Vermijd hacken door de juiste reflexen aan te nemen.

29% van de Belgen gebruikt in 2022 minstens één huishoudelijk apparaat of systeem. Het toegenomen gebruik van geconnecteerde objecten leidt tot een toename van hacking, die vaak wordt veroorzaakt door vermijdbare fouten. Olivier Bogart van de Federal Computer Crime Unit en Michel Reynanes van Safeonweb leggen uit hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn bij de aanschaf van deze apparaten.

Op maandag 28 november onthulde het Belgisch Bureau voor de Statistiek een studie waaruit blijkt dat 29% van de Belgen van 16-74 jaar in 2022 een connected home-apparaat of -systeem gebruikte. Een toename van het aantal leidt onherstelbaar tot het probleem van beveiliging en hacking.

Elk object kan nu fungeren als gateway voor een wifi-thuisverbinding. Gereedschap dat eruit ziet waarschijnlijk Onschadelijk … maar heeft meestal duidelijke beveiligingsfouten. “De meeste basisobjecten die verbonden zijn, hebben een wifi-verbinding nodig”, legt Olivier Bogart, commissaris van de Federal Computer Crime Unit, uit. Het is met deze objecten dat openbare identifiers en wachtwoorden over het algemeen worden verstrekt. Niet gewijzigd vormtDe meest gemaakte fout. »

Een bug waarmee oplichters deze apparaten kunnen kapen. Het voorbeeld van verbonden objecten die verband houden met huisbeveiliging, dat 13% uitmaakt van de tastbare huishoudelijke toepassingen die huizen binnendringen, symboliseert Gebrek aan bewustzijn over dit probleem. “In het geval van aangesloten camera’s en deurbellen is een onzorgvuldige configuratie voldoende en in een mum van tijd kan Bewustzijn van gewoonten en de aan- of afwezigheid van mensen Na het onhandig installeren van dit apparaat. Gewoon bladeren Russisch Insecam-platform die alleen al in België een live beeld geeft van zo’n 178 privécamera’s. »

De rest van het artikel na de infographic

Dus de vraag is: toegang tot wifi-verbinding. Als een datalek gebruikers (nog) niet waarschuwt, kan dit tot een reeks delicatere gevolgen leiden, merkt Michele Reñanes op, woordvoerster van Safeonweb, het informatieplatform over online beveiliging. De eerste symptomen zijn precies dat Storing van het apparaat. Helaas is nog niemand gewend om meteen aan hacken te denken. We denken meer aan een eenvoudig technisch probleem. Daarom overweldigt de zorg de gebruikers niet. Bij lekken, zoals de WhatsApp-hack, realiseren we ons pas veel later dat informatie zoals het telefoonnummer is gestolen. Maar met een telefoonnummer De afmetingen van het huis dankzij de stofzuiger, de bewegingsgewoonten dankzij de camera’sCriminelen kunnen een puzzel samenstellen die kan leiden tot overvallen, diefstal van geld of gegevens, of zelfs een cyberaanval. »

Momenteel worden verbonden objecten gehackt moeilijk te definiëren. In dit soort zaken wordt zelden een klacht ingediend. Het gaat meer om rapporteren. Er ontbreken dus vaak gegevens”, specificeert Olivier Bogart. De reden? Er is geen verplichting om reclame te maken voor het gebruik van deze dingen. “Het is statistisch gezien moeilijk om trends te ontdekken, maar uit ervaring blijkt dat de Televisies, koelkasten, stofzuigers en camera’s zijn de meest voorkomende dingen die worden aangevallen, zegt Michelle Reynanes. Deze reeks objecten die van het ene uiteinde naar het andere zijn geplaatst, richt zich duidelijk op dagelijkse gewoonten, Tenslotte, inbraak. »

Waakzaamheid en bewustwording door middel van informatie en educatie over nieuwe technologieën blijven voorlopig de enige twee manieren om dit soort ongemakken te voorkomen. “De eerste reflex is om uw vooraf gedefinieerde identifiers en wachtwoorden niet achter te laten op een van de apparaten die verbonden zijn met de wifi van de residentie. Dat is de deur naar bedrog”, waarschuwt commissaris Bogart.

Goede reflexen en goede gewoonten die, net als bij de smartphone en de computer ervoor, tijd zullen kosten voor iedereen om te verwerven. “Er is een toename van hacking thuis door de toename van het aantal aangesloten apparaten in huizen. Het leren zal dus zeker op de harde manier gebeuren, door het te vangen”, erkent de Safeonweb-woordvoerder. Bewustmakingscampagnes zullen zich in de loop van de jaren vermenigvuldigen. Ik hoop dat het gezond verstand de rest doet. Door fabrikanten preciezere normen op te leggen, vergezeld van strengere wetgeving.”

Thomas Barnet

Leave a Comment