Mijn Planeet in 2030 | IoT en elektrische laadinfrastructuur, hoe bouwen we toekomstige mobiliteit?

In het licht van milieu-uitdagingen en behoeften aan energiemix, zijn elektrische voertuigen en laadstations een groot probleem geworden. Hoewel er laadinfrastructuur is ontwikkeld om de opkomst van elektrische voertuigen te ondersteunen, ondervinden gebruikers regelmatig toegangsproblemen. Hoe kunnen nieuwe technologieën, met name IoT-netwerken, bijdragen aan de mobiliteit van de toekomst?

De markt voor elektrische en oplaadbare voertuigen blijft evolueren

De wereldmarkt voor elektrische voertuigen en laadstations groeit, zowel qua verkoop als qua technologische ontwikkeling. Tegen 2040 zouden elektrische voertuigen 90% van het marktaandeel moeten uitmaken, een trend die met name wordt gerechtvaardigd door nieuwe Europese normen met een verbod op de verkoop van nieuwe thermo-elektrische voertuigen tegen 2035. In vergelijking met andere Europese landen ondervindt Frankrijk echter vertragingen bij de plaatsen van laadpalen. Eind 2021 waren er in Frankrijk gemiddeld 44 laadpalen per 100.000 inwoners, tegenover 699 per 100.000 inwoners in Nederland. Frankrijk heeft zijn doelstelling om tegen eind 2021 100.000 laadstations op zijn grondgebied te hebben nog niet bereikt en momenteel zijn er ongeveer 58.000 stations, waarvan 10% snellaadstations.

Waarom deze vertraging? Onder de kwesties die bij particulieren zorgen kunnen baren, zijn de betaalbaarheid van snelladen, hoge elektriciteitsprijzen en de kostbare en complexe installatie van laadstations. Bovendien vormt dit een extra belasting voor het elektriciteitsnet van het huis, of is een stemming van de Algemene Vergadering van het Gemenebest vereist, zodat de parkeerplaats vooraf is geregeld voor de installatie van de stations.

Individuen zijn niet de enigen die door deze elementen worden beïnvloed. Lokale autoriteiten zijn onderworpen aan strikte budgetteringskaders en compromissen die de snelle verspreiding van oplaadinfrastructuren kunnen vertragen, die duur zijn, maar vaak vereist en noodzakelijk. 20% van de “elektromagneten” hebben thuis geen parkeerplaats om hun auto op te laden. Ze moeten dus jongleren met openbare stations, die misschien buiten dienst zijn of bezet zijn door thermische voertuigen, soms met rekeningen die van de ene acteur naar de andere slingeren. Daarom is de ontwikkeling van laadinfrastructuur binnen steden en bedrijven essentieel om het netwerk te verbeteren en de ontwikkeling van elektrische mobiliteit mogelijk te maken.

IoT voordeel in de mobiliteitsmarkt

Het Internet of Things (IoT) heeft het potentieel om de mobiliteitsmarkt te transformeren door de manier waarop gegevens worden verzameld ingrijpend te veranderen, maar ook door gebruikers in staat te stellen verbonden te zijn en processen te automatiseren. Het internet der dingen bestaat uit een netwerk van fysieke objecten die, door het gebruik van ingebedde sensoren, actuatoren en andere apparaten, in realtime informatie over netwerkactiviteit verzamelen en verzenden. Zo worden voertuigen en infrastructuren met elkaar verbonden, wat het mogelijk maakt om de ladingsverdeling te verbeteren, maar ook om nieuwe diensten aan gebruikers aan te bieden, zowel voor particulieren als voor het beheer van de elektrische wagenparken van het bedrijf. Qovoltis biedt bijvoorbeeld aan om terminals in privéwoningen aan te sluiten met automatisch opladen om te profiteren van de beste tarieven tussen dal- en daluren. Nog een infographic: dankzij de IoT-oplossing van Chargemap kunnen gebruikers eenvoudig oplaadstations in de buurt vinden en ze filteren op basis van hun behoeften. Door deze toepassingen krijgt het internet der dingen zijn volle waarde.

