Technologietrends 2022: NFT’s!

Bored Ape Yacht Club is een serie apen in JPEG (NFT)-formaat die verschillende kleding dragen. (Foto: 123RF)

gast blog. Afgelopen januari presenteerde ik in een blog over tech trends voor 2022 een aantal grote trends, waaronder de no-token revolutie, Web3 en NFT’s. In mijn volgende artikelen zal ik enkele van de trends in meer detail bespreken. Laten we deze week beginnen met NFT’s (non-fungible tokens).

Helaas denk ik nog steeds dat veel mensen het bereik van NFT’s helemaal niet begrijpen en lijken te denken dat NFT’s neerkomen op JPEG’s die mensen voor een premie kopen!

Dus… Wat is NFT?

We kunnen het gemakkelijk vergelijken met een eigendomsbewijs. Het is een digitaal document dat de echte eigenaar van een digitaal product identificeert. Vastgoed sukuk is gebaseerd op een ecosysteem van papieren en elektronische documenten, wettelijke normen en deskundige instellingen. Dit hele ecosysteem is het waard, want vastgoed heeft veel waarde. NFT’s zijn (theoretisch) goedkoper dan vastgoedinstrumenten. Het is dus economisch praktisch voor digitale items en minder waardevolle goederen. Aangezien eigendom het hart van het kapitalisme is en de economische activiteit steeds meer online gaat, kunnen NFT’s centraal komen te staan ​​in onze economie.

NFT’s bieden iets digitaals dat voorheen niet echt bestond, namelijk zeldzaamheid en authenticiteit. De deugden van authenticiteit zijn praktisch (we willen bijvoorbeeld graag weten waar ons eten vandaan komt) en filosofisch (als we muziek kopen, gaat een deel van het geld naar de artiest die het heeft gedaan?).

Herinner je je Napster nog? Software voor het delen van documenten heeft de barrières van schaarste die inherent zijn aan de fysieke distributie van muziek volledig weggenomen. Alle soorten piraterij van digitale activa verminderen de technologische winstgevendheid en innovatie op de lange termijn.

Welkom bij Blockchain

Bitcoin is geworden wat het nu is, want ondanks zijn digitale karakter is het erin geslaagd zijn zeldzaamheid (er zullen niet meer dan 21 miljoen bitcoins zijn) en zijn authenticiteit (gevolgd op de blokketen) te garanderen.

Het dollarbiljet is $ 1 omdat alleen de centrale bank het kan maken (authentiek) en we vertrouwen erop dat het systeem slechts een beperkt aantal produceert (zeldzaam).

NFT’s bieden een belofte van zeldzaamheid en authenticiteit voor digitale goederen. Laten we transparant zijn, NFT’s zijn niet de enige manier om online zeldzaamheid en authenticiteit te creëren – betrouwbare centrale entiteiten zoals banken dat doen in hun branche. De huidige implementatie van NFT’s is dus misschien niet de beste, of zelfs een goede oplossing, omdat er veel redenen zijn om sceptisch te zijn. Maar ze verzinnen… een manier. Een potentieel wijdverbreide en goedkope manier om vertrouwde zeldzaamheden en authenticiteit online te leveren, waardoor nieuwe handelsmogelijkheden worden geopend.

Kunst in het tijdperk van NFT’s

Het grote publiek heeft misschien iets meer dan een jaar geleden voor het eerst van NFT’s gehoord, toen digitale kunstenaar Beeple een NFT-mozaïek van zijn dagelijkse creaties, “Everydays”, bij Christie’s verkocht voor maar liefst $ 69 miljoen!

Er is geen activaklasse die meer vertrouwt op zeldzaamheid en originaliteit dan op kunst. De waarde van de Mona Lisa is gebaseerd op onze overtuiging dat er maar één (zeldzaam) is en we weten dat deze is gemaakt door Leonardo da Vinci (authentiek).

