Waarde van vandaag in Parijs – Atos springt op zijn Evidiaanse beurs in het oog van Airbus – 01/02/2023 om 14:50

(AOF) – Atos begint 2023 met een klim op de aandelenmarkt. De groep leidt de SBF 120 met meer dan 16%, voor 10,54 euro. De sprong volgt op informatie van Les Ecos en Reuters over de mogelijke verwerving van een minderheidsbelang door Airbus in de hoofdstad van Evidan, de dochteronderneming voor digitale en cyberbeveiligingsactiviteiten van Atos. Het Franse economische en financiële dagblad merkte op dat “volgens verschillende bronnen de vliegtuigbouwer in voorbereidende besprekingen is met Atos om een ​​minderheidsbelang in de hoofdstad Ividan te verwerven”. De Airbus-titel levert hem 1,77% op voor € 113.

Atos, die maandag werd bereikt door de AOF, sprak over de informatie. Het Franse bedrijf voor digitale diensten geeft aan dat “het bedrijf in het licht van de uitvoering van zijn strategisch plan verkennende besprekingen is begonnen met potentiële toekomstige minderheidsaandeelhouders in het kader van de activiteiten die onder de naam Evidian zijn gecombineerd. Deze besprekingen zijn niet ver genoeg gevorderd om verdere opmerkingen.”

Bovendien merkt Atos op dat het strategisch plan dat op Capital Market Day op 14 juni 2022 is gepresenteerd, voorziet in het behoud van minder dan 30% van het kapitaal van het Evidian-domein door Atos en de verkoop van dit belang om de financiering ervan veilig te stellen. Transformatieplan.

De groep stelt ook dat “de Vennootschap en haar Raad van Bestuur alle blijken van belangstelling onderzoeken die worden ontvangen in verband met het maatschappelijk belang van de Vennootschap, in het bijzonder de waardecreatie voor haar aandeelhouders, werknemers en klanten.”

Vandaag zijn Atos en zijn teams volledig gemobiliseerd voor de voortgang van het Chapter-project dat op 14 juni op de markt is gebracht, binnen het geplande schema en dat een prioriteit van de groep is.

Eind september 2022 wees Atos een bod af van de Onepoint Group, gelieerd aan het Angelsaksische investeringsfonds ICG, op de mogelijke overname van Evidian voor een project ter waarde van 4,2 miljard euro.

Evidian is de softwaresuite voor identiteits- en toegangsbeheer (IAM) van Atos. Evidian IAM heeft een groeiende aanwezigheid buiten het Europese continent, met name in de Verenigde Staten en Japan.

AOF – Meer informatie

De belangrijkste punten

– een wereldleider op het gebied van digitale transformatie, opgericht in 1997, de Europese leider op het gebied van cloud, cyberbeveiliging en supercomputers;

– € 10,8 miljard activiteit, verdeeld over 3 divisies: Infrastructuur, Outsourcing en Private Cloud voor 55% van de omzet, Digital Solutions, Internet of Things en Cloud Solutions voor 32% en Big Data en Cybersecurity voor 13%;

– Geografische balans van de omzet: 23% van de omzet in Noord-Amerika, 25% in Noord-Europa, 23% in Centraal-Europa, 22% in Zuid-Europa;

– Bedrijfsmodel voor waardemaximalisatie door herstructurering en splitsing van de Groep, eind 2023, in twee afzonderlijke entiteiten – Atos voor outsourcing en Evidian voor digitaal en veiligheid;

– Open kapitaal (9,96% voor het Siemens Pensioenfonds en 2,2% voor werknemers), Bertrand Meunier is voorzitter van de 13 leden tellende raad van bestuur, Noureddine Behmann, gedelegeerd bestuurder;

– De financiële situatie is onder controle met een totaal van 3,5 miljard euro in contanten eind juni en het verkrijgen van een bankfinanciering van 2,7 miljard euro om de herstructureringskosten in verband met de splitsing te dekken.

