Materie komt in versie 1.0 en zal je leven veranderen

Na veel vertraging is de definitieve versie van Matter officieel. Dit is een zeer belangrijke stap voor het connected home, we leggen uit waarom.

Ten slotte houdt het verbonden huis zijn standaard en is het een kleine revolutie. Matter, dat al bijna drie jaar wordt genoemd, is bedoeld om de installatie van verbonden objecten te vereenvoudigen door ze met elkaar te laten communiceren. Gesteund door bijna alle grote namen in de sector, heeft deze domotica-standaard veel vertraging opgelopen. De certificering en lancering van versie 1.0 werd aangekondigd in 2019 en was gepland voor 2021, daarna de eerste helft van 2022. Het duurde uiteindelijk tot het einde van het jaar voordat de Communication Standards Alliance (CSA) groen licht gaf.

Oorspronkelijk bekend als CHIP (voor Project Connected Home over IP), is het Matter-protocol nu in versie 1.0. Het beschikt over meer dan 550 bedrijven die draaien rond de wereld van domotica; Waaronder giganten als Amazon, Apple, Google, Comcast, Huawei, IKEA, LG, Philips en Samsung SmartThings. Franse bedrijven mogen niet achterblijven in aanwezigheid van Legrand, STMicroElectronics of Schneider Electric.

maakt niet uit, wat is er veranderd?

Eindelijk, gestandaardiseerd, is Matter niet zomaar een extra huisautomatiseringsprotocol. De komst van de definitieve versie van het domotica-protocol is een grote stap, want Matter houdt daarmee veel in. Het is in feite bedoeld om ervoor te zorgen dat verbonden objecten van verschillende fabrikanten met elkaar kunnen communiceren. Daarom wordt Matter verwacht, zoals de Communication Standards Alliance (CSA) trots uitlegt. Dit laatste geeft aan dat de definitieve versie geformaliseerd moet worden “De weg naar een nieuw tijdperk van het internet der dingen, van silicium tot winkel”.

aangesloten bedrijven […] We hebben nu een uitgebreid programma om de volgende generatie interoperabele producten op de markt te brengen, werkend voor verschillende merken en platforms, met meer privacy, veiligheid en gemak voor de consument.”

De aankondiging gaat vergezeld van de publicatie van het certificeringsprogramma; Plus SDK (Development Kit) en nog veel meer noodzakelijke tools. In totaal hebben meer dan 280 bedrijven hun technologieën gecombineerd om Matter te laten bestaan.

Google heeft al aangekondigd dat al zijn verbonden apparaten (monitoren, luidsprekers, routers, enz.) zullen worden bijgewerkt om compatibel te zijn met Matter. ©Google

“We zouden niet zijn waar we nu zijn zonder de kracht en toewijding van Alliance-leden die duizenden ingenieurs, intellectueel eigendom, softwareversnellers, beveiligingsprotocollen en middelen hebben bijgedragen om te bereiken wat geen enkel bedrijf alleen kan doen”, legt Bruno Volcano uit, Alliantievoorzitter en hoofd onderzoek en ontwikkeling voor Legrand Digital Infrastructure. “Met leden die gelijkmatig over de hele wereld zijn verspreid, is Matter de belichaming van een echt wereldwijde inspanning die fabrikanten, klanten en consumenten ten goede zal komen, niet alleen in één regio of continent.”

Beloften zijn nog steeds grenzen

Concreet kunnen we de komende weken een reeks verbonden objecten verwachten die zijn verzegeld met het zegel van de materie. Bestaande hardware zal het materiaal ook kunnen ondersteunen; Terwijl uitgevers werken aan softwareoplossingen. Apple introduceert ondersteuning voor het protocol in iOS 16.1 en Google profiteert van een herontwerp van de Home-app om deze in zijn verbonden objecten te presenteren. Hetzelfde verhaal aan de kant van Amazon dat op deze oplossing vertrouwt om Alexa te verbeteren.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat een apparaat van de bij het project betrokken fabrikant (Amazon, Google) kan worden bestuurd vanuit de interface van elke compatibele applicatie.

Om te werken, gebruikt het protocol Bluetooth Low Energy, Wi-Fi of zelfs Ethernet. Als er veel inhoudelijke beloften zijn, heeft deze versie 1.0 nog steeds zijn grenzen. Het ondersteunt niet alle geavanceerde functies en het zal even duren voordat het optimaal werkt.

Leave a Comment