energie crisis. Dit is waarom Soberheid ook ons ​​gebruik van internet omvat

Hoe wordt het weer dit weekend? Hoe oud is Brad Pitt? Welke route neem je om bij de ontmoetingsplaats te komen? Voor elke vraag die we onszelf stellen, heeft internet het antwoord. Om te werken, te communiceren, informatie te zoeken of gewoon de tijd te doden, brachten Franse 15- tot 64-jarigen in 2021 gemiddeld 2 uur 26 per dag online door, blijkt uit cijfers van Mediametry. Duur van ongeveer 4 uur voor 15-24 jarigen.

Blijkbaar heb je alleen een doos nodig die op een stopcontact is aangesloten om op internet te kunnen surfen. Maar internet is eigenlijk niet zo immaterieel als het lijkt en de werking ervan is energie-intensief. Zou het beperken van internetgebruik een oplossing kunnen zijn in een tijd waarin de Fransen worden opgeroepen tot energienuchterheid?

De verlichte internetbox verbruikt evenveel als de koelkast

Het is moeilijk om precies te weten hoeveel elektriciteit goed is voor internetgebruik in Frankrijk. Zoals Julia Meyer, ingenieur bij de afdeling circulaire economie van de Environmental and Energy Management Agency (Ademe), uitlegt, omvat het elektriciteitsverbruik Zowel de gebruikersapparatuur als de infrastructuur en apparatuur die wordt gebruikt om gegevens op te slaan. Concreet verbruiken computers, tablets en smartphones energie, evenals het netwerk dat ze van stroom voorziet, en dat geldt ook voor het onderzoek dat wordt gedaan naar deze kostbare gadgets.

bijvoorbeeld, “Naar schatting hebben alle internetfondsen in Frankrijk de energie nodig die wordt geproduceerd door de afdeling kerncentrales”, Welke reactor, identificeert Didier Malarino, onderzoeker bij CNRS en lid van de afdeling Groupement de service (GDS) Écoinfo. Een verlichte doos, ook als deze niet wordt gebruikt, Het heeft een energieverbruik dat gelijk is aan dat van een koelkast “,” Verwijst naar Julia Mayer.

“Alleen digitale technologie is goed voor 10% van het elektriciteitsverbruik in Frankrijk”, Legt Julia Mayer uit, die opmerkt dat dit aandeel toeneemt met de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, zoals de Metaverse, cryptocurrencies of zelfs de inzet van 5G.

Elke verbinding verbruikt stroom

En terecht, hoe meer data er circuleert, hoe hoger het elektriciteitsverbruik. Om bijvoorbeeld een e-mail te verzenden, of dit nu vanaf een computer, tablet of smartphone is, is stroom nodig om een ​​internettabblad of een speciale applicatie te openen. Een behoefte wordt nog belangrijker als deze brief vergezeld gaat van een bijlage.

Het wordt verzonden naar het datacenter – het dataverwerkingscentrum dat alle apparatuur verzamelt die nodig is om het informatiesysteem te laten werken – van het telecombedrijf waarop de afzender is geabonneerd, en deze e-mail wordt ontvangen, verwerkt, opgeslagen voor verzending naar het netwerk, zoals gedetailleerd door Ademe. Vervolgens gaat het via de kanalen naar het datacenter van de access provider van de melder. Daar wordt het bericht ontvangen, verwerkt, opgeslagen en teruggestuurd naar het netwerk, totdat het de ontvanger bereikt. We kwamen een lange weg in een paar seconden.

Datacenters zelf zijn energie-intensief, hoewel innovaties de neiging hebben om ze zuiniger te maken. Deze servers, aangedreven door meerdere computers en telecommunicatieapparatuur, zijn permanent verbonden om ervoor te zorgen dat gegevens dag en nacht, waar ook ter wereld, worden verzonden. Sluiting van het datacenter betekent geen toegang tot internetdiensten die daar worden gehost. Julia Mayer legt het uit.

Aangezien het gebruik van het web door de jaren heen blijft groeien, zijn er steeds meer van dit soort ruimtes nodig en, naar verhouding, kost het altijd meer energie om het te laten werken. Vooral is het nodig om het af te koelen, omdat het apparaat, in een constant werkende staat, veel warmte afgeeft.

Een 4G-verbinding verbruikt tien keer meer dan wifi

Deze datacenters, en geaccepteerd door netwerken, zijn tot op zekere hoogte geordend volgens de praktijken van de gebruikers. “Elke draadloze verbinding vereist onderzoek en dus energieverbruik”, zegt Emmanuelle Frenoux, een onderzoeker aan de Universiteit van Parijs-Saclay in het Interdisciplinair Laboratorium voor Digitale Wetenschappen (LISN), die ook lid is van GDS Écoinfo. Het is duidelijk dat het geactiveerd houden van Wifi en Bluetooth elektriciteit verbruikt, zelfs als de gebruiker het niet gebruikt. “Als je geen 4G nodig hebt, moet je je mobiele data uitzetten, anders draait het systeem constant”, Didier Mallarino maakt het af.

De CNRS-onderzoeker zegt dat het gebruik van 4G de meest energie-intensieve manier is om op internet te surfen: “Een bekabeld netwerk is ideaal, oftewel Wifi.” vergelijken, Een 4G-verbinding verbruikt tien keer zoveel als een wifi-verbinding. Voegt Didier Malarino toe, die samenvat: “Hoe meer de batterij leeg raakt, hoe meer stroom de gebruiker verbruikt.”

Gebaren voor een discreter gebruik van internet

Als het was “Kan internet niet uitschakelen” Op wereldschaal, zelfs voor een paar uur, benadrukt Julia Mayer, is het mogelijk om kleine gebaren te maken om het aandeel van dit gebruik in het totale elektriciteitsverbruik te verminderen. En de Tenslotteop de consumentenfactuur.

Ten eerste zijn alle ondervraagde onderzoekers unaniem, “Je moet je internetontvanger uitzetten als deze niet in gebruik is”. “Bijvoorbeeld ‘s nachts en overdag als mensen niet thuis zijn”, stelt Anne For, directeur van het Digital Economy Project bij France Strategy, voor. “Dit zou hun aandeel in het totale verbruik met 20 tot 30% kunnen verminderen”, denkt Didier Mallarino.

Lees ook: Sluit de wifi af, verminder de verwarming … Hoeveel kun je echt besparen met ecologische gebaren?

Gewaardeerd in de avond, tijdens het vervoer of voor de vrije tijd in de vrije tijd, is omroep een andere zwarte vlek op het gebied van energieverbruik. Emmanuelle Frenoux is officieel: “Om de druk op het netwerk te verminderen en dus het verbruik te verminderen, moeten we het broadcastgebruik verminderen.” Als alle gebruikers stoppen met het kijken naar VOD’s, 80% van de bandbreedte wordt bespaard. Naast alle elektriciteit die wordt gebruikt om het te laten werken, geeft de onderzoeker details. Er zijn echter minder drastische gebaren mogelijk, benadrukt Anne Fore, die suggereert: videokwaliteit verminderen, of zelfs Download het indien mogelijk.

Door het volgen van smartphones uit te schakelen of apparaten uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, “Het is mogelijk om het internet realistischer, eenvoudiger en effectiever te gebruiken” Minder energie verbruiken, besluit France Strategy Project Manager. Een oplossing om deze winter wat geld te besparen en tegelijkertijd een gebaar voor de planeet.

Leave a Comment