De nieuwe generatie NFT’s, om meer dan één verzameling te gebruiken

“NFT’s zijn momenteel echter erg primitief”, legt Sandy Khund, oprichter van de startup Credenza, uit. Buiten de kunstwereld “hebben ze niet veel functies en voordelen.” (Foto: 123RF)

NEW YORK – Bedrijven, instellingen, artiesten of zelfs sportclubs, een toenemend aantal van hen stelt zich NFT voor als een gebruiksvoorwerp, een paspoort of een toegangssleutel, verre van het enige gebruik van een verzameling, soms een beetje een hulpmiddel, en over het algemeen iets vaker.

Monkey Drawings (“Bored Monkeys”), de allereerste tweetregel of een animatie van Donald Trump naakt op het gazon, hier zijn enkele van de NFT’s die elk sinds begin 2021 voor miljoenen dollars zijn verkocht, onder de geïntrigeerde en waakzaam publiek oog.

“Onvervangbare tokens” of “onvervangbare tokens”, digitale objecten die uniek zijn en waar niet mee kan worden geknoeid, hebben een nieuwe verzamelmarkt geopend, waar tientallen miljarden dollars zijn binnengestroomd.

“NFT’s zijn momenteel echter erg primitief”, legt Sandy Khund, oprichter van de startup Credenza, uit. Buiten de kunstwereld “hebben ze niet veel functies en voordelen.”

“De meesten van hen zijn apen of dat soort dingen, en ze zijn nutteloos”, zegt Juan Otero, algemeen directeur van Travala, een online reissite, verwijzend naar de beroemde “vervelingsapen”.

Starbucks, dat binnenkort zijn eigen NFT’s zal lanceren, ziet het meer als een ‘programmeerbaar activum, dat ook een doorgeefluik kan zijn’.

Het hebben van een niet-fungible token in de kleuren van de koffiegigant ontgrendelt de toegang tot ‘unieke voordelen’, evenals ‘community’, een nieuwe visie op het loyaliteitsprogramma, gebaseerd op de ‘blockchain’. Deze technologie, waarop cryptocurrencies en NFT’s zijn gebaseerd, maakt het mogelijk om dezelfde module voor verschillende toepassingen te gebruiken.

Wat de institutionele kant betreft, lanceerde de kleine republiek San Marino, in het hart van Italië, afgelopen juli een paspoort voor een vaccin tegen het coronavirus, waarachter de NFT zich verschuilde.

Hoewel het Europese digitale COVID-certificaat is ontworpen voor de Europese Unie, was dit paspoort bedoeld om overal te worden geverifieerd, zonder dat er een speciale mobiele app nodig was.

“Gegarandeerde waanzin”

Credenza van haar kant is in gesprek met sportteams en competities om een ​​visie te ontwikkelen voor het Zwitserse zakmes van de NFT-editie, die is aangepast voor nieuwe toepassingen.

NFT’s en “block chains” zijn toegankelijk in een multiversum, of je nu naar een NBA-wedstrijd in de hal wilt kijken of naar een concert in de metaverse”, legt Sandy Khund uit, verwijzend naar dit digitale universum waar je een virtuele aanwezigheid kunt leiden, zoals Het zit in de videogames Roblox of Minecraft.

Jane McMillan van marketingbureau Incendio haalt ook het voorbeeld aan van de indierockband Kings of Leon. Als onderdeel van de NFT-release van zijn album “When You See Yourself”, bracht hij acht “Golden Tickets” uit, die elk vier stoelen op de eerste rij op alle toekomstige tours van de band bevatten.

“Als je een merk bent, denk dan aan de meest wenselijke ‘ervaringen’, de meest exclusieve toegang, of iets dat zeker viraal zal gaan, en kapselt dat in ‘volledige toegang’ NFT”, zegt Jenn McMillen. “De waanzin zal worden gegarandeerd dankzij de zeldzaamheid.”

Een van de meest succesvolle voorbeelden is het toeristische boekingsplatform Travala, dat maandelijks meer dan 300.000 actieve gebruikers heeft.

In januari lanceerde de site, die al cryptocurrency-betalingen heeft geaccepteerd, het loyaliteitsprogramma Travel Tiger. Uiterlijk is elk van de duizenden NFT’s die aan de bestaande klanten van het platform worden gedistribueerd, een digitale afbeelding van een tijger, die doet denken aan “verveelde apen”.

Maar het is gekoppeld aan een reeks voordelen, van toegang tot exclusieve evenementen, zowel in de echte wereld als de metaverse, tot kortingen of loyaliteitspunten.

Met Travel Tigers is de ambitie van Travala niet om inkomsten te genereren, maar om loyaliteit te creëren. Volgens Juan Otero: “Het gaat erom deze gebruikers te behouden en dat ze het platform blijven gebruiken.”

Ondanks de belangstelling die het genereert, “zal het waarschijnlijk twee of drie jaar duren” voordat NFT’s het grote publiek en traditionele bedrijven bereiken”, geeft de mede-oprichter van Travala toe.

Maar “wanneer de volgende golf arriveert”, verklaarde hij, samen met de metaverse en web3 (een nieuwe gedecentraliseerde versie van internet), “denk ik dat het ongekend zal zijn.”

Leave a Comment