Net als bij onroerendgoedinstrumenten ondersteunt een hele industrie van galerijen, musea en adviseurs, samen met oude documenten en hightech-gadgets, de kunstmarkt. NFT’s bieden een verdediging tegen digitale manipulatie. Beeple’s Everyday is publiekelijk gevalideerd, op de blockchain. Hoe goedkoper de kunst, hoe meer een schaalbaar platform nodig is om zeldzaamheid en betrouwbaarheid aan te tonen.

Kent u de verveelde apenjachtclub?

Bored Ape Yacht Club is een serie apen in JPEG (NFT)-formaat die verschillende kleding dragen. Er zijn er momenteel 10.000, elk uniek, die volgens Buzzfeed een gezamenlijke waarde van $3 miljard hebben!

Yacht Club is een verveelde aap “bubbel”. Het is zeer waarschijnlijk! Dit zal niet nieuw zijn. Misschien herinner je je Beanie Babies, elk van hen was uniek. In 1997 verkocht eBay $ 500 miljoen in één maand, of 6% van de jaarlijkse omzet van het bedrijf.

Er is ook een enorme markt voor goedkope kunst en verzamelobjecten die kunnen profiteren van digitale schaarste en originaliteit. In feite maakt het “coderen” van kunstwerken en verzamelobjecten hun verkoop en uitwisseling efficiënter, terwijl de kans op fraude wordt verminderd. NFT’s bieden makers ook de mogelijkheid om royalty’s te innen telkens wanneer hun kunstwerken op de secundaire markt worden verkocht, en om een ​​aantal van de ongelijkheden in de creatieve economie aan te pakken.

De wereld van branding in het tijdperk van NFT

Voor merken staan ​​zeldzaamheid en originaliteit hoog in het vaandel. Chanel-zonnebrillen kunnen voor $ 500 worden verkocht omdat ze zeldzaam zijn en omdat ze van Chanel zijn. Peer to the customer: het vermogen om zichzelf als succesvol persoon te presenteren, zonder het te hoeven zeggen!

De logo’s van de merken waar we zo van houden zijn “origineel”, hoewel imitaties beschikbaar zijn. Een sterk ecosysteem van intellectuele eigendomswetten en instellingen zorgt ervoor dat merkeigenaren schaarste kunnen beheersen, en NFT’s versterken dit systeem in de digitale economie.

Entertainment en herinneringen bij NFT

Een paar maanden geleden had ik tijdens de lunch een discussie met een spraakmakende speler in de groep CH die eigenaar is van de Canadezen. Dit vertelde me over alle mogelijkheden van NFT in de sport. Als u bijvoorbeeld uw ticket voor een wedstrijd koopt, kunt u een “NFT”-kopie van dat ticket krijgen. Wat als er iets ongewoons gebeurt tijdens deze wedstrijd? Zo kan de waarde van dit digitale geheugen toenemen!

Bij Connect & GO wil een klant die aan een schoenenmuseumproject werkt, mensen hun eigen schoenen laten maken, zodat ze deze kunnen downloaden en in NFT kunnen krijgen. Een van zijn schoenen zou de inspiratie kunnen worden voor een groot merk als Nike, of hij zal voor $ 2 in een videogame worden verkocht, maar duizend keer meer.

Ons leven zal online gaan

De metaverse zal ervoor zorgen dat ons leven meer online gaat. Maakt mij dit bang? Absoluut! Maar het is een feit dat steeds duidelijker lijkt.

Digitale goederen zijn op internet te vinden, maar er zijn er niet veel van. In Fortnite kun je wapens en outfits krijgen. Op Reddit verdien je badges. De waarheid is dat er veel dingen op internet staan, maar niet veel dingen die van jou zijn.

Vraag jezelf nu af: hoeveel materiële dingen heb je? Denk aan elk item in je huis: boeken, schilderijen, foto’s, legaten, etc. Wat is de waarde van dit alles? Naarmate ons online leven vordert, zal ons bedrijf ook evolueren, en we zullen de infrastructuur nodig hebben die ons in staat stelt om het “echt” te bezitten. Dit is de reden waarom NFT’s nuttig zullen zijn.

En jij, ben je klaar om je eerste NFT te kopen?

Leave a Comment