zal geen adoptiecontract zijn. Als het dier een probleem is, heeft geen enkel asiel de macht om het terug te nemen … Het is echt heel gevaarlijk”Ga door naar de jaren veertig. De eigenaar van twee Amerikaanse werknemers, Sandrine, neemt het voorbeeld van dit ras dat absoluut strengheid en het vermogen om genoeg tijd door te brengen nodig heeft. “tegenDit zijn honden die onder toezicht moeten staan voordat ze in handen van mensen, vooral individuen, worden geplaatst.zoals jij zegt. Op sociale netwerken vertrouwen mensen op materialisme. “Omdat de hond mooi is, zal ik hem nemen.” Maar dit is geen goede reactie op de goedkeuring ervan. Hij is impulsief, nu…”
Voor haar is het noodzakelijk om het profiel van de geadopteerde te matchen met het profiel van het dier. En nog meer als het om Amstaff gaat. “Als je een dier adopteert uit een asiel, krijg je advies van een dierenverzorger die je de ‘kenmerken’ en het uiterlijk van de hond zal geven en je zal vertellen of het wel of niet goed bij je past. Als je online bent, zul je niet over de juiste informatie beschikken en er zal ook geen veiligheidsbescherming voor dat dier zijn. Als je een dier wilt adopteren, moet je het weten en het moet in beide richtingen overeenkomen. Het moet ons accepteren en wij, jij moet het accepteren .”Namuroise voegt eraan toe.
Sandrine en haar hond. © RTL-INFO
Op internet vind je een dier zonder per se zijn verleden te kennen en zonder te weten of het kan matchen met wat je zoekt. “Er kunnen enkele persoonlijkheidskenmerken zijn waar hij niet goed mee overweg kan, hij kan misschien niet opschieten met andere honden, hij houdt misschien niet van kinderen… Er zijn veel criteria waarmee rekening wordt gehouden bij de beslissing om een dier te nemen”Sandrine dringt aan.
Het dier zal waarschijnlijk ook niet gezond zijn, zoals wanneer het uit een asiel wordt geadopteerd. “Op sociale netwerken vinden we dieren die niet zijn gecastreerd, die niet zijn geïdentificeerd … en met ‘primitieve invloed’-honden zoals de American Bully, verzamelen sommige mensen ze voor de fokkerij. Vervolgens verkopen ze de puppy’s erin. De verkoop, zonder dat er al eerder een gezondheidscheck is gedaan, waardoor ze bijvoorbeeld ademhalings- of heupproblemen kunnen krijgen en dat heeft gevolgen voor puppy’s als ze voor een hoge prijs worden verkocht.Onze gesprekspartner betreurt.
Bewustwording van dierendonatie verspreiden
Daarom is het voor haar belangrijk om mensen op internet voor te lichten over het doneren van dieren. Maar Sandrine is niet de enige die de praktijk wil bestrijden. Shelters and Societies staan in de frontlinie in deze strijd. “Het probleem met donaties is echt straffeloosheidwijst Gaëtan Sgualdino, hoofd van SPA bij La Louvière, op. Hoewel het verboden is, geven mensen hun dieren op en verkopen ze, soms op brute wijze fokken, in de veronderstelling dat ze toch niet gepakt zullen worden.”
Tijdens illegale donaties van dieren op internet wordt de identiteit van het dier zelden bijgewerkt. Het wordt dus onmogelijk voor het heiligdom om de echte eigenaren te vinden zonder een diepgaand onderzoek of onderzoek te beginnen. “We hebben een 5-jarige hond, Eros genaamd, die meer dan een jaar geleden in het asiel arriveerde. Dit arme dier werd achtergelaten en aangelijnd langs een kanaal hier in La Louviere.legt het hoofd van de SPA uit. Toen we contact zochten met de eigenaar die op de chip stond vermeld, vertelde hij ons dat hij niet langer zijn hond was en dat hij hem had opgegeven. Het volgende vertelde ons hetzelfde en ontdekte dat Eros 7 keer werd gegeven via advertenties op sociale netwerken … “
Eros is 7 keer gevallen. © RTL-INFO
Gaitan vertelt ook het verhaal van een jonge chihuahua, die net in de steek werd gelaten op de dag van de opnames. Hij is vanmorgen aangekomenvertel ons. Hij kwam in feite uit Luik en kwam aan in La Louviere. Mensen kwamen het laten vallen en zeiden dat ze het hadden gevonden terwijl het in feite hun hond was, ze hadden het online gekregen.” Ze wilden van hem af omdat hij iemand op straat had gebeten. Maar zoals de Waalse minister van Dierenwelzijn ons eraan herinnert, “geadopteerds Ofwel een dier kopen, is de metgezel van het leven verwelkomen. Zulk werk is niet gemakkelijk gedaan, En over de vele implicaties moet vooraf nagedacht worden.”
Maar ook vandaag de dag vinden veel adopties impulsief plaats. “Het adopteren van een dier heeft echter wel degelijk verantwoordelijkheden.”, bevestigt Nicholas Yerno, een woordvoerder van de Overheidsdienst van Wallonië (SPW). Het verbieden van de verkoop of het geven van dieren online of via advertenties is, zegt hij, doelen in termen van dierenwelzijn. “Het is om de handel te bestrijden, om overhaaste aankoop van dieren te voorkomen, om adopties in het algemeen te reguleren en om op zijn beurt frequente verlating aan het begin van de zomervakantie te voorkomen, wat we dit jaar zullen blijven zien.”
Deze kleine chihuahua is achtergelaten in La Louvière SPA. © RTL-INFO
Om dit te doen, heeft de Waalse minister van Dierenwelzijn, Celine Teller “Ik geef de administratie opdracht om speciale aandacht aan deze kwestie te besteden, vooral tijdens de opsluiting.”Zijn kantoor vertelt het ons. Een periode inderdaad, waarin veel advertenties, vooral voor kittens, op sociale netwerken verschenen. In dit verband zijn al tal van waarschuwingen en strafrechtelijke verklaringen geformuleerd. “De officiële dienst Sancties veroordeelde bijvoorbeeld een gespecialiseerde site die advertenties voor de verkoop van dieren plaatste. Een beroep werd afgewezen en de site werd gedwongen illegale berichten in te trekken”De details van het kantoor van de minister.
Het is erg moeilijk om sociale netwerken te controleren
Maar het beheersen van deze praktijk op sociale netwerken is erg moeilijk, omdat de identiteit van de dader onbekend is. “De meeste adverteerders gebruiken pseudoniemen en openen een profiel alleen om advertenties te plaatsen, waardoor ze moeilijk te identificeren zijn. De beheerders van deze pagina’s hanteren hetzelfde principe en de dierenwelzijnseenheid geeft ze altijd waarschuwingsberichten door.”
Afhankelijk van het soort overtreding kunnen boetes variëren van 50 tot 10.000 euro, concludeert een SPW-woordvoerder.