Vrouwen bezitten NFT’s

Sterren, artiesten en activisten betreden de zeer mannelijke markt van digitaal zakendoen. De nieuwe pariteitsuitdaging?

“Moeten vrouwen naakt zijn om de Metropolitan binnen te komen?” Het Amerikaanse vrouwencollectief Guerrilla Girls bevroeg dertig jaar geleden op provocerende wijze de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke kunstenaars in musea over de hele wereld. Vooral in het Metropolitan Museum. Kunst in New York. Anno 2022 geldt de vraag nog steeds: niet alleen mannelijke kunstenaars vertegenwoordigen 85% van de in musea tentoongestelde werken, maar ook, en vooral, hun producties worden twee keer zo snel verkocht als die van vrouwen. De opkomst van digitale kunst, een nieuwe speeltuin die aan de zijlijn blijft staan ​​maar voor iedereen toegankelijk is, heeft hoop gegeven op meer gelijkheid – en een kans voor vrouwelijke kunstenaars om die te grijpen.

Op dit moment zijn de NFT-marktcijfers ( Onvervangbare pictogrammen, deze digitale werken waarvan we onroerend goed kopen) zijn vervelender dan traditionele kunstwerken: vrouwen nemen slechts 16% van de creaties voor hun rekening en amper 5% van de omzet. Het is jammer dat dit fenomeen in een paar jaar een ongekende omvang heeft aangenomen: de verkoop van NFT bereikte vorig jaar wereldwijd $ 17,7 miljard, wat 200 keer meer is dan in 2020. Volgens voorspellingen zou de wereldmarkt 150 $ 1 miljard kunnen benaderen tegen 2026. Vandaar een publieke beweging die in alle landen wordt geleid door ondernemers, activisten, beroemdheden en empowerment van vrouwen die initiatieven mobiliseren en vermenigvuldigen zodat vrouwen de NFT-golf beter kunnen opvangen. En dat deze pagina met geschiedenis niet zonder kan worden geschreven – inclusief de toekomst van internet.

Video: Vrouwen in de digitale wereld: de hoofdpersonen

Revolutie binnen de revolutie

Omdat de kans er is, en het moment echt uniek is. Ten eerste, aangezien de makers van NFT’s niet verplicht zijn hun identiteit of geslacht bekend te maken, kunnen vrouwen voor het eerst de kans krijgen om een ​​ruimte te betreden die vrij blijft van discriminatie en vooroordelen, die ze tegenkomen in traditionele sectoren. Maar de beweging is veel breder en de risico’s zijn economisch en maatschappelijk. NFT’s kunnen een kans worden voor alle vrouwen door hun investeringscapaciteit te vergroten, en dus hun onafhankelijkheid, hun macht… Dit potentieel voor veelzijdige empowerment kristalliseert de energieën van het moment.

Afgelopen januari namen actrices Gwyneth Paltrow en Mila Kunis al deel aan een gigantische mars die online, op Zoom, werd georganiseerd door de BFF, een sterk verbonden groep die is opgericht om vrouwen aan te moedigen zich aan te sluiten bij NFT’s en te investeren in “deze door vrouwen gedomineerde wereld”. en cryptocurrencies. “We hebben veel ‘broeders’ samen zien gaan en veel geld verdienen, we noemden Gwyneth Paltrow, tijdens deze bijeenkomst die meer dan 15.000 vrouwen samenbracht. We hebben net zo veel recht om deel uit te maken van dit universum .” Tijdens het lopen van het gesprek kreeg de actrice zelf een avatar van de NFT-groep Bored Monkey Yacht Club, stelt een aap voor met blond haar en blauwe ogen die een zeeman draagt. Deze groep werd een wereldwijd succes, vooral nadat ze werd genoemd door vele beroemdheden, zoals Serena Williams, Madonna, Paris Hilton, Eminem en Justin Bieber. Daarbij verving Gwyneth Paltrow de foto op haar Twitter-account door werk afkomstig van World of Women, en sindsdien heeft ze in bijna elke tweet het digitale werk benadrukt dat ze af en toe aan haar volgers geeft om te winnen. De boodschap is duidelijk: het oversteken van de drempel van deze nieuwe wereld kan leuk, gemakkelijk en zelfs onbeperkt zijn, zoals het flitsende, kleurrijke en soms gekke universum van dit bedrijf! Slaag je op een andere manier – gemakkelijk? Ook hier begint de cultuurverandering.

Verveelde Aap #6141Een van de virtuele werken gekocht en gepromoot door actrice Gwyneth Paltrow. Jamal Boss

Verander het spel, verander het uiterlijk.

