Wanneer wetenschappers NFT’s overnemen

Of het nu gaat om kattencartoons, muzieknummers, tweets of allerlei digitale kunstwerken, de markt voor verbazingwekkende en exotische Non-Fold Tokens (NFT’s) is booming. Tegenwoordig is het de beurt aan de wetenschap om zich te interesseren voor de eigendomscertificaten van digitale bestanden die online worden gekocht en verkocht.

Op 8 juni 2021 veilde de University of California, Berkeley, een NFT op basis van het werk van oncoloog James Allison, een Nobelprijswinnaar van 2018, voor meer dan $ 50.000. Een paar dagen later, op 17 juni, begon de US Space Force (een tak van het Amerikaanse leger) met de verkoop van een reeks NFT’s met augmented reality-satellietbeelden en ruimtebeelden.

Op 23-30 juni 2021 veilde computerwetenschapper Tim Berners-Lee, oprichter van het World Wide Web, een NFT met de broncode voor de eerste webbrowser, samen met een stille video van de code die wordt ingevoerd. .

Ondertussen kondigde George Church, een geneticus aan de Harvard University in Cambridge (Massachusetts) en het bedrijf dat hij mede-oprichter was, Nebula Genomics, in San Francisco, hun voornemen aan om NFT te verkopen aan het genoom van de bioloog. De laatste, die hielp bij het lanceren van het Human Genome Project, staat bekend om zijn controversiële voorstellen, waaronder het nieuw leven inblazen van de wolharige mammoet en het creëren van een op DNA gebaseerde dating-app.

De NFT-rage wordt geroemd om zijn streven naar digitale kunst, maar wordt tegelijkertijd belachelijk gemaakt als zinloos en met een enorme ecologische voetafdruk vanwege de enorme rekenkracht die nodig is om het in stand te houden.

Discussies over NFT-technologieën in de wetenschap zijn al even verhit, sommigen zien het als een manier om kennis te verspreiden, een nieuwe methode van fondsenwerving en zelfs een manier om individuen te belonen die hun genomische gegevens aan farmaceutische bedrijven hebben toevertrouwd. Voor anderen zijn NFT’s, die werken als digitale cryptocurrencies, slechts een put van energie die een speculatieve zeepbel voedt die zeker zal barsten.

“Hoe meer ik naar hem kijk, hoe meer ik besef dat hij absoluut krankzinnig is”, zegt Nicholas Weaver, die cryptocurrency bestudeert aan het Berkeley International Institute of Computing.

NFT .bubble

NFT’s gebruiken blockchain-technologie, die cryptocurrencies zoals bitcoin ondersteunt, om het eigendom van bestanden te verifiëren. NFT’s worden op dezelfde manier “gedolven” als cryptocurrencies, Over Een van de vele online platforms om toe te voegen aan een fraudebestendig blockchain-grootboek, meestal voor tientallen of honderden dollars, en vervolgens online te verkopen.

Iedereen kan deze certificaten, zoals honkbalkaarten, kopen en inwisselen. Kunstwerken of gegevens kunnen vrij online worden bekeken en in de oorspronkelijke vorm worden gedownload: NFT-kopers hebben gewoon een verifieerbaar eigendomsbewijs.

Het concept van NFT’s werd begin 2010 geboren, maar explodeerde in 2021. In maart verkocht NFT bijvoorbeeld een digitaal kunstwerk van een Amerikaanse kunstenaar met de bijnaam Beeple voor bijna $ 70 miljoen. [et entre la mi-août et la mi-septembre, le marché des NFT a cumulé plus de 2,5 milliards de dollars de ventes, ndt].

Michael Alvarez-Cohen van de Universiteit van Californië, Berkeley’s Intellectual Property Office, besloot NFT’s te gebruiken om fondsen te werven. Een team digitaliseerde juridische documenten die bij de universiteit waren ingediend, evenals handgeschreven notities en faxen met betrekking tot het werk van Jim Allison. Dit kunstwerk heet vierde hoekis voor iedereen online beschikbaar en het team heeft NFT om het te bezitten.

vierde hoekeen samengesteld werk met aantekeningen van Nobelprijswinnaar Jim Allison 2018.

© Universiteit van Californië in Berkeley

Na een korte biedingsoorlog werd NFT op 8 juni 2021 verkocht voor 22 Ether (een andere cryptocurrency), of ongeveer $ 54.000. De koper was FiatLux DAO, een groep Berkeley-alumni die dagen eerder werd opgericht door dezelfde blockchain-experts die de universiteit adviseerden over het maken van een NFT. Het geld wordt verdeeld tussen de veilingsite en het Berkeley Research and Carbon Compensation Fund. “Het is een interessante combinatie van het aan de wereld laten zien van deze historische documenten en tegelijkertijd het creëren van kunst en het voeden van onderzoek en onderwijs”, legt Michael Alvarez-Cohen uit. Het is een soort vicieuze cirkel.”

