Thales onderaan CAC 40 na downgrade Jefferies – 01/03/2023 om 16:13

(AOF) – Jefferies verlaagde zijn Buy-to-Hold-rating op Thales met een doel van €118. Na deze verslechtering noteerde de Franse elektronicagroep de grootste daling in de CAC 40: -2,97% tot 116,65 euro. De analist rechtvaardigt zichzelf door te stellen dat hij “beperkt verkoopmomentum (5,5% organische groei vs. 6% in 2022)” verwacht. Hij meent dat de groei van het defensiebudget zich nog niet zal vertalen in een versnelling van de dynamiek en dat bevoorradingsmoeilijkheden de productie in de burgerluchtvaart en defensie zullen beperken.

“Het is onwaarschijnlijk dat de margedynamiek aantrekkelijk zal zijn in 2023, aangezien tegenwind door inflatie zal wegen op de luchtvaartindustrie en sommige digitale identiteits- en beveiligingsbedrijven in een recessie terecht kunnen komen”, voegde Jefferies eraan toe.

De daling van Thales van vandaag staat in schril contrast met het geweldige jaar 2022 waarin de groep naar de top van de CAC 40-index steeg, met een winst van 59,49%, duidelijk beter dan rivaal TotalEnergies.

De leverancier van lucht- en ruimtevaart-, defensie- en beveiligingsapparatuur heeft het lot van de aandelenmarkt zien wankelen door het conflict in Oekraïne. Deze intensieve veroveringsoorlog, de eerste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, benadrukte de noodzaak om de defensie-uitgaven fors te verhogen. Niet alleen is de hoeveelheid wapens die tijdens deze Russisch-Oekraïense confrontatie is verbruikt aanzienlijk, het is ook veel hoger dan verwacht.

AOF – Meer informatie

De belangrijkste punten

– de eerste of tweede op het gebied van elektronica voor civiele satellieten, missiesystemen, sensoren voor defensie, luchtverkeersbeheer, gegevensbescherming, simkaarten en slimme betalingen, gecreëerd in 2020;

– € 17 miljard inkomsten uit defensie en veiligheid 54%, ruimtevaart 28%, digitale identiteit en veiligheid 19% en burgerluchtvaart 7%;

– Internationale aanwezigheid 24% voor Frankrijk, 29% voor andere Europese landen, 14% in Azië, 12% in Noord-Amerika en 9% in het Midden-Oosten.

– Een bedrijfsmodel gebaseerd op 4 pijlers: R&D-kracht, met 20% van de omzet, synergieën tussen bedrijven die voortkomen uit grondige kennis van de markten, brede basis van digitale activa en wereldwijde aanwezigheid in meer dan 50 landen;

– Kapitaal vastgezet door 2 concertaandeelhouders, Dassault Aviation (24,63%) en de Franse staat (25,68%), Patrice Kane Voorzitter en CEO van de 16 leden tellende Raad van Bestuur;

– Gezonde financiële positie met schuldrating A-, fors gedaald tot € 894 miljoen eind juni in vergelijking met € 7,6 miljard aan eigen vermogen.

uitdagingen

– een strategie om zich opnieuw te richten op ruimtevaart, defensie, veiligheid, digitale identiteit en veiligheid;

De innovatiestrategie wordt ondersteund door onderzoek en ontwikkeling van ongeveer 20%:

– Het wereldwijde ecosysteem dat een derde van de beroepsbevolking samenbrengt, met een portfolio van meer dan 23.000 patenten, 6 centra, 3 digitale fabrieken en 50 academische partnerschappen;

Focus op 5 digitale expertisegebieden: Connectivity, Data Bidding, Cyber ​​Security en Artificial Intelligence, via het programma AI@Centech en de TRUE AI-aanpak;

Koolstofarme milieustrategie:

– 25% reductie van de directe CO2-uitstoot in 2023, 50% in 2030 (ten opzichte van 2018) en een netto nuldoelstelling in 2040,

– 100% ecologisch ontworpen producten en diensten tegen 2023,

groene leningen,

– 4 prioriteiten: milieubeheer, vluchtoptimalisatie, luchtverkeersbeheer, training en signalering;

Versnellen van activiteiten en binnenhalen van contracten en investeringen in defensie en veiligheid (2/3 van de geschatte winst) en luchtvaart (15%).

Overnames van Exciium, S21sec (Security Division) en AAC (Sonar);

– Zichtbaarheid met een recordorderboek verbeterd door de inwerkingtreding van Rafale-verkopen in de VAE en, meer in het algemeen, door defensie- en veiligheidsbehoeften.

uitdagingen

– spanningen in toeleveringsketens, met name voor halfgeleiders en inflatie: flexibiliteit van toeleveringsketens, intensivering van de personele bezetting en doorberekening van inkoopkosten naar klanten;

– de impact van ontwikkelingen op het gebied van avionica en biometrie naarmate het luchtverkeer wordt hervat en vervolgens op R&D-investeringen in kwantumsensoren, cloudbeveiliging en gegevensverwerking in het internet der dingen;

– de snelheid van luchtruimopdrachten is lager dan die van de groep;

– Na een stijging van 41% in het ontvangen van bestellingen en 9,6% in de omzet eind september 2022, zijn de doelstellingen voor 2022 bevestigd: de omzet is bijna 5,5% en de operationele marge van 10,8 naar 11,1%.

– Interimdividend 2022 van € 0,70 betaald in december en inkoop van eigen aandelen.

Het einde van het monopolie?

Sinds enkele decennia delen het Amerikaanse Boeing en het Europese Airbus 99% van de wereldmarkt voor passagiersvliegtuigen met meer dan 110 stoelen. Deze markt weegt meer dan $ 100 miljard per jaar. Dit duopolie lijkt echter om verschillende redenen in 2022 te zijn afgezwakt. Ten eerste staan ​​voor het eerst twee middellangeafstandsvliegtuigen met één gangpad, de Chinese Comac C919 en de Russische Irkut MC-21, op het punt in dienst te worden genomen. Daarbij komt nog de Boeing 737 Max-crisis. Nu de leveringen van dit vliegtuig tussen 2019 en 2021 zijn stopgezet, is de balans van de productie verbroken. In 2021 registreerde Boeing 340 leveringen, met Airbus nog steeds aan kop met 611.

Leave a Comment