“Wij vrouwen zijn geconditioneerd om risico’s te vrezen”, voegde actrice Mila Kunis toe op dezelfde conferentie. Jongens verdienen geld, wij redden het. Ik wil ook een risico nemen en zien wat er gebeurt. Ik liet dit voorbeeld aan mijn kinderen zien. Samen met haar man, Ashton Kutcher, heeft de actrice een animatieserie gefinancierd genaamd katten stoner, alleen beschikbaar door de aankoop van NFT, dat in 2021 al $ 8 miljoen opbracht. Dit is genoeg om het heersende idee te weerleggen dat vrouwen te academisch of te wijs zijn om in cryptocurrencies te investeren. Want als ze er langer over doen om de wereld van nieuwe technologieën te betreden, maken ze ook beter geïnformeerde keuzes. “Vrouwen zijn over het algemeen voorzichtiger dan mannen met beleggingen, ze praten graag met andere vrouwen of hebben graag een ‘adviseur’. Maar zodra ze antwoorden op hun vragen krijgen en hun onderzoek doen, voelen ze zich meer op hun gemak”, legt Glenn Hardwick-Bruce uit, directeur van onderwijs bij Christie’s. , die een cursus doceert gewijd aan NFT’s. De leraar bevestigt dit: nu hij meer mannen heeft gehad, is de helft van zijn leerlingen vrouw. Om de moderniteit tegen te gaan, werd een vorm van vrouwenclub en feministische solidariteit gecreëerd.

En het is niet overbodig: verwijs gewoon naar de discussieforums gewijd aan NFT op platforms zoals Reddit of Discord om te beseffen dat de gemeenschappen die betrokken zijn bij virtuele kunst nog steeds erg kwaadaardig zijn. De uitgebreide aanwezigheid van mannelijke en agressieve woordenschat, het uitgebreide gebruik van acroniemen die onbekend zijn bij het grote publiek die niet-beginners automatisch uitsluiten …, de “pizza-geobsedeerde” sfeer van alles helpt om de beste wensen te koelen. Volgens een recent onderzoek onder 500 vrouwen gelooft 82% dat NFT-campagnes meer op mannen zijn gericht. Vandaar het belang van de vakbond om de trend te keren.

Gestart door Mila Kunis en Ashton Kutcher, de animatieserie katten stoner Het werd gefinancierd door de NFT’s. Jamal Boss

Onderwijs en de akkoorden van de oorlog.

Toen Brett Morin en Jamie Schmidt, de Amerikaanse ondernemers en investeerders die BFF oprichtten, afgelopen januari de groep lanceerden, was hun missie duidelijk: vrouwen aanmoedigen om zich onder te dompelen in Web3 en NFT’s om de cultuur van binnenuit te veranderen. Het is de 50e vrouwelijke leider in cryptocurrency- en durfkapitaalcijfers genoemd en is nu van plan om het meest aan te kondigen. “Onderwijs en inhoud hebben op dit moment onze prioriteit, want om vrouwen in de volgende fase van de branche te krijgen, moeten ze de basis kennen”, zegt Britt Morin.

Om deze ervaring op te doen, is het nog steeds noodzakelijk om toegang te hebben tot kennis. Rachel van der Nacht, een Franse beeldend kunstenaar gevestigd in New York, begreep dit goed. En dus bundelde de jonge vrouw dit jaar de krachten met het culturele programma Caché Life om de eerste NFT te creëren die Jezus vertegenwoordigt, in dit geval hier… Surfen (Surfin’Jesus). Het werk verwierp ze later in twintig exemplaren, variërend in etnische stijlen en referenties. Alle winst van de verkoop werd gedoneerd aan de Brooklyn Community Foundation om de worstelende inwoners van dit deel van New York te helpen. “Het is belangrijk dat je je plaats als vrouw inneemt, want deze technologie gaat alomtegenwoordig zijn en je moet er al vroeg aan wennen”, zegt de kunstenaar. Cryptocurrency is nog steeds een zeer mannelijke en technische wereld, maar dingen veranderen! Als we willen dat het een kans en inspiratie voor vrouwen is, moet het ook voor degenen zijn die het echt nodig hebben. Degenen wiens leven compleet kan veranderen.” Net als Rachel van der Nacht hebben veel vrouwen besloten de NFT-beweging met enthousiasme, met een feministische en inclusieve visie te steunen.Een overzicht van de meest prominente actuele initiatieven ter wereld.

Leave a Comment