In Iran stijgt de menigte niet op, de regering sluit de toegang tot sociale netwerken af

Een demonstratie in de straten van Teheran op woensdagavond 21 september. Wana News Agency / Reuters

Woensdagavond braken nieuwe demonstraties uit in Iran, die op sommige plaatsen tot gewelddadige confrontaties met de politie leidden. De toegang tot internet en sociale media was beperkt.

Woensdagavond braken voor de vijfde nacht op rij opnieuw nachtdemonstraties uit in veel steden van de Islamitische Republiek Iran, vooral in het noordwesten in Urmia en Sardasht. Ze zijn elkaar in vijftien steden gevolgd sinds de dood van Mahsa Amini vrijdag werd aangekondigd, in de heilige stad Qom, ten zuidwesten van Teheran, de geboorteplaats van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei. De laatste sprak woensdag in Teheran, maar zei niets over de onrust die was ontstaan ​​door de dood van een vrouw die was gearresteerd door de zedenpolitie. De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdag op het VN-podium dat hij solidair was met “de”De dappere vrouwen van Iran»

Het dodental heeft volgens de Iraanse autoriteiten tot nu toe zes bereikt, en volgens een Koerdische groepering in Noorwegen moeten daar nog twee mensen bij komen die in de nacht van dinsdag op woensdag zijn omgekomen.

In het zuiden is op woensdag blijkbaar videobeelden te zien van demonstranten die een enorme foto verbranden van generaal Qassem Soleimani, die in januari 2020 werd gedood bij een Amerikaanse inval in Irak.

Elders in het land blokkeerden boze demonstranten het verkeer, staken vuilnisbakken en politieauto’s in brand, gooiden stenen naar veiligheidstroepen en scandeerden anti-regeringsleuzen, aldus het officiële Iraanse persbureau. Het bureau zei dat de politie traangas gebruikte en een aantal arrestaties verrichtte om de menigte uiteen te drijven.

zie ook Verbrande hoofddoek en kapsel: Iraanse vrouwen zetten de revolutie voort na de dood van Mohasa Amini

Andere beelden tonen demonstranten die wraak nemen door traangasflessen te kapen van wetshandhavers en te voorkomen dat ze arrestaties verrichten. We zien nog steeds demonstranten die politievoertuigen besturen om te ontsnappen, ze aanvallen en omverwerpen of stoppen. Volgens sommige Iraanse activisten die bij de demonstraties aanwezig waren, slaagde de politie erin zich op plaatsen in ambulances te verstoppen om de relschoppers later te arresteren. De beelden waarop we demonstranten zien die deze ambulances aanvallen, zouden dan zorgvuldig door de politie zijn uitgebuit.

Bovenal zijn de meest doordringende sociale netwerken die waarin we vrouwen hun hoofddoek zien opsteken, of ze aftrekken en op armlengte afstand zwaaien, in kleine groepen, in de straten van bepaalde steden. Dit symbolische gebaar wint al enkele jaren aan kracht in Iran, van de golf van protest in 2017 (waarbij vrouwen die deelnamen aan deze spontane bevrijdingsdemonstraties werden gearresteerd en veroordeeld) tot deze zomer toen een dergelijk protest werd gelanceerd. Tegen moraliteit politiepatrouilles.

Internet afsluiten

Het protest sloeg ook over naar universiteiten, bijvoorbeeld in Al-Zahra in Teheran, waar ook enkele vrouwelijke studenten hun hoofddoek afdeden, maar dit keer binnen de muren van deze qua islamitische moraal zeer conservatieve instelling – soms onder de boze blik van anderen . vrouwelijke studenten.

Als reactie hierop lijkt de Iraanse macht de toegang tot internet en grote sociale-mediaplatforms, met name Facebook, WhatsApp of Instagram, gedeeltelijk te hebben verminderd, aldus de directeur van het Noord-Afrika en het Midden-Oosten Observatorium, Jean-Juris Farid. Stichting Waheed. De laatste merkt op dat dergelijke berichten worden verspreid in Iraanse families: “ Als je later niets van ons hoort, weet dan dat ze het internet hebben afgesloten zodat we niet gehoord kunnen worden! Dus help ons alsjeblieft “. Plaats “netblokken“, dat anomalieën in internetgebruik over de hele wereld controleert, merkt op dat het aantal verbindingen met de belangrijkste Iraanse telefoon- en internetoperator op 21 september sterk daalde.


zie ook De Iraanse president beschuldigt het Westen van het hanteren van “dubbele standaarden” op het gebied van vrouwenrechten

Leave a Comment