In China is de “King of Lipstick” opnieuw op het internet verschenen

Op dinsdag 20 september waren bijna 60 miljoen Chinezen aanwezig bij de terugkeer van Li Jiake, de ster van de Chinese influencers, bijgenaamd de “Lipstick King” op internet. Hij verdween vier maanden na een aflevering die de paradoxen van de Chinese internetcensuur blootlegde.

Om 19.00 uur waren er 100.000 mensen en twee uur later keken zo’n 60 miljoen Chinese mannen en vrouwen naar de live-uitzending op Taobao, het online handelsplatform van Alibaba, de Chinese internetgigant. Webster Li Jiaqi was net teruggekeerd naar de ontroerende scène op dinsdag 20 september, na bijna vier maanden van onverklaarbare stilte.

Deze verschijning, die niet werd aangekondigd, verspreidde zich snel naar de belangrijkste Chinese sociale netwerken, te beginnen met Weibo, het Chinese alternatief voor Twitter. “Het is terug!!! Ik ben mijn portemonnee aan het opzetten !!”, antwoordde een Weibo-gebruiker, zoals de South China Morning Post opmerkte.

Verkoop 150.000 lipsticks in vijf minuten

Dezelfde gekte op WeChat Moment – een berichtenservice voor groepen – waar een andere internetgebruiker toegaf: “Ik ben gewoon blij dat ik zijn uitzendingen weer kan bekijken”.

Een quasi-nationale emotie die buiten China moeilijk te begrijpen is. Maar in de steeds economisch belangrijkere wereld van live-uitzendingen (live online) in China – een sector die eind 2020 170 miljard dollar waard was, volgens adviesbureau McKinsey – is Li Jiaqi “misschien wel de meest bekende naam”, geeft de Britse krant Guardian toe. .

Zijn vermogen om meer dan 60 miljoen fans te overtuigen om de producten die hij test te kopen, is bijna ongeëvenaard. Het stelde hem in staat om geweldige contracten te ondertekenen met luxemerken zoals Dior en met internetplatforms zoals Taobao. De Financial Times beweert dat het een zeer winstgevende onderneming is, die in iets minder dan vijf jaar uitzendingen tussen de één en vijf miljoen dollar heeft verdiend.

Van bescheiden afkomst – hij begon als verkoper voor een schoonheidssalon in een klein Chinees stadje – klom hij op naar de top van de streamerwereld, vooral dankzij zijn beheersing van lippenstift. In China staat het ook bekend als de “koning van lippenstift”.

In het bijzonder heeft hij het wereldrecord – gevalideerd door het Guinness Book of Records – voor het aantal lippenstiftbestellingen in 30 seconden. Ik heb ooit 380 verschillende lipsticks geprobeerd tijdens een zeven uur durende uitzending. In maart 2020 wist hij in minder dan vijf minuten 150.000 lipsticks aan zijn fans te verkopen.

Met de epidemie en meerdere lockdowns in China is de online handel geëxplodeerd en is de rol van banners belangrijker geworden. Een zegen voor Li Jiaqi die daarna alleen maar in populariteit groeide en die van de gelegenheid gebruik maakte om het type schoonheidsproduct dat hij online aan het testen was, te diversifiëren.

“Li Jiakei Paradox” en Tiananmen

Toen hij op 6 juni 2022 van het internet verdween, begonnen Chinese webreuzen zoals Alibaba of cosmeticagroepen het koud te krijgen. Het is niet eenvoudig om iemand te vervangen die in een paar uur tijd voor bijna twee miljard dollar aan producten kan verkopen, alleen door met internetgebruikers te praten.

Hij is zo beroemd dat zijn digitale tegenslagen leidden tot de creatie van een uitdrukking die zijn naam draagt: Li Jiaqi’s Paradox.

De paradox heeft veel te maken met de redenen voor zijn verdwijning uit de “antenne”. In feite werd deze operator uitzendingen geweigerd na de show van 3 juni, die de pech had gulzig in een taart te bijten. Maar het was niet zijn aankoop die op hoge plaatsen wrok zou hebben uitgelokt – zelfs als de reden voor zijn officieel opgelegde stilzwijgen niet werd bevestigd – maar de versiering van het gebak. In feite was het versierd met een afbeelding van een chocoladekar. Een vleugje zeer slechte smaak voor waarnemers, vooral aan de vooravond van 4 juni, de verjaardag van het harde optreden op het Tiananmen-plein in 1989 met enorme tankversterkingen.

Vandaar de ontwikkeling van “Li Jiaqi’s Paradox”. Hoe kon deze jonge man, geboren in 1992, de symbolische betekenis van de afbeelding van de tank kennen, aangezien China sinds de jaren negentig zijn best heeft gedaan om elke verwijzing naar het Tiananmen te elimineren? Economische informatiewebsite Quartz legt uit dat “Chinese jongeren die onder Chinese censuur zijn opgegroeid, het heel moeilijk hebben om taboes te vermijden waarvan ze misschien niet eens weten omdat ze er nog nooit van hebben gehoord.”

Ironisch genoeg leidde de mogelijke censuur van Li Jiaqi tot een explosie van internetvragen van jonge Chinezen die probeerden te begrijpen wat er mis was met de afbeelding van de chocoladeboei op 3 juni… Voor sommige Chinezen in ballingschap is “Li Jiaqie de beste leraar van ware betekenis op 4 juni”, lacht Global Voice Asia.

Streamers weer op het goede spoor brengen

Maar met zijn verdedigende lichaam. Gedurende zijn omroepcarrière, die begon in 2017, heeft hij zich toegewijd om in de ideologische nagels van de Chinese Communistische Partij te blijven. In maart 2021 riep hij op tot een boycot van westerse merken die geen katoen meer wilden gebruiken dat in Xinjiang was verbouwd, omdat China werd beschuldigd van hard optreden tegen de Oeigoeren, een overwegend moslimgemeenschap. Kort nadat de Taliban weer aan de macht waren in Afghanistan, organiseerde hij de verkoop van Afghaanse producten om te laten zien dat “China de nieuwe regering hielp bij de wederopbouw van het door de Verenigde Staten verlaten land”, vertelde de Global Times, een van de belangrijkste voorstanders. – Beijing Daily Chinese krant.

In China beschermt de ideologische doctrine echter niet altijd tegen censuur. Voor sommige analisten betaalde Li Jiaqi op 3 juni niet de prijs voor zijn gebrek aan smaak. Hij is ook het slachtoffer geworden van de wens van de autoriteiten om de hele sector van de live-uitzendingen op de rails te krijgen. “Het is een zeer belangrijke en populaire sector onder jongeren, terwijl het weinig gereguleerd is, een combinatie die de autoriteiten nog steeds zorgen baart”, stelt MIT Technology Review, een populair tijdschrift van de University of Massassuchets.

Ook andere sterren zijn van het internet verbannen, zoals Viya, een invloedrijke beauty-beroemdheid die in december 2021 werd beschuldigd van belastingontduiking. En in tegenstelling tot de ‘Lipstick King’ moet deze laatste nog verschijnen.

Waarom mocht Li Jiaqi terugkeren? Nogmaals, er is geen officiële reden gegeven. Maar de toon van zijn stream is veranderd: de beroemde “push to buy” bleef zijn fans aanspreken om “met een goed geweten te kopen”, zoals de South China Morning Post opmerkt. Onschadelijk: het wordt door de Chinese autoriteiten steeds vaker gebruikt om inwoners aan te moedigen niet te veel met hun rijkdom te pronken of schulden te maken, en het is een van de ideologische prioriteiten van president Xi Jinping.

Leave a Comment