uitdagingen

– Strategie voor de tweede helft van 2023 om de groep op te splitsen in twee bedrijven, Technische Ondernemingen voor Outsourcing (Infrastructuur) en Connected Work Environments en Evidian voor Digital Transformation, Big Data en Security:

– Tech Enterprises: herstel gefinancierd voor € 1,1 miljard, met rendement op omzetgroei, operationele marge van 6% en vrije kasstroom van € 150 miljoen in 2026,

– Evidian: reorganisatie van de portefeuille en versterking van de leidende posities met hoge marges via een plan van € 400 miljoen om de groei tot 7% ​​per jaar tot 2026 te versnellen met een operationele marge van 12% en een vrije kasstroom van € 700 miljoen,

– Eind 2023, uitkering aan de aandeelhouders van Atos 100% van de aandelen van Tech Fondations en 70% van de aandelen van Evidian, die vervolgens begin 2023 zal worden genoteerd op Euronext Parijs;

– De innovatiestrategie wordt ontwikkeld in 18 R&D-centra met een portfolio van 3.000 patenten:

– Open innovatie via partnerschappen met universitaire centra (quantum computing, exascale computers, artificiële intelligentie, HPC, multicultureel leiderschap, enz.), met allianties met andere spelers (AWS, Dell, Google, Huma, Microsoft, OVHCloud, Sparkle… ) en met klanten

– twee wetenschappelijke groepen van samenwerkende deskundigen in de groep,

– Scalerprogramma voor samenwerkingen met +50 startups;

– Eco-strategie mogelijk gemaakt door Digital Transformation Factory, Hybrid Cloud, Business Accelerators, Connected Intelligence en Digital Workplace-oplossingen:

– koolstofneutraliteit in 2028 en halvering van de uitstoot tegen 2025 versus 2021,

– Verkoop van decarbonisatie-oplossingen, verbeterd door de overname van EcoAct,

investeringen in waterstofsupercomputers en kwantumtechnologieën,

– lancering van de eerste “groene” lening;

– Vooruitgang in beveiliging met de Britse organisatie Cloudreach en het Sovereignty Centre in Bulgarije.

uitdagingen

– De vraag steeg in het vierde kwartaal tot 71% van de omzet eind september.

Schuldbeheersing 3,75%.

– de baten van particuliere middelen voor een van de opgedeelde activiteiten;

– Na terugkeer naar omzetgroei (5,7%) in het derde kwartaal, heb ik doelen gesteld voor 2022: omzet verhogen aan de bovenkant van de range (0,5% tot 1,5%), operationele marge aan de onderkant van de range van 3% tot 5% en cashflow aan de onderkant van de range Van -150 tot 200 miljoen euro.

Meer informatie over de IT-sector / ESN (Digital Services Companies)

De groei wordt belemmerd door de werkgelegenheid

Volgens een studie van Numeum, de digitale professionele organisatie, vindt 79% van de bedrijven in de sector dat hun groei wordt belemmerd door een tekort aan talent als gevolg van de vraag die wordt aangestuurd door digitale transformatie. Digitale dienstverleners verwachten een groei van 5% voor 2022. Bedrijven zetten veel hefbomen in werking om talent aan te trekken, met name bonussen, terwijl de gemiddelde salarissen in de IT-sector over het algemeen zijn gestegen. Nieuwe werkorganisaties, loopbaanontwikkelingsperspectieven en zinvolle benoemingen zijn andere troeven. Daarom heeft Capgemini een nieuwe overeenkomst gesloten die alle medewerkers tot 70% thuiswerk biedt. Deze aanpassingen zijn nodig omdat een rapport van het Departement Onderzoek, Studies en Statistiek (Dares) en de strategie van Frankrijk bewijzen dat IT-beroepen tot de beroepen zullen behoren die tegen 2030 het meest werkzaam zullen zijn.

Leave a Comment