Europese fabrikanten hebben een technologische kaart te spelen in China en Azië-Pacific, en de uitdagingen kunnen worden overwonnen

In Azië is het gebruik van IoT en cloud computing in fabrieken lager dan in Europa of Amerika, al proberen verschillende overheidsinitiatieven dit aan te pakken (1).

Daarom is het nu tijd voor Europese fabrikanten om met hun technologische innovaties het verschil te maken in deze veelbelovende markten.

Deze markten zijn zo subtiel dat bedrijven er niet in durven te investeren, maar de uitdagingen zijn te overwinnen.

Taal en cultuur

China is een land vol traditie en trots op zijn duizendjarige cultuur. Zijn invloed reikt verder dan zijn grenzen en strekt zich uit tot Azië en de Stille Oceaan. Elke buitenlander die relaties met de Chinezen aangaat, is bang beledigd en verkeerd te zijn, omdat de cultuur heel anders kan zijn, vooral voor verre westerse landen.

Cultureel verschil, geen obstakel, is een kans om nieuwe dingen te ontdekken. De meeste Aziaten zijn heel extravert en vergeven gemakkelijk kleine blunders.

Taal kan een barrière zijn, zeker in de geïndustrialiseerde wereld waar alles heel precies moet en wederzijds begrip essentieel is. Het is erg moeilijk voor Europeanen om het te begrijpen, met zijn verschillende dialecten, intonaties en uitspraken op enkele uitzonderingen na, zijn schrijven dat heel anders is dan het onze, en een totaal andere structuur. Deze complexiteit is gebruikelijk in landen in de regio Azië-Pacific, waar het schrift anders is in Thailand en Japan, en de verkwikkende talen die bijvoorbeeld in Vietnam en Laos worden gesproken.

Tegenwoordig leren inwoners van deze landen Engels en uitwisseling op deze manier wordt steeds populairder.

Het wordt echter ten zeerste aanbevolen om een ​​lokale expert te vergezellen om tijd te besparen en snel contacten te leggen met de juiste mensen om de lokale markt te penetreren en te ontwikkelen.

Verbinding

Netwerkprestaties zijn de grootste uitdaging voor fabrikanten met het hoofdkantoor in Europa en kantoren of fabrieken in China – Azië-Pacific. Communicatie tussen het hoofdkantoor en andere locaties, controle, productiviteit en efficiëntie, dus de stabiliteit van alle productie kan worden beïnvloed door de kwaliteit van de communicatie over zo’n lange afstand. In het ergste geval kan de productie vertragen of stoppen, met gevolgen voor de omzet van het bedrijf en de reputatie van het bedrijf bij klanten en partners.

Communicatie is essentieel om partners te integreren en de productie te automatiseren. Slechte communicatie kan ook het verzamelen en analyseren van gegevens belemmeren, evenals verbindingen met andere multinationale entiteiten. In dit geval is de prestatie van het ERP niet langer gegarandeerd.

Het is raadzaam om een ​​provider te kiezen die voldoende bandbreedte en lage latentie kan bieden, en die ook kan worden opgeschaald als uw bedrijf groeit. Op elke locatie heeft u breedband nodig om uw transacties en gegevensuitwisseling in het buitenland te beveiligen.

Communicatie over verschillende tijdzones

Maakbedrijven moeten te allen tijde zicht hebben op hun productie, over alle locaties heen, ook al zijn ze verspreid over de hele wereld. De automatisering van fabrieken, met informatieterugkoppeling, maakt het mogelijk om op afstand de productiestatus te monitoren en in te grijpen bij een blokkade.

Als Azië-Pacific en Europa ver weg zijn en niet tegelijkertijd, hebben chatsoftware, vergaderingen op afstand en het downloaden van bestanden vooruitgang geboekt en uitwisselingen vergemakkelijkt. Het creëren van een WAN, een wereldwijd netwerk, om de communicatie tussen verschillende locaties te verbeteren, zou een andere troef zijn. Daarnaast vereenvoudigt de cloud de internationale communicatie door data en documenten altijd en overal voor iedereen toegankelijk te maken.

De belangrijkste vooruitgang is echter het Internet of Things, dat machine-, proces- en productiegegevens verzamelt voor productiviteits- en efficiëntieanalyse en procesoptimalisatie. Dankzij het Internet of Things is het mogelijk om verbeterpunten te identificeren, productieprocessen te evalueren en zelfs nieuwe inkomstenbronnen te ontdekken, en dat alles op afstand. Intelligente camera’s houden het goede verloop van de productie in de gaten en zorgen ervoor dat alles volgens plan verloopt.

Automatisering, kunstmatige intelligentie en big data helpen bij het vinden van manieren om de productie verder te verbeteren.

