Werving en ontslag…wanneer AI het beheer van human resources overneemt

Amazon en het Russische bedrijf Xsolla maakten al gebruik van kunstmatige intelligentie om werknemers te ontslaan. Door murrstock / stock.adobe.com

Zestig Facebook-medewerkers zijn ontslagen nadat ze door kunstmatige intelligentie als “willekeurig” werden bestempeld. Een situatie is al gebeurd en zal zich herhalen, misschien zelfs in Frankrijk.

per ongelukDit is de norm die wordt gebruikt tegen 60 medewerkers van het adviesbureau Accenture die op 17 augustus ontdekten dat kunstmatige intelligentie (AI) hen overbodig maakte. Het verhaal, verteld door de Daily Mail, stelt dat het bedrijf diensten levert aan de Meta Group over bemiddeling. En de zakelijke kant. De genoemde werknemers, die door het bedrijf werden ontslagen door middel van kunstmatige intelligentie, werkten met Facebook.Tijdens een door het bedrijf georganiseerde videoconferentie hoorden ze niet alleen van hun plotselinge ontslag, maar ook dat ze was willekeurig ingehuurd door het gebruik van een algoritme, zonder verdere details.

Deze snelle ontslagen vormen een nieuwe schakel in de herstructureringsgolf die de technologiesector treft. En het gebruik van AI om kosten te besparen is niet beperkt tot Accenture en Meta. Integendeel, in andere grote groepen zijn al meerdere gelijkaardige gevallen voorgekomen. Net als Amazon, dat al controverse heeft veroorzaakt met behulp van kunstmatige intelligentie om bezorgers te werven en te ontslaan, onthulde Bloomberg in 2021. Meer recentelijk was het het Russische bedrijf Xsolla dat een algoritme gebruikte om 150 werknemers te ontslaan tijdens een herstructurering. dat gebeurde eind vorig jaar.

zie ook Emirates Airlines belooft gebruik te maken van “verantwoorde” kunstmatige intelligentie

Nieuwe kunstmatige intelligentie ‘kostenmoordenaars’ voor bedrijven

De uitbreiding van deze nieuwe methoden van aanwerving en ontslag onderstreept echter de evolutie van de praktijken in de HR-sector. Dit is de bron in het eigen werk van Ghavam: Dit noem ik technodarwinisme: in deze grote groepen worden alleen de besten en degenen die zich aan het project houden behouden.Zegt Asma Mahla, een expert in de digitale economie en Alqhwam. Neem als voorbeeld de toespraak die Mark Zuckerberg op 30 juni hield, waarin de CEO aankondigde dat hij de druk op sommige medewerkers wilde verhogen.” heeft geen plaats In Meta, op een moment dat de groep tegenvallende resultaten publiceert. “ De technologische industrie is een markt met tijdsdruk. Je moet altijd de snelste zijn “, de namen van een plaats worden gegeven, met vermelding van:” Gafam-bazen zijn vaak van mening dat het automatiseren van zoveel mogelijk banen, inclusief ontslag en aanwerving, hen in staat stelt de schattigste te zijn in vergelijking met hun concurrenten, met lagere personeelskosten.“.

Voor de onderzoeker is het slechts een kwestie van evolutie bij de toewijzing van bepaalde taken die eerder werden overwogen “Toegevoegde waardeDus gereserveerd voor mensen. Maar die banen zijn er altijd geweest, herinnert ze zich: “ In de Verenigde Staten werden deze mensen in Franse cost killers of cost killers genoemd. Grote bedrijven nodigden hen uit om overbodige plannen te maken, wat de huidige AI-systemen eindelijk doen voor GafamAan de andere kant komen volgens de onderzoeker de belangrijkste ethische kwesties naar voren bij het ontwerpen van het algoritme: Kortom, het is de mens die de AI ontwerpt. De ontwerper moet echter meningen hebben die van invloed zijn op de vrijwillige commando’s die in het algoritme worden geïnduceerd en dat deze laatste zullen worden toegepast.“, details. In 2018 werd de kunstmatige intelligentie die Amazon ontwierp en gebruikte om nieuwe werknemers aan te nemen zelfs als seksistisch beschouwd bij het selecteren van cv’s.

In Frankrijk, kwetsbare beschermende sloten

Wat echter het meest wordt getest en gebruikt in Gafam, heeft de neiging om goed ingeburgerd te raken in de werking van kleinere constructies. “ Ik heb een voormalige student, nu een wervingsfunctionaris, help me virtuele assistenten bijvoorbeeldzegt Caroline Diard, een onderzoeksprofessor in human resource management en recht bij ESC Amiens. “ Kunstmatige intelligentie is een overkoepelende term als het echt gaat om het gebruik van expertsystemen Vriendelijke CV Te vaak door bedrijvenEn voeg de namen van de plaats toe. De expert is ook van mening dat dit gebruik het mogelijk kan maken om het werk van human resources opnieuw te evalueren: “Het bevrijdt hen van alle vervelende taken om ze op taken met een hoge toegevoegde waarde te zetten. De HR-afdeling zorgt vervolgens voor de werving van de beste kandidaten via een vooraf gedefinieerde commissie‘, ontleden.

Vooral omdat er in Frankrijk sloten zijn voordat een virtuele avatar de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor een economische iteratie zoals die op 17 augustus via Accenture gebeurde. “ Er is een procedure die moet worden gevolgd en waarvoor een interview vóór de les vereist is. Dit moet worden georganiseerd in aanwezigheid van een natuurlijke persoon die de werkgever vertegenwoordigt Caroline Diard legt uit, daarbij verwijzend naar sectie L1232-2 van de arbeidswet. “Bovendien mag de werknemer tijdens zijn onderhoud worden vergezeld door een persoon die behoort tot de werknemers van het bedrijf (artikel L1232-4) “, voegt ze eraan toe. In het geval van overschot voorziet de Arbeidswet ook in de raadpleging van werknemersvertegenwoordigers (L1233-8 ev). De fasen van discussies en onderhandelingen die momenteel moeilijk zijn voor AI, maar niet “onmogelijk” In de toekomst. “ Als AI morgen rechtspersoonlijkheid krijgt, kan het je werkgever in veel taken vervangen maar voorlopig dient ons arbeidsrecht nog als schildCaroline Diard besluit.

zie ook In het Universitair Ziekenhuis van Straatsburg kwam kunstmatige intelligentie de operatiekamer binnen

Leave a Comment