Xiaomi, een Chinees bedrijf dat wordt beschuldigd van het kopiëren van Apple-modellen, heeft een nieuwe humanoïde robot onthuld, net als Tesla


Tijdens een conference call over het vierde kwartaal vertelde Tesla-topman Elon Musk investeerders dat robots die worden aangedreven door Optimus (Tesla Bot), aangedreven door elektrische auto’s, tegen het einde van volgend jaar in productie kunnen gaan. Xiaomi is de fabrikant van elektrische auto’s voorbijgestreefd bij het bouwen van een functionele humanoïde robot, maar het ontwerp van zijn CyberOne-robot lijkt erg op een Tesla Optimus.

Vorige week onthulde het Chinese technologiebedrijf zijn eerste blik op CyberOne tijdens een live-evenement in Peking. De humanoïde robot kon over het podium lopen en leek te communiceren met Lei Jun, CEO van Xiaomi. Tesla zal naar verwachting in september meer details over zijn robot onthullen, tijdens de tweede jaarlijkse Artificial Intelligence Day van het bedrijf. Elon Musk zei dat Tesla mogelijk een Optimus-prototype klaar heeft voor het evenement van 30 september.

Musk zei dat de futuristische humanoïde robot van het bedrijf, intern Tesla Bot of Optimus genoemd, het belangrijkste product is waar het bedrijf dit jaar aan zal werken. De autofabrikant is van plan om deze machine van 2,5 m en 50 kg in de toekomst zware en repetitieve fysieke taken toe te vertrouwen.

Tesla Optimus werd voor het eerst geïntroduceerd in 2021 tijdens de dag gewijd aan in-company AI. Toen benadrukte Elon Musk dat het geen vaag idee zou zijn, maar een echt product. Nu, ongeveer negen maanden later, is het specifieker. De machine zal ongeveer 60 kg wegen en ongeveer 1,77 m lang zijn. Het zal worden bestuurd door spraakherkenning.

De robot kan tot acht kilometer per uur bewegen en kan voorwerpen van 20 kilogram vervoeren. In rust zou de Optimus bijna 70 kg kunnen tillen, met een gewicht van 4,5 kg per arm wanneer hij wordt getrokken. Het is de bedoeling dat hij in 2023 in productie gaat. De robot zal taken op zich nemen die ofwel te repetitief en daarom saai zijn voor mensen, ofwel taken die als gevaarlijk worden beschouwd.

“De basis van de economie is werk”, zei Musk. Dus wat als u nog geen arbeidstekort heeft? Ik weet niet zeker wat de economie op dit moment betekent. Dit is het doel van Optimus. Hij voegde eraan toe dat het erg belangrijk is. In feite gelooft Musk waarschijnlijk dat menselijke arbeid, in tegenstelling tot robots, vatbaar is voor verschillende factoren, zoals vermoeidheid, kou, ziekte, enz., en epidemieën. Zo heeft de COVID-19-pandemie bijgedragen aan een aanzienlijk tekort aan arbeidskrachten in bepaalde regio’s van de wereld.

Statistieken tonen aan dat alleen al in de Verenigde Staten deze maand bijna 9 miljoen werknemers werden getroffen door de Omicron-variant, waardoor het tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de massale ontslagen van vorig jaar werd verergerd. Op het hoogtepunt van de epidemie in 2020 besloten de autoriteiten van Californië om de bewoners op te sluiten, waardoor de Tesla Fremont-fabriek gesloten bleef, een situatie die Musk niet tevreden stelde. In juni dreigde hij na de pandemie het hoofdkantoor van Tesla uit Californië te verplaatsen en daagde hij de autoriteiten voor zijn fabrieken gesloten te houden.

Engineered Arts, een Britse ontwerper en fabrikant van humanoïde robots, heeft een humanoïde robot ontwikkeld die gemakkelijk menselijke uitdrukkingen kan weergeven. In een korte video op YouTube introduceert het bedrijf de meest geavanceerde menselijke soort, genaamd Ameca, dat in eerste instantie een platform is voor het testen van robottechnologieën.

