Wat als kunstmatige intelligentie wordt overschat…?

Een Ameca humanoïde robot van het Britse bedrijf Engineered Arts uitgerust met kunstmatige intelligentie wordt getoond op CES 2022, op 5 januari 2022, in Las Vegas, Nevada

Een Ameca humanoïde robot van het Britse bedrijf Engineered Arts uitgerust met kunstmatige intelligentie wordt getoond op CES 2022, op 5 januari 2022, in Las Vegas, Nevada

©Ethan Miller/Getty Images Noord-Amerika/Getty Images via AFP

legendes

Google, Meta en OpenAI investeren fors in deze technologie, die steeds meer tot de verbeelding van het publiek spreekt. Steeds meer onderzoekers vinden dat het tijd is om onze verwachtingen van kunstmatige intelligentie te heroverwegen.

Atlantico: Hoeveel wordt de kracht en mogelijkheden van AI overschat? En in het bijzonder zijn vermogen tot bewustzijn?

Fabrice Ebelboin: Dit hangt eigenlijk af van het verschil tussen digitaal en digitaal. Digitaal (software, microprocessors, enz.) is een wereld waarin wat wij noemen, samen met de media, politici, experts, degenen die weten hoe te programmeren of die begrijpen hoe het werkt en die een intieme relatie hebben met het technische, baden. Aan de andere kant hangt de numerieke waarde af van de mentale representatie die mensen hebben die niet vertrouwd zijn met technologie om dingen te begrijpen die magie of mythe kunnen zijn.

Voor de meeste mensen en bijna alle journalisten en beleidsmakers is dit rijk van technologie en kunstmatige intelligentie alleen toegankelijk via mythen, zoals het geloof in goden als Zeus, die bliksem stuurt, of Athena, die oorlogen voert.

Oversimplificeren, door middel van metaforen die het mogelijk maken om zeer complexe concepten te begrijpen, wordt de samenleving versus technologieën en kunstmatige intelligentie vandaag in tweeën gesplitst met mensen aan de ene kant die zich in de digitale wereld bevinden en die in de digitale wereld. Sommige mensen kunnen de twee met elkaar verbinden.

De angst van de meeste mensen voor technologie is niet per se erg rationeel.

Al deze technologieën zijn gebouwd met woorden, die de verantwoordelijkheid zijn van de communicatie tussen mensen. De woorden die zullen worden gebruikt (netwerken, intelligentie, gegevens, enz.) zullen mensen die dicht bij technologie staan, laten weten waar ze het over hebben, omdat ze conventies nodig hebben om dingen op te zetten. Het stelt je ook in staat om bruggen te slaan met mensen die deze kennis niet hebben en voor wie je mythes zult moeten vertellen om iets publiekelijk te verkopen, hetzij om een ​​artikel te schrijven om aandacht te krijgen, om een ​​rekening te verkopen of om technologie te verkopen aan een groot bedrijf. Hiervoor zullen “verhalenvertellers” ingrijpen om de technologieën te promoten. Ze hebben niet per se een gekke intieme relatie met technologie, maar ze weten hoe ze verhalen moeten vertellen.

Lees ook

Kunstmatige intelligentie: Google zet een ingenieur met zwangerschapsverlof omdat hij beweert dat een groepschatbot zijn eigen intelligentie heeft. maar waarom ?

In deze context komt het onderwerp verbeelding, kunstmatige intelligentie en het menselijk vermogen om een ​​intelligent wezen te bouwen aan de orde. Dit maakt deel uit van de meest koppige fantasieën en legendes zoals Frankenstein. Dit is een fundamentele mythe van de mens die plotseling de rol van God speelt. Het is onvermijdelijk dat mensen met alleen een digitale achtergrond die digitaal niet begrijpen, gemakkelijk te ver gaan in de verbeelding. We gaan deze mythe tegen met kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie is een heel groot iets. Marvin Minsky was een van de grondleggers van AI en was vooral bekend om zijn boeken. Kunstmatige intelligentie is een oud onderwerp van computerwetenschappelijk onderzoek. Er zijn veel takken. Tegenwoordig doen sommige mensen codewerk en diep leren. In de afgelopen 15 jaar heeft een van zijn dochterondernemingen geleid tot een industriële toepassing die een impact zal hebben op digitaal compatibele mensen. Voorheen hield AI zich alleen bezig met digitale mensen. Mensen die het technische niet begrepen, hoorden vaag over deze technologie, maar hadden er geen gevoel bij. Er was geen legende, geen verhaal te vertellen. Het interesseerde alleen liefhebbers.

In de afgelopen 15 jaar hebben we de ontwikkeling gezien van één gebied van kunstmatige intelligentie, deep learning. Het is een alledaags object geworden. Deze techniek beveelt een Netflix-serie aan die je misschien leuk vindt. Het stelt Amazon in staat je een product aan te bevelen en het is op advertentie-engines dat de uitdaging is om te anticiperen op je wensen, behoeften en verzoeken. Dit zijn slechts statistieken. Er is geen enkele vorm van emotie en intelligentie in de mythologische en religieuze zin van het woord. Er gaat niets boven wat we leven zouden kunnen noemen. Maar je hebt legendes nodig omdat ze een fortuin kosten.

Lees ook

Waarom we de komende jaren mogelijk een digitale tweeling hebben

Achter dit alles gaan zeer belangrijke technologische, industriële, financiële en maatschappelijke vraagstukken schuil. Dus toevlucht nemen tot mythe is bevoorrecht. Er is dus een fundamentele scheiding in de samenleving tussen mensen die weten en mensen die denken te weten en daadwerkelijk in mythen leven.

