Waarom is het verschil tussen een token en een munt belangrijk?

Hoewel het gebruikelijk is om over cryptocurrency in brede zin te praten, zijn er twee hoofdklassen van activa: tokens en munten.

De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet precies hetzelfde. Een “valuta” is een waarde-eenheid die specifiek is voor de blockchain. Een “token” of “jeton” in het Frans, is een waarde-eenheid voor een digitaal activum dat geen eigen blockchain heeft. Concreet hebben we het over een “munt” voor Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), Ether (ETH) of Avalanche (AVAX), en een token voor een cryptocurrency die een van deze blockchains gebruikt, bijvoorbeeld Tether (USDT ), of Shiba-Inu (SHIB), of Basic Attention Token (BAT), die allemaal gebaseerd zijn op de Ethereum-blockchain.

Verschillende toepassingen:

In theorie is het maken van een token veel eenvoudiger dan het maken van een munt. Want in het geval van de corner moet je een complete techniek maken die daarbij past, en vooral een economisch model. Een token kan in theorie in slechts een paar minuten worden gemaakt… Maar wees voorzichtig, gebruik geen snelkoppelingen: sommige tokens hebben echt nut, zoals MATIC, dat bijvoorbeeld is gemaakt om transactiekosten op de Ethereum-blockchain of Tether te verlagen, een stablecoin, wat een cryptocurrency is waarvan de prijs afhangt van de prijs van een “echte” activa, in dit geval de dollar.

De term ‘stablecoin’ is als zodanig onjuist, omdat Tether (USDT) eigenlijk een token is, geen munt. Wat de verwarring vergroot!

Door zijn aard is het token ontworpen om op een bepaalde blockchain te worden uitgewisseld en ermee compatibel te zijn. Een munt is dus technisch gezien een token en we zullen het vaak hebben over ‘ETH-tokens’. Maar het tegenovergestelde is niet waar. De penning is geen munt, hoewel deze term in zijn naam voorkomt.

Begrijp de basis voordat u gaat investeren

Het is dus raadzaam om heel voorzichtig te zijn bij het beleggen. Want als je geen hoge kosten betaalt bij het kopen van een handelsplatform als Binance, kun je verrast worden door een vervelende overboeking van geld naar je portemonnee. Ethereum-tokens komen vaak met zeer hoge overdrachtskosten. Om het naar zijn portemonnee over te zetten, moet het individu transactiekosten betalen in Ether (ETH).

Een ander fundamenteel verschil tussen deze twee soorten activa is dat een project dat door zijn eigen blockchain wordt geïmplementeerd, van nature veel hoger zal stijgen en veel langer zal duren dan een eenvoudig token waarvan het bestaan ​​kan worden bedreigd door het afsluiten van de blockchain in die het opereert… De fundamenten zijn anders. Zo kon het belang van MATIC in twijfel worden getrokken op de dag dat de makers van Ethereum besloten om de transactiekosten van de blockchain te verlagen.

Een ander nadeel van de codes is dat er, met uitzondering van enkele projecten, nog veel “waste” is. Er is geen programmeerkennis vereist om een ​​token te genereren. Op sommige sites kun je binnen vijf vaste minuten je eigen code maken. En er zijn veel oplichting: sommige token-makers houden bijna alle tokens tot hun beschikking en manipuleren opzettelijk de markten. Ze aarzelen ook niet om influencers in te zetten om een ​​buzz te creëren op sociale netwerken. Om deze reden is het altijd raadzaam om serieus naar het project te informeren voordat u er geld in steekt. Met name door de whitepaper van het project te raadplegen.

Een laatste punt om aan te pakken: sommige blockchains hebben “brandstof” (“gas” in het Engels). In het geval van de Theta blockchain zal Theta Fuel deze rol spelen. Het is een cryptocurrency waarvan het belangrijkste doel is om transactiekosten te betalen voor slimme contracten op de blockchain. In het geval van de Ethereum-blockchain is de “gasvergoeding” ETH. Het is dus geen element dat systematisch in elke blockchain aanwezig is.

Tot slot zul je merken dat er veel is gezegd over Ethereum, en heel weinig over andere blockchains. Niet voor niets, als de Polkadot-, Solana-, Cardano- of Avalanche-ecosystemen groeien, is de overgrote meerderheid van de tokens nog steeds gebaseerd op het Ethereum-netwerk. En terecht: Ethereum was een van de eerste blockchains die concurreerde met Bitcoin. Vandaag overschrijdt het kapitaal $ 500 miljard. De Solana- en Cardano-blockchains zijn in vergelijking tien keer kleiner qua kapitalisatie.

Leave a Comment