Wat als kunstmatige intelligentie wordt overschat…?

Een Ameca humanoïde robot van het Britse bedrijf Engineered Arts uitgerust met kunstmatige intelligentie wordt getoond op CES 2022, op 5 januari 2022, in Las Vegas, Nevada

Een Ameca humanoïde robot van het Britse bedrijf Engineered Arts uitgerust met kunstmatige intelligentie wordt getoond op CES 2022, op 5 januari 2022, in Las Vegas, Nevada

©Ethan Miller/Getty Images Noord-Amerika/Getty Images via AFP

legendes

Google, Meta en OpenAI investeren fors in deze technologie, die steeds meer tot de verbeelding van het publiek spreekt. Steeds meer onderzoekers vinden dat het tijd is om onze verwachtingen van AI te heroverwegen.

Atlantico: Hoeveel worden de kracht en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie overschat? En in het bijzonder zijn vermogen tot bewustzijn?

Fabrice Ableboin: Dit hangt eigenlijk af van het verschil tussen digitaal en digitaal. De digitale wereld (programma’s, microprocessors, enz.) is een wereld waarin wat wij van de kant van de media en politici experts noemen, zij die kunnen programmeren of begrijpen hoe het werkt en die een intieme relatie hebben met het technische ding baden. Aan de andere kant vertrouwt de digitale op de mentale representatie die mensen die geen intieme relatie met technologie hebben, hebben om dingen te begrijpen die magisch of mythe kunnen zijn.

Voor de meeste mensen en voor bijna alle journalisten en politieke besluitvormers is deze wereld van technologie en kunstmatige intelligentie alleen toegankelijk via mythen, zoals het geloof in goden als Zeus, die bliksem stuurt, of Athena, die oorlogen voert.

Door oversimplificatie, door metaforen die ons in staat stellen al te complexe concepten te begrijpen, is de samenleving versus technologieën en kunstmatige intelligentie tegenwoordig verdeeld in twee delen met aan de ene kant mensen die zich in het digitale rijk bevinden en mensen in het digitale rijk. Sommige mensen kunnen de twee met elkaar in verband brengen.

De angst van de meeste mensen voor technologie is niet noodzakelijkerwijs erg rationeel.

Al deze technologieën zijn gebouwd met woorden en het is de verantwoordelijkheid van menselijke communicatie. De woorden die zullen worden gebruikt (netwerken, intelligentie, data, enz.) zullen mensen die dicht bij de technologie staan, laten weten waar ze het over hebben, omdat ze conventies nodig hebben om dingen aan te duiden. Het stelt je ook in staat om bruggen te slaan met mensen die deze kennis niet hebben en aan wie je legendes moet vertellen om ze iets in het algemeen te verkopen, ofwel om een ​​artikel te schrijven om aandacht te krijgen, of om een ​​rekening te verkopen of om de technologie te verkopen aan een groot bedrijf. Hiervoor zullen “verhalenvertellers” tussenbeide komen om de technologieën te promoten. Ze hebben niet noodzakelijkerwijs een gekke intimiteit met technologie, maar ze weten wel hoe ze verhalen moeten vertellen.

Lees ook

Kunstmatige intelligentie: Google zet een ingenieur op verlof omdat hij beweert dat de groepschatbot zijn eigen intelligentie heeft. maar waarom ?

In deze context komt de kwestie van verbeeldingskracht, kunstmatige intelligentie en het menselijk vermogen om een ​​intelligent wezen op te bouwen. Dit maakt deel uit van de meest hardnekkige fantasieën en mythen zoals Frankenstein. Dit is een fundamentele mythe van de mens die plotseling voor God speelt. Het is onvermijdelijk dat in het aangezicht van mensen die alleen een digitale achtergrond hebben en geen verstand hebben van digitaal, het gemakkelijk is om te ver te gaan in de verbeelding. We gaan deze mythe tegen met kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie is een zeer groot iets. Marvin Minsky was een van de grondleggers van Amnesty International en werd vooral bekend door zijn boeken. Kunstmatige intelligentie is een oud onderwerp van computerwetenschappelijk onderzoek. Er zijn veel takken. Tegenwoordig doen sommige mensen aan code en deep learning. In de afgelopen 15 jaar heeft een van zijn uitlopers geleid tot een industriële toepassing die gevolgen zal hebben voor digitaal compatibele mensen. Voorheen gaf AI alleen om digitale mensen. Mensen die het technische niet begrepen, hadden vaag van deze technologie gehoord, maar hadden er geen gevoel bij. Er was geen legende of verhaal te vertellen. Het is alleen geïnteresseerd in liefhebbers.

In de afgelopen 15 jaar hebben we de ontwikkeling gezien van één gebied van kunstmatige intelligentie, diep leren. Het is een alledaags voorwerp geworden. Deze technologie beveelt Netflix-series aan die je misschien leuk vindt. Het stelt Amazon in staat om u een product aan te bevelen en het is in de advertentie-engines dat de uitdaging is om te anticiperen op uw wensen, behoeften en verzoeken. Dit zijn slechts statistieken. Er is geen enkele vorm van emotie en intelligentie in de mythologische en religieuze zin van het woord. Er gaat niets boven wat we leven kunnen noemen. Maar je hebt legendes nodig omdat ze een fortuin kosten.

Lees ook

Waarom we de komende jaren mogelijk een digitale tweeling hebben

Achter dit alles zitten zeer belangrijke technologische, industriële, financiële en maatschappelijke vraagstukken. Daarom is het bevoorrecht om een ​​beroep te doen op de mythe. Er is dus een fundamentele kloof in de samenleving tussen mensen die weten en mensen die denken dat ze weten en die werkelijk in mythen leven.

