Duizenden Iraniërs gingen de straat op om de hoofddoek te verdedigen

Terwijl ngo’s in het buitenland de repressie aan de kaak stelden wreed Protesten in Iran, internetverbindingen blijven vrijdag sterk verstoord, met WhatsApp en Instagram verboden, terwijl Washington maatregelen aankondigde Om de toegang van Iraniërs tot de vrije stroom van informatie te ondersteunen.

Mahsa Amini, 22, werd op 13 september in Teheran gearresteerd voor Het dragen van ongepaste kleding Door de zedenpolitie die verantwoordelijk is voor de handhaving van de dresscode van de Islamitische Republiek. Ze stierf drie dagen later in het ziekenhuis en haar dood leidde tot nachtelijke protesten in grote steden in Iran, waaronder de hoofdstad Teheran.

Donderdag meldden staatsmedia dat bij de protesten 17 mensen waren omgekomen. Maar de tol zal waarschijnlijk veel hoger zijn, aangezien de in Oslo gevestigde Iraanse mensenrechten-NGO vrijdag meldde dat ten minste 50 mensen zijn omgekomen bij het hardhandig optreden van de veiligheidstroepen tegen protesten die volgens deze bron hebben plaatsgevonden in ongeveer 80 steden in de afgelopen week.

De regering reageerde met scherpe munitie, jachtgeweren en traangas, volgens video’s die op sociale media circuleren.zei het Gemenebest voor de Rechten van de Mens in een persbericht.

onderdrukking van demonstraties

De Koerdische mensenrechtenorganisatie Hengaw meldde dat veiligheidstroepen in de nacht van donderdag op vrijdag hebben geschoten semi-zware wapens Verdere details gaf hij niet.

Media en activisten meldden dat demonstranten in verschillende steden slaags raakten met veiligheidstroepen, politieauto’s verbrandden en anti-regeringsleuzen scandeerden.

Iraanse media meldden dat de politie een onbekend aantal mensen had gearresteerd. Onder hen zijn activist Majid Tokoli en journalist Niloufar Hamidi, volgens de delegatie die hen vergezelt.

Iran is getroffen door straatgeweld dat volgens de autoriteiten van het land minstens 17 levens heeft geëist sinds de moord vorige week op Mahsa Amini, die werd gearresteerd omdat hij “ongepast” een hoofddoek droeg.

Foto: Getty Images/AFP/KENZO TRIBOUILLARD

De meest populaire foto’s op sociale netwerken zijn die waarop we Iraanse vrouwen hun hoofddoek zien verbranden. In Iran moeten vrouwen hun haar bedekken en mogen ze geen korte of strakke jassen of geplooide spijkerbroeken dragen.

Donderdag beloofde de Iraanse president Ibrahim Raisi een onderzoek te openen naar de dood van de jonge vrouw, maar merkte op dat de forensisch arts geen melding had gemaakt van mishandeling door de politie, wat de demonstranten ondervraagden.

De beschreven demonstranten confronteren contrarevolutionairenEn de onruststokers waar samenzweerdersDe autoriteiten besloten wraak te nemen door hun eigen demonstraties te organiseren na het vrijdaggebed.

De samenzweerders De Verenigde Staten zijn geïndexeerd

Op uitnodiging van een organisatie die verantwoordelijk is voor het organiseren van officiële evenementen, marcheerden duizenden mensen in verschillende steden in Iran, waaronder Teheran en Qom (noorden) of Isfahan (midden).

In Teheran demonstreerden honderden mensen, waaronder vrouwen in chadors, zwaaiend met vlaggen van de Islamitische Republiek en tekenen van steun en dank aan de politie, aldus de staatstelevisie.

Dood aan de samenzweerdersEn de De oproep om de sluier te beëindigen is een Amerikaans beleidZe zijn te horen als slogans.

prijzen Politie-inspanningen en offersDe Revolutionaire Garde, het ideologische leger van de Islamitische Republiek, bevestigde dat deze laatste vijandelijke samenzwering Zal zijn Gedoemd om te falen.

Donderdag meldden de autoriteiten dat vijf politieagenten waren gedood.

Vrouw met een spandoek.

De Verenigde Naties en NGO’s hebben hun bezorgdheid geuit over de gewelddadige reactie van Teheran, waarbij ten minste 17 mensen om het leven zijn gekomen.

Foto: Radio Canada/Justin Beaulieu Bauderre

Internettoegang is beperkt

Nadat de protesten in de avond van 16 september begonnen, heeft de regering de internettoegang verminderd en sinds woensdag de toegang tot Instagram en WhatsApp geblokkeerd.

Washington kondigde vrijdag de opheffing van enkele beperkingen op de handel met Iran aan, zodat technologiebedrijven platforms en diensten kunnen aanbieden waarmee Iraniërs toegang hebben tot internet.

De aankondiging komt een paar dagen nadat de eigenaar van SpaceX, Elon Musk, aankondigde dat hij van plan is de Amerikaanse regering om opheffing van sancties tegen Iran te verzoeken om daar internetdiensten te leveren via zijn planeet met Starlink-satellieten.

Deze maatregelen omvatten licenties Technologiebedrijven om het Iraanse volk meer opties te bieden voor veilige offshore-platforms en -dienstenDat meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën in een verklaring.

NetBlocks, een website in Londen die internetstoringen over de hele wereld in de gaten houdt, zei vrijdag dat internetbeperkingen in Iran vergelijkbaar zijn met in een patroon van onrust dat lijkt op een avondklok.

toegang tot Online platforms blijven beperkt en de verbinding is vlekkerig voor veel gebruikerszei Netblocks, eraan toevoegend dat mobiel internet was Afgesneden voor de derde dag (deze) vrijdag.

Leave a Comment