Kunstmatige intelligentie is de sterkste iteratie. We raken echt aan de legende van de man die God nadert door zelf iets levends te creëren.

Is het geld dat in deze technologieën wordt geïnvesteerd gerechtvaardigd in verhouding tot hun huidige mogelijkheden?

Een van de meest stralende beloften van kunstmatige intelligentie is het vermogen om de toekomst te voorspellen. Dit kan betrekking hebben op uw toekomstige keuzes van films en series op streamingplatforms. Een ander gebied dat met gezondheid te maken heeft. Met alle gezondheidsgegevens die aan de staat zijn toevertrouwd en die de staat naar Microsoft heeft gestuurd, zal het mogelijk zijn om het te vergelijken met miljoenen Fransen. Met de geschiedenis van deze mensen is het mogelijk om te anticiperen op de ontwikkeling van uw gezondheidstoestand. Dit kan in sommige gevallen negatieve gevolgen hebben met het feit dat het niet meer verzekerd is als u bijvoorbeeld het risico loopt te overlijden aan kanker.

Kunstmatige intelligentie vereist forse investeringen. Meestal gaan we bij verzekeringen een drastische verandering zien. Dit zou bijna de hele markt naar spelers als Microsoft en Google kunnen zwaaien. Ze kunnen het leeuwendeel van de verzekeringsactiviteiten van morgen aftrekken. Ze zullen traditionele spelers elimineren die niet in staat zijn om veel gegevens te verzamelen en die niet over deze technische expertise beschikken. De verzekeringsmarkt is enorm. Dit rechtvaardigt het investeren van enorme bedragen in kunstmatige intelligentie. Maar dit is slechts één voorbeeld van markten die volledig kunnen worden verstoord met dit vermogen om de toekomst te voorspellen met behulp van AI.

Lees ook

Is het nog mogelijk om te ontsnappen aan deze digitale hel waarin we onszelf gevangen hebben gelaten?

Deze technologieën brengen en beloven enorme winsten. Het is zelfs moeilijk om ontwikkelingen waar te nemen in het licht van verstoringen veroorzaakt door kunstmatige intelligentie.

Wat de ziektekostenverzekering betreft, lopen we het risico getuige te zijn van de overgang van een egalitair solidariteitssysteem bij ziekte naar een nieuwe vorm van ongelijkheid. Wat uw inkomen ook is, als u uitgezaaide kanker heeft, bent u misschien rijk, maar u bent niet verzekerd omdat uw behandeling een fortuin kost en u niet “winstgevend” bent. Deze vorm van ongelijkheid kennen we nog niet. Het zal worden bediend door technologie. Het zou interessant zijn om dit op te merken, omdat het gevolgen zou hebben voor individuen die tot nu toe dachten dat ze boven ongelijkheid stonden. Dus gaan we met kunstmatige intelligentie over naar biologische ongelijkheid.

Kunstmatige intelligentie is een veelbelovende sector die het rechtvaardigen van absoluut waanzinnige bedragen om te investeren. Maar het is noodzakelijk om niet in mythen en legendes te vervallen.

Wat is een onderdeel van de onduidelijkheid in kunstmatige intelligentie? Hoe zit het met sarcasme en marketingtactieken?

Als je naar de Nationale Assemblee kijkt, begrijpt minder dan 1% van de parlementsleden de technologie echt. De vereniging zal echter beslissen over de basiswetten met betrekking tot cryptocurrency of kunstmatige intelligentie, die gebieden zijn die moeten worden gereguleerd. Dat doen ze volgens hun visie op basis van het mythische aspect van deze technologie. Deze situatie is catastrofaal.

Lobbyisten hebben ook de neiging om de bijgelovige en mythische aspecten van deze technologie te benadrukken. Referenties zijn talrijk in de literatuur, in sciencefiction en in originele mythen over deze technologie. Het vertellen van verhalen eindigt niet bij onderwerpen als kunstmatige intelligentie. Het is gemakkelijk om iedereen te beïnvloeden en te manipuleren.

Moeten we onze verwachtingen voor AI “resetten”? De mythe van onze verwachtingen erover verwijderen?

Je moet gewoon nederig zijn. We leven steeds meer in samenlevingen waar individuen lager opgeleid en minder goed geïnformeerd zijn. 30% van de Amerikanen is ervan overtuigd dat de aarde 7.000 jaar oud is. 75% van de Fransen is ervan overtuigd dat kernenergie koolstofdioxide uitstoot. Dit getuigt van het ophouden van intelligentie en kennis. Er was een lek. We hebben lang, sinds het tijdperk van de Verlichting, geleefd op het idee van voortdurende wetenschappelijke vooruitgang en voortdurende vooruitgang in het wetenschappelijk begrip van de bevolking. Het is heel duidelijk dat dit voorbij is, ook op het hoogste niveau in de staat. Deze mensen zijn in handen van zeer grote bedrijven of gigantische politieke entiteiten en ze begrijpen niets van deze technologie. Ze beseffen echter dat dit de alfa en omega van de toekomst van de planeet vertegenwoordigt, maar ze begrijpen het niet. Dit weerhoudt hen er niet van om hierover beslissingen te nemen. Deze mensen zijn het belangrijkste doelwit van verhalenvertellers. Het is daarom noodzakelijk om de realiteit van deze technologie en hoe deze werkt te kennen en te begrijpen.

Leave a Comment