In Canada worden steeds meer maaltijden door robots geserveerd

(Toronto) In Canada worden steeds meer maaltijden bezorgd door robots, maar deze markt staat nog voor grote hindernissen.
Zo gebruikt de Pizza Hut-keten een robot van Serve Robotics voor zijn leveringen in bepaalde gebieden van Vancouver. In Toronto serveerden roze robots genaamd Jeffrey maaltijden voor de Tiny Mile Company, maar stadsambtenaren verboden ze vorig jaar.

Het doel van deze robots is om het verkeer te verminderen, lokale handel aan te moedigen en restaurants te helpen maaltijden aan hun klanten te bezorgen tegen lagere kosten.

Voor Serve Robotics, een dochteronderneming van het Amerikaanse bezorgbedrijf Postmates, is de logica eenvoudig: gezien de dalende winstmarges van restaurants, het tekort aan arbeidskrachten en de zorgen over klimaatverandering: “Waarom een ​​burrito van twee pond serveren met een voertuig van twee ton?”

Maar het uiterlijk van deze bots maakt niet iedereen blij. Veel grote steden hebben het gebruik ervan verboden. Volgens hen zijn bots gevaarlijk voor mensen met een slecht gezichtsvermogen of slechte mobiliteit, ouderen en kinderen. Fietsers gaan al tekeer tegen e-scooters op fietspaden en willen daar ook geen bots zien.

“Robots krijgen veel aandacht van voetgangers wanneer ze op trottoirs lopen, omdat je ze niet vaak ziet. Mensen zijn blij om ze te zien. Als hun banen blijven groeien, kan dit leiden tot files op de toch al smalle trottoirs”, zei hij. Prabhjot Gill, geassocieerde partner bij McKinsey & Co. .

Anderen maken zich zorgen over het zien van op afstand bestuurbare robots die de mensen die hier bezorgen vervangen.

Volgens de CEO van Serve Robotics uit Vancouver, Ali Kashani, maakt contant geld deel uit van de natuurlijke cyclus van innovatie. Toen bijvoorbeeld de fiets werd uitgevonden, vreesden velen dat dit tot een toename van het aantal echtscheidingen zou leiden, zegt hij.

Meneer Kashani verdedigt zijn robots door erop te wijzen dat ze mensen waarschuwen voor hun aanwezigheid met piepjes en zwaailichten. Hij is uitgerust met intelligent sturen en noodremmen, waardoor hij aanrijdingen kan voorkomen.

Hij gelooft dat het gebruik van robots uiteindelijk iedereen ten goede zal komen.

En het milieu zal als winnaar uit de bus komen. De heer Kashani schat dat de helft van alle leveringen een afstand van minder dan 2,5 kilometer aflegt. En 90% daarvan is met de auto. Ongeveer 2% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt toegeschreven aan mensen die hun auto gebruiken om boodschappen te doen in hun buurt.

“Er zijn verschillende redenen om auto’s snel te vervangen [de livraison] door deze bots. We hebben echter geen reden om iedereen tot onze vijand te maken’, geeft meneer Kashani toe.

Serve Robotics is zich er terdege van bewust dat nieuwe ideeën vaak op tegenstand stuiten, dus is het voorzichtig in de gesprekken met autoriteiten en overheden voordat het zijn dienst in de stad lanceert. Er zijn geen wetten die het gebruik van bots verbieden of toestaan.

David Lipofsky, president van de Ontario Accessibility Law Coalition, gelooft niet dat robots naast mensen kunnen bestaan. Het kan ongelukken veroorzaken. Erger nog, het zou kunnen worden gebruikt om smokkelwaar of wapens te vervoeren.

De heer Lipovsky benadrukt dat zijn verzet tegen robots niet betekent dat hij tegen innovatie is. Hij wil er gewoon voor zorgen dat de straten voor iedereen veilig blijven.

Het is niet alsof we mensen een dienst weigeren. Er is een manier om pizza te bezorgen omdat we pizza bezorgen: we noemen het een mens. »

Manish Dankhler, een senior executive bij Pizza Hut Canada, geeft toe dat het serveren van pizza’s het niet waard is om iemands veiligheid op het spel te zetten. Hij meldde echter dat de keten pas samenwerkte met Serve Robotics toen zijn robots enkele duizenden leveringen voltooiden zonder iemand op het vasteland te schaden.

De keten is echter nog niet klaar om bots permanent in te zetten.

“We willen meer weten”, zegt Dankhler. Wat zou er gebeuren als het wordt gebruikt in de besneeuwde gebieden van Saskatchewan? Hoe zullen de robots reageren in de sneeuw? »

Wat betreft de Jeffrey-robot, die werd ook opgemerkt in Ottawa, maar ook daar weigerde de gemeente het gebruik ervan toe te staan. Tiny Miles moest Canada verlaten.

“We stonden op de rand van een faillissement”, beaamt Ignacio Tartafull, de CEO van het bedrijf. Het is een wonder dat we het hebben overleefd! »

Tiny Miles heeft zijn activiteiten verplaatst naar Florida en North Carolina.

“Het was liefde op het eerste gezicht! Roept meneer Tartavull uit. We hebben met gemeentebesturen gesproken en zij concurreren met ons.”

Leave a Comment