Kunstmatige intelligentie is de sterkste iteratie. We komen echt in de mythe van de mens die dichter bij God komt door zelf een levend wezen te creëren.

Is het geld dat in deze technologieën wordt geïnvesteerd gerechtvaardigd in verhouding tot hun huidige mogelijkheden?

Een van de mooiste beloften van kunstmatige intelligentie is het vermogen om de toekomst te voorspellen. Dit kan te maken hebben met je toekomstige keuzes van films en series op streamingplatforms. Een ander gebied dat verband houdt met gezondheid. Met alle gezondheidsgegevens die u aan de staat hebt toevertrouwd, die de staat naar Microsoft heeft gestuurd, zal het mogelijk zijn om het te vergelijken met miljoenen Fransen. Door de geschiedenis van deze mensen zal het mogelijk zijn om de evolutie van uw gezondheidstoestand te voorspellen. Dit kan in sommige gevallen negatieve gevolgen hebben met het feit dat hij niet meer verzekerd is als je bijvoorbeeld het risico loopt te overlijden aan kanker.

Kunstmatige intelligentie vereist aanzienlijke investeringen. Normaal gesproken zullen we bij verzekeringen een zeeverandering zien. Dit zou bijna de hele markt naar spelers als Microsoft en Google kunnen leiden. Ze kunnen het leeuwendeel van de verzekeringsactiviteiten van morgen voor hun rekening nemen. Ze elimineren traditionele spelers die niet veel gegevens kunnen verzamelen en die niet over die technische expertise beschikken. De verzekeringsmarkt is enorm. Dit rechtvaardigt de investering van enorme bedragen in kunstmatige intelligentie. Maar dit is slechts één voorbeeld van markten die volledig kunnen worden verstoord door dit vermogen om de toekomst te voorspellen met AI.

Lees ook

Is het nog mogelijk om te ontsnappen aan deze digitale hel waarin we ons hebben laten opsluiten?

Deze technologieën brengen en beloven enorme winsten. Het is zelfs moeilijk om de ontwikkelingen te begrijpen in het licht van verstoringen door kunstmatige intelligentie.

Voor de ziektekostenverzekering lopen we het risico getuige te zijn van de overgang van een systeem van solidariteit gebaseerd op gelijkheid bij ziekte naar een nieuwe vorm van ongelijkheid. Wat uw inkomen ook is, als u uitgezaaide kanker heeft, bent u misschien rijk, maar bent u niet verzekerd omdat uw behandeling een fortuin kost en u niet ‘winstgevend’ bent. Deze vorm van ongelijkheid kennen we nog niet. Het zal worden geïntroduceerd door technologie. Dit zal interessant zijn om op te merken, omdat het individuen zou treffen die tot nu toe dachten dat ze boven ongelijkheid stonden. Dus gaan we verder met biologische ongelijkheid met kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie is een veelbelovende sector die de investering van absoluut krankzinnige bedragen rechtvaardigt. Maar het is noodzakelijk om niet in mythen en legendes te vervallen.

Wat is een deel van het gebrek aan duidelijkheid in AI? Hoe zit het met sarcasme en marketingtactieken?

Als je naar de Nationale Assemblee kijkt, begrijpt minder dan 1% van de parlementsleden technologie echt. De vereniging zal echter beslissen over de basiswetten met betrekking tot cryptocurrency of kunstmatige intelligentie, gebieden die moeten worden gereguleerd. Ze zullen dat doen volgens hun visie op basis van het mythologische aspect van deze technologie. Deze situatie is catastrofaal.

Lobbyisten hebben ook de neiging om de bijgelovige en mythologische aspecten van deze technologie te benadrukken. Er zijn talloze verwijzingen in de literatuur, in sciencefiction en in de inheemse mythologie met betrekking tot deze technologie. Verhalen vertellen is eindeloos in onderwerpen als kunstmatige intelligentie. Dan is het gemakkelijk om iedereen te beïnvloeden en te manipuleren.

Moeten we onze verwachtingen van AI “bijstellen”? De mythe van onze verwachtingen erover wegnemen?

Je moet gewoon nederig zijn. We leven meer en meer in samenlevingen waar mensen lager opgeleid en minder goed geïnformeerd zijn. 30% van de Amerikanen is ervan overtuigd dat de aarde 7000 jaar oud is. 75% van de Fransen is ervan overtuigd dat kernenergie kooldioxide uitstoot. Dit getuigt van de stopzetting van intelligentie en kennis. Er was een lek. Sinds het tijdperk van de Verlichting leven we al heel lang met het idee van voortdurende wetenschappelijke vooruitgang en voortdurende vooruitgang in het wetenschappelijk inzicht van de bevolking. Het is heel duidelijk dat dit voorbij is, ook op het hoogste niveau van het land. Deze mensen hebben het beheer van zeer grote bedrijven of gigantische politieke entiteiten in handen en ze begrijpen niets van deze technologie. Toch beseffen ze dat dit de alfa en omega is van de toekomst van de planeet, maar ze begrijpen er niets van. Dit weerhoudt hen er niet van beslissingen te nemen in deze kwestie. Deze mensen zijn de belangrijkste doelwitten van de verhalenvertellers. Het is dus noodzakelijk om te weten en te begrijpen wat deze technologie werkelijk is en hoe het werkt.

Leave a Comment