Gegevensbescherming

Slecht beveiligde industriële websites zijn vaak het doelwit van cybercriminelen. Uit een onderzoek onder productiebedrijven bleek dat 60% van hen niet volledig beschermd was tegen cyberaanvallen (2). De stabiliteit van de IT-infrastructuur is de sleutel tot het succes van de internationale productie. Intellectuele eigendom is ook een punt van zorg, vooral in de context van toenemende concurrentie.

Naast de gebruikelijke beveiligingssoftware is het raadzaam om zijn distributiekanalen te versleutelen. Het beste is om een ​​VPN te gebruiken, een virtueel particulier netwerk dat speciaal voor het bedrijf is bedoeld. Een VPN leidt het verkeer zo om dat het niet kan worden gezien door derden, waardoor de risico’s van verbindingen tussen Azië en Europa worden verkleind.

5G beheersen

5G is meer dan een sneller 4G-netwerk. De technologie maakt geavanceerde softwaretoepassingen mogelijk en is een groot voordeel van het internet der dingen. Softwarekwetsbaarheden kunnen echter worden misbruikt als toegangspoort tot een cyberaanval, en zoals elke nieuwe technologie kan 5G zijn nadelen hebben.

Maar, wijd verspreid in China en de regio Azië-Pacific, blijft het een belangrijke troef die een van de sterke punten in de regio is. De voordelen ervan wegen ruimschoots op tegen de nadelen.

wetgeving

De regio Azië-Pacific is zo uitgestrekt dat de regels van land tot land verschillen. En in China verschilt het zelfs van regio tot regio, zelfs van stad tot stad, als het gaat om productie en distributie. Het is echt nodig om de wetgeving goed te bestuderen voordat u begint, want investeringen zijn belangrijk en zelfs als de verschillen onbeduidend zijn, kunnen ze de distributie van producten verhinderen en financiële verliezen veroorzaken.

Om onregelmatigheden, downtime of boetes te voorkomen, is het aangeraden om hulp te krijgen van een lokale partner, zowel voor technologische kwesties als voor economische en fiscale kwesties, zelfs als u al in het land woont omdat de wetgeving evolueert en het noodzakelijk is om voortdurend bijgewerkt.
De gemaakte kosten worden gecompenseerd door het vermijden van forse boetes.

binnenlandse concurrentie in Azië

Ook al verloopt de internationale handel tussen China en Europa erg goed, sommige bedrijven vrezen binnenlandse concurrentie, vooral van Chinese staatsbedrijven. Niet-staatsbedrijven profiteren van subsidies, wat hen een zeker voordeel geeft ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten.

Volgens een studie van de Europese Kamer van Koophandel vindt 59% van de Europese bedrijven echter dat ze op dezelfde manier worden behandeld als hun Chinese tegenhangers (3). 59% is van plan om hun activiteiten in China uit te breiden en meer dan tweederde is optimistisch over hun kansen op succes in China. Minder dan een tiende is niet van plan in het land te investeren, slechts 4% is van plan een deel van zijn investeringen uit China terug te trekken en slechts 1% is van plan al zijn investeringen daar terug te trekken.

Buitenlandse bedrijven hebben ook te maken met een enigszins gesloten binnenlandse markt in China en bestaande digitale ecosystemen en handelsnetwerken.

Zeker in China is het essentieel om vergezeld te worden door een lokale partner. De Chinese staat is zeer aanwezig in de economie van het land, meer dan Europa, maar staat ook open voor buitenlandse investeringen.

Buitenlandse fabrikanten vrezen misschien dat ze de lagere binnenlandse productiekosten niet kunnen evenaren. Om deze reden zijn Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam zelfs enkele van de moeilijkst te bereiken markten ter wereld.

Maar deze productiekosten stijgen gestaag met de ontwikkeling van de economieën van deze landen. Zo zijn de lonen in de maakindustrie in Vietnam de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 5% per jaar gestegen.

Enerzijds voldoet de kwaliteit van productie en apparatuur niet aan de Europese normen. Om verder te gaan met het voorbeeld van Vietnam: er is nog steeds veel maakindustrie die handarbeid is en minder geautomatiseerd, en het vereiste kwalificatieniveau is relatief laag.

Aziatische fabrieken zijn zich ervan bewust geworden dat ze moeten evolueren van massaproductie naar producten van betere kwaliteit, met inachtneming van internationale normen en milieunormen, maar vaardigheden zijn schaars in deze delen van het continent en handel in verband met industrie wordt niet gewaardeerd.

Dit is hoe Europese fabrikanten zichzelf kunnen doen gelden, en hun concurrentievoordeel komt voort uit hun technologische vooruitgang. Obstakels die kunnen worden overwonnen en ruimte voor innovatie.

(1) https://iot-analytics.com/industry-4-0-adoption-2020-who-is-ahead/
(2) https://home.kpmg/de/de/home/themen/2020/09/gefahr-durch-cyberkriminelle.html
(3) https://www.rolandberger.com/publications/publication_pdf/RB_BCS_EN.pdf

Leave a Comment