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf toonde vorig jaar een van zijn meest realistische creaties in een YouTube-video. De robot, genaamd Ameca, wordt getoond terwijl hij een reeks ongelooflijk mensachtige gezichtsuitdrukkingen maakt. Aan het begin van de video lijkt Amika wakker te worden, dan drukt haar gezicht een soort van verwarring uit. Wanneer Amica naar haar handen en armen begint te kijken, opent de robot zijn mond en trekt zijn wenkbrauwen op, in een verbaasde gezichtsuitdrukking. Het einde van de video laat Amika lachend zien.

Een Xiaomi-woordvoerder wil geen commentaar geven op de overeenkomsten tussen de CyberOne- en Tesla-ontwerpen. Hoewel Tesla’s Optimus werd onthuld door een man in een spandexpak, deelde Musk verschillende afbeeldingen van het Tesla-robotconcept tijdens een AI-evenement. Net als Tesla’s Optimus is de CyberOne 1,80 meter hoog en heeft de robot hetzelfde minimalistische zwart-wit design, met een LED-display in plaats van het gezicht. CyberOne ziet er echter een beetje omvangrijker uit. De Tesla- en Xiaomi-robots staan ​​in schril contrast met de grotere en wendbare Atlas-robot van Boston Dynamic.

Xiaomi merkte in zijn persbericht ook op dat de robot menselijke bewegingen kan detecteren; Een functie die Musk ontdekte en zei dat de Tesla-robot uiteindelijk een unieke persoonlijkheid zou kunnen ontwikkelen en zelfs een menselijke metgezel zou kunnen worden.

De CyberOne kan met een topsnelheid van ongeveer 2,2 mph reizen, net onder de verwachte snelheid van Tesla van 5 mph. In tegenstelling tot de Optimus-modellen heeft de CyberOne gehandschoende handen die kunnen openen en sluiten, maar het lijkt niet veel te doen. Tot die tijd zou Xiaomi’s nieuwe bot een glimp kunnen geven van wat we kunnen verwachten van een Tesla-bot.

Het Chinese technologiebedrijf staat erom bekend dat het zich laat inspireren door modellen van andere technologiebedrijven. In het afgelopen decennium heeft het bedrijf herhaaldelijk smartphones en interne updates uitgebracht die bijna niet te onderscheiden zijn van Apple iPhone- en iOS-software. In 2014 beschuldigde voormalig Apple-designdirecteur Johnny Ive Xiaomi van diefstal. Een beschuldiging die Xiaomi mede-oprichter Lin Bean destijds ontkende. Vorig jaar haalde Xiaomi Apple in om de op één na grootste verkoper van smartphones ter wereld te worden.

In tegenstelling tot Tesla lijkt Xiaomi niet van plan te zijn CyberOne in een soort menselijke server te veranderen. Het bedrijf zegt in zijn persbericht dat CyberOne meer toepassingsscenario’s in andere regio’s zal produceren, en merkt op dat de bot zal dienen als een marketingtool in plaats van een belangrijk product.

En jij?

Wat denk jij ervan?

Wat zou je zeggen over de overeenkomsten tussen de ontwerpen van CyberOne en Tesla?

Zie ook:

Elon Musk zegt dat de mensachtige robot van Tesla het belangrijkste product is waar het bedrijf aan werkt en uiteindelijk zijn auto-activiteiten zou kunnen overtreffen

Elon Musk introduceert Tesla’s nieuwe humanoïde Optimus-robot, zegt dat hij op het punt staat in productie te gaan en wakkert controverse aan: zullen robots de menselijke intelligentie overtreffen?

Ameca: een mensachtige robot met de meest geavanceerde en realistische gezichtsuitdrukkingen tot nu toe, kan worden gebruikt om uw AI- of machine learning-technologie te testen

Leave a Comment