Maar anderen zeggen dat het verkopen van NFT’s zonde is omdat blockchain-beveiliging afhankelijk is van energie-intensieve berekeningen [le registre est réparti et mis à jour sur de nombreux serveurs, cette redondance étant le gage de l’inviolabilité, ndt]. Zo verbruikt de cryptocurrency-operator Ethereum momenteel dezelfde hoeveelheid energie als heel Zimbabwe.

Dit maakt NFT’s “een criminele verspilling van energie” niets meer dan een database met lelijke kattengetuigenissen. [un sujet très à la mode sur internet. ndt] Nicholas Weaver klaagt.Het zou logischer zijn om de fysieke documenten per opbod te verkopen, zei hij.

genomische goudkoorts

Het Berkeley-team maakt ook digitale kunstwerken van materiaal van Jennifer Doudna, een Nobelprijswinnaar voor haar werk aan CRISPR-Cas9 en genbewerking, voor aanstaande verkoop op NFT Auction. Deze creativiteit werd afgeremd door de noodzaak om ervoor te zorgen dat zijn patent, dat nog steeds geldig is, niet wordt verzwakt door het werk.

Ondertussen brachten George Church en Nebula Genomics op 10 juni 2021 20 NFT’s uit, die elk overeenkomen met een kunstwerk dat de gelijkenis van een kerk laat zien en een speciale, limited-edition korting op de prijs van volledige genoomsequencing door Nebula Genomics.

Het ingezamelde geld wordt verdeeld tussen een liefdadigheidsinstelling (niet nader genoemd), George Church, blockchain-bedrijf Oasis Labs, Nebula Genomics en verkoopplatform AkoinNFT. Het aanbod is een verrassende stap terug van wat oorspronkelijk was aangekondigd: de groep zei dat het NFT’s, inclusief het kerkgenoom, op 10 juni op een veiling zou verkopen. Maar Nebula Genomics zei dat dat plan in juni werd gedwarsboomd door de “lagere prijzen van NFT en cryptocurrencies”.

“We wachten tot de marktomstandigheden verbeteren voordat we de volledige veiling lanceren”, zegt Kamal Abbad, mede-oprichter van Nebula Genomics. We weten niet wanneer dat zal zijn. [le marché a fortement rebondi depuis, ndt].

Het idee om NFT te verkopen aan het genoom van George Church was verdeeld. Nicholas Bray, postdoctoraal onderzoeker aan Berkeley, op Twitter Dat dit genoom al heel lang vrij beschikbaar is op internet: “Door een vreemd toeval verkoop ik ook het George Church-genoom! Geen veilingen, NFT’s of iets anders”, grapte hij, terwijl hij aanbood de link voor $ 5 te verzenden.

George kerk

George kerk

© AkoinFNT / Nebula Genomics / George Church

Ethische problemen

Maar voor George Church heeft deze NFT een serieuzer doel: de eerste poging. Nebula Genomics gebruikt al blockchain-technologie om 15.000 mensen in staat te stellen hun volledige genomen te sequensen door tijdelijke toegang tot hun gegevens te geven aan specifieke gebruikers, zoals farmaceutische bedrijven die op zoek zijn naar verbanden tussen genen en ziekten. Volgens Kamal Abbad zouden de NFT’s in de toekomst dankzij deze uitwisselingen een werkbaar loonsysteem kunnen vormen.

Andere bedrijven voeren experimenten uit om geld te verdienen met genomische gegevens Over blockchain. Het idee is om gebruikers meer controle over hun gegevens te geven en interesse in de winst te wekken, waardoor meer individuen worden aangemoedigd om over te stappen op genoomsequencing. Sommigen beweren echter dat je daar geen NFT voor nodig hebt! Yaniv Ehrlich, van de Columbia University in New York en wetenschappelijk directeur van MyHeritage, een bedrijf voor genoomsequencing en genealogie, zegt dat het Nebula Genomics-project op het genoom van George Church een ‘hype-stunt’ is.

Volgens Vardet Ravitsky van de Universiteit van Montreal, Canada, roept de verkoop van persoonlijke genomen ethische vragen op, waaronder of een individu daadwerkelijk zijn eigen genoom bezit, aangezien veel ervan wordt gedeeld met familieleden. Bedenk ook dat het ter discussie staat dat mensen hun biologische hulpbronnen kunnen aanboren, bijvoorbeeld door sperma te doneren. Ze voorspelt dat het verkopen van data “een nieuwe belichaming van deze vragen zal zijn”.

Er zijn nog veel ‘open vragen’, beaamt Kamal Abbad. Het voorstel om een ​​NFT met het genoom van George Church te verkopen, is, zegt hij, “een goede manier om controverse op te wekken”.

Leave a Comment