Definieer en bedien de blockchain-sublagen


Om structurele redenen gebruiken steeds meer blockchains Layer 2 om hun applicaties te ontwikkelen. Arbitrum, Optimism, Polygon en Lightning Networks worden zelfs steeds belangrijker.

Wat is de tweede laag van cryptocurrency?

Layer-2’s zijn sublagen of parallelle netwerken van de blokketen, die meer transacties kunnen ondersteunen. In Bitcoin is het Lightning Network of Omni, terwijl Ethereum Polygon, Loopring of Arbitrum heeft.

Door hun aanwezigheid kunnen transacties worden uitgevoerd buiten de hoofdketen, laag 1. Om definitief te worden gevalideerd en zo te profiteren van de veiligheid en het onveranderlijke karakter van de hoofdnetwerken, worden ze vervolgens in een blok naar laag 1 verplaatst en zo voltooid .

Dit verlicht de last voor grote block chains, zoals Bitcoin of Ethereum. Het maximale aantal transacties dat in een blok kan worden opgenomen, verschilt per blokketen: ongeveer zeven transacties per seconde voor Bitcoin en ongeveer dertig transacties voor Ethereum. Vergeleken met de maximale capaciteit van 65.000 transacties per seconde die door het Visa-netwerk worden geclaimd, lijkt dit niet veel, maar het voordeel van de blockchain is dat transacties stabiel zijn als ze eenmaal zijn gedaan wanneer betalingen op een traditioneel banknetwerk kunnen worden teruggedraaid. Enkele dagen na uitzending. De huidige capaciteit van de blockchain kan echter niet alle betalingsstromen in de wereld aan.

Om meer gebruikers te ondersteunen, zonder de basiskwaliteiten van de blokketen te verraden, hebben de ontwikkelaars Layer 2 gemaakt.

Een geschikte analogie zou zijn om je een op een blockchain gebaseerde piramide en de bovenste verdiepingen van Layer 2 voor te stellen. Het is ook niet ongebruikelijk om te horen dat het Bitcoin-netwerk fungeert als een spaarrekening en dat van het Lightning Network als een Layer 2-netwerk.

Technisch gesproken karakteriseren deze twee verschillende kenmerken Layer 2, te beginnen met de aan- of afwezigheid van een native token: de Lightning Network-token dupliceert de waarde van Bitcoin, terwijl Polygon een andere token dan ether bevat, de Matic. Loopring heeft een eigen LRC. Arbitrum heeft geen volledige code en gebruikt ether. Om deze reden moet de gebruiker waakzaam zijn en ervoor zorgen dat hij het juiste token gebruikt voor het gekozen netwerk; Het gebruik van Layer 2 vereist zelfs enkele voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat tokens niet verloren gaan.

Voor Bitcoin vergemakkelijken sommige portemonnees de overgang tussen het hoofdnetwerk en de Lightning Network Layer 2: Dit is vooral het geval bij BlueWallet, Breez of Wallet of Satoshi om te downloaden van hun officiële ontwikkelaarswebsite.

Voor Ethereum zal het meestal nodig zijn om handmatig secundaire netwerkparameters (RPC’s) te integreren in Metamask (de meest populaire portemonnee). Een van de meest betrouwbare bronnen, Chainlist biedt informatie over geschikte configuraties.

Wat zijn Layer-2-toepassingen?

Met zijn vermogen om een ​​groot aantal transacties af te handelen (Bitcoin’s Lightning Network claimt een capaciteit van 1 miljoen transacties per seconde, Arbitrum ongeveer 40.000 per seconde), is Layer-2 niet alleen effectief als betalingsnetwerk, maar ook voor hostingtoepassingen, algemeen bekend In naam van dApps (gedecentraliseerde applicaties).

Videogames (Axie Infinity, God’s Unchained, Light Nite, Immortal Game, enz.), Handel (dYdX, Uniswap, Sovryn, enz.), Financiën (Curve, Synthetix) zijn allemaal apps die profiteren van de lage capaciteit en kosten van gebruik van deze netwerken.

In 2021 lanceerde Microsoft zijn eigen laag 2 van Bitcoin, ION, een gedecentraliseerd netwerk voor identiteitsbeheer.

Wat is niveau 1?

Laag-1 is dus de belangrijkste blockchain waarop de andere sublagen zijn gebaseerd: Bitcoin is bijvoorbeeld Laag 1. Ethereum is Laag-1, met name vanwege de toegenomen implementatie van slimme contracten op de eerste laag, waar transactiekosten zijn regelmatig exploderen, en soms tot honderd dollar om een ​​app te gebruiken. Het overschakelen van applicaties zoals Uniswap of Synthetix naar laag-2 verwijdert netwerkcongestie en verlaagt de kosten.

Wat is laag 3?

Layer-3’s zijn van Layer 3-niveau, maar als Layer 2 een multifunctioneel netwerk is dat verschillende soorten gebruik kan ondersteunen, wordt Layer 3 vaak gezien als specifieke applicaties die in staat zijn om te interageren of te communiceren met andere applicaties op hetzelfde netwerk. Een type architectuur dat meer te vinden is op Solana- of Avalanche-rasters. In 2022 kondigde het Impervious-team echter de lancering aan van Impervious Browser, een laag 3 die bovenop het Layer 2 Lightning Network is gebouwd.

Leave a Comment