Om dit te doen, communiceren verbonden objecten via draadloze mobiele netwerken. LTE-M en NB-IoT zijn mobiele netwerken die zijn gebouwd voor verbonden dingen, ideaal voor mobiel gebruik. Als 4G of 5G het mogelijk maakt om grote datastromen met hoge snelheid te verzenden, liggen de voordelen van LTE-M en NB-IoT ergens anders. Technologieën bekend als LPWA of Breed energiezuinig gebied LTE-M en NB-IoT hebben een uitgebreide draadloze signaaldekking waardoor ze mobiele objecten over een groot bereik kunnen verbinden, zelfs als ze zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden, zoals ondergrondse parkeergarages.Deze netwerken hebben ook het voordeel dat ze zeer energiezuinig en boost Energiezuinigheid met een batterijlevensduur tot 10 jaar, essentieel voor een duurzamer woon-werkverkeer.

Als de vertraging van Frankrijk wordt genoemd, heeft de Europese Unie (EU) niettemin een ambitieus doel gesteld bij de uitrol van elektrische laadstations: tegen 2025 moeten 1 miljoen stations operationeel zijn. Europese landen werken al aan de ontwikkeling van hun infrastructuur en het bereiken van dit doel, en dit in een razend tempo. Om ervoor te zorgen dat voertuigen ondanks het overschrijden van grenzen altijd toegang hebben tot hun gegevens, is dataroaming (roaming) tegenwoordig een must. Dankzij deze overeenkomsten tussen Franse en buitenlandse operatoren die overstappen op hun eigen mobiele netwerk, hebben voertuigen al toegang tot hun gegevens in verschillende landen.

Vehicle to Network (V2G), een oplossing voor toekomstige mobiliteit

In de toekomst hebben energiebedrijven en autofabrikanten aangetoond dat het technisch mogelijk en economisch winstgevend is om de relatie tussen het elektriciteitsnet en de batterijen van elektrische voertuigen om te keren wanneer dat nodig is. In feite worden elektrische voertuigen gemiddeld één uur per dag gebruikt, de rest van de tijd zijn ze vooraf beschikbaar om diensten aan het elektriciteitsnet te leveren. Deze technologie die in staat is om auto’s om te zetten in energieopslageenheden en laadstations in stroomomvormers, wordt ” voertuig naar netwerk (V2G).

Tegen 2025, volgens Drive, ” voertuig naar netwerk Het zal vooral handig zijn in geval van spanning van het elektriciteitsnet en / of bij slecht weer. Deze technologie is interessanter omdat hernieuwbare energiebronnen, die het grootste deel van de energiemix van morgen zullen uitmaken, intermitterende bronnen zijn. Door energie op te slaan en te gebruiken in voertuigen kunnen daluren worden opgelost en de voorspelbaarheid van beschikbare energie worden verbeterd. Door specifiek te vertrouwen op LTE-M-connectiviteit en NB-IoT, de ” voertuig naar netwerk Het kan een heel gezin voorzien in het geval van een stroomstoring.

De ontwikkeling van multimodale mobiliteit en de zogenaamde “groene” mobiliteit maakt een sterke impuls door. Remmen en obstakels worden stilaan opgeheven en nieuwe innovaties krijgen vorm. Infrastructuren evolueren voor een meer optimaal beheer. De energieaspecten van deze nieuwe groene transportwijzen zijn opnieuw ontworpen om te voldoen aan de eisen van de huidige energiemix. Het internet der dingen speelt dus een essentiële rol in deze vergelijking van de toekomst, om de verbonden stad van morgen te bouwen.

Tribune door Bernardo Cabrera, Director Objenious door Bouygues Telecom IoT BU

<< اقرأ أيضًا: سوق إنترنت الأشياء الفرنسي في انتعاش كامل؟ >>>

Leave a Comment