Deze AI-ontdekking bevestigt dat mensen slechts bots zijn

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek ontdekten onderzoekers dat kunstmatige intelligentie een essentiële behoefte deelt met de mens: slaap. Dit zal nodig zijn om neurale netwerken eerder verworven kennis te laten vergeten door nieuwe taken te leren…

Neurale netwerken kunnen in veel taken beter presteren dan mensen. echter, Kunstmatige intelligentie heeft een zwak punt : Ze kan plotseling alles vergeten wat ze heeft geleerd als haar wordt gevraagd nieuwe kennis te leren.

deze “Catastrofaal vergeten” is een van de grootste uitdagingen op het gebied van diep leren. Wanneer een AI een nieuwe taak leert, heeft hij ineens de neiging om alle kennis die hij eerder heeft verzameld te vergeten. Met andere woorden: AI vervangt zijn eerdere data door nieuwe informatie.

in vergelijking, De menselijke geest is in staat om te blijven leren Zijn leven lang nieuwe taken zonder zijn vermogen om oude kennis toe te passen aan te tasten.

Het is dus de zwakte van kunstmatige intelligentie tegenover menselijke intelligentie. maar, Wetenschappers hebben een techniek ontdekt Machines toestaan ​​om geheugenverlies te voorkomen…

Ironisch genoeg, deze techniek Zoals wat mensen gebruiken: slaap. De wetenschap heeft zelfs aangetoond dat de hersenen beter leren wanneer leersessies worden afgewisseld met perioden van slaap. Dit helpt recente ervaringen te integreren in de pool van langetermijnherinneringen.

Volgens Eric Delanoese, een neurowetenschapper aan de Universiteit van Californië, San Diego, “ Geheugen reorganisatie Het kan een van de belangrijkste redenen zijn waarom organismen een rustfase moeten doormaken “.

Verkeerde oude benadering

Eerder hebben andere onderzoekers geprobeerd het probleem van catastrofaal vergeten op te lossen door AI slaap te laten simuleren. Bijvoorbeeld technologie In elkaar grijpend leren »(verweven training) Het bestaat uit het tegelijkertijd voeden van het apparaat met nieuwe gegevens en eerder ingenomen oude gegevens.

Deze benadering stelt het neurale netwerk in staat een nieuwe taak te leren, terwijl het zijn eerdere kennis behoudt. was origineel Het nabootsen van de manier waarop de hersenen werken Tijdens het slapen herleef je oude herinneringen.

echter, De wetenschappers achter deze methode Hij gelooft dat synaptisch leren vereist dat een neuraal netwerk alle gegevens voedt die worden gebruikt om oude vaardigheden te leren. En dit, elke keer dat het nodig was om hem nieuwe kennis te leren.

Technologie Het kost veel tijd en data. Bovendien blijkt dat het niet echt weergeeft wat de hersenen doen tijdens de slaap. Dit bewaart niet alle oude gegevens en heeft ook geen tijd om deze opnieuw te verspreiden.

Een neuraal netwerk dicht bij het menselijk brein

De nieuwe studie van Eric Delanois en zijn team maakt het mogelijk Betere analyse van mechanismen Catastrofaal vergeten en de rol van slaap bij het voorkomen ervan.

In plaats van gewone neurale netwerken gebruikten de onderzoekers a Het neurale netwerk is van het type “escalerend neuraal netwerk” Meer vergelijkbaar met het menselijk brein.

Voor een beter begrip moeten we teruggaan naar Hoe werken neurale netwerken. Ter herinnering: componenten die neuronen worden genoemd, krijgen gegevens en werken samen om een ​​probleem op te lossen, zoals het herkennen van gezichten.

De Het netwerk past zijn synapsen meerdere keren aan, de verbindingen tussen neuronen, en nagaan of ze bij elke configuratie beter in staat zijn om een ​​oplossing voor het probleem te vinden. Na verloop van tijd ontdekt het het best presterende klempatroon en neemt dat als standaard aan. dit proces Imitatie van het leren van het menselijk brein.

In de meeste neurale netwerken, Elk neuron produceert een getal die voortdurend verandert met de gegevens die als invoer worden ontvangen. Dit is vergelijkbaar met het aantal signalen dat een biologisch neuron in een bepaalde periode kan uitzenden.

De De werking van het stekelige neurale netwerk een beetje anders. Elk neuron genereert pas een signaal nadat het gedurende een bepaalde periode een bepaalde hoeveelheid signaal heeft ontvangen. Dit is precies hoe biologische neuronen zich gedragen.

Daarom zendt het stekelige neurale netwerk uit Veel minder signalen En daarom vereist Minder gegevens dan traditionele neurale netwerken. Het heeft dus ook minder rekenkracht en bandbreedte nodig.

Een goed dutje tussen twee lessen door

Tijdens het onderzoek moest het spike neurale netwerk leren paren verticale deeltjes op het netwerk te herkennen. Hij heeft echter al geleerd om horizontale paren te herkennen. gedurende eerste pogingDe beroemde catastrofale vergetelheid leed.

Vervolgens, tussen twee leersessies, De onderzoekers voegden punten toe Tijdens welke neuronen die betrokken waren bij het leren van de eerste taak, opnieuw werden geactiveerd. Dit proces benadert het moderne wetenschappelijke begrip van biologische slaap.

Volgens de tweede co-auteur van de studie, Pavel Sanda, een neurowetenschapper aan het Instituut voor Computerwetenschappen van de Tsjechische Academie van Wetenschappen, Het voordeel is dat We slaan expliciet geen gegevens op Geassocieerd met eerste herinneringen die tijdens de slaap kunstmatig worden herhaald om vergeten te voorkomen “.

Inderdaad, de onderzoekers vonden het Hun strategie helpt catastrofaal vergeten te voorkomen. Het neurale netwerk is enorm geworden beide taken kunnen uitvoeren na slaapfasen.

De wetenschappers suggereren dus dat hun strategie hielp bij het behouden van patronen van synapsen die verband houden met zowel oude als nieuwe taken. Zoals Delanois opmerkt, Hoogtepunten van ons werk Interesse in het ontwikkelen van oplossingen geïnspireerd door de biologie “.

Deze onderzoekers merken ook op dat hun resultaten dat niet zijn Het is niet beperkt tot escalerende neurale netwerken. Deze slaap-nabootsende fasen kunnen ook helpen om catastrofale vergeetachtigheid op standaard neurale netwerken te overwinnen.

Zijn mensen geprogrammeerd om zichzelf te herscheppen?

De studie van deze wetenschappers wordt gepresenteerd in het tijdschrift PLOS Computational Biology. Dit project laat zien hoe we ons kunnen laten inspireren door de biologie en ons eigen lichaam om de obstakels die we tegenkomen te overwinnen Creëer een perfecte algemene kunstmatige intelligentie vergelijkbaar met het menselijk brein.

Deze gelijkenis kan echter ook oproepen diepere vragen. Waarom hebben mensen altijd al kunstmatige intelligentie en robots willen creëren? Is het zijn a manier om te resetten ?

En als je het onbewust We waren zelf ook maar bots Gemaakt door een geavanceerde beschaving? Deze ontdekking bevestigt de theorie van veel wetenschappers, waaronder Elon Musk, volgens welke onze wereld slechts een simulatie is…

Leave a Comment