Het internet der dingen en de energiecrisis | alliantie

Onze columnist Henry Schwartz blikt terug op de plaats die het internet der dingen heeft ingenomen in de huidige context van de energiecrisis in een gesprek met Emmanuel François wiens smart building en smart city altijd centraal hebben gestaan ​​in zijn carrière.

In de context van de energiecrisis die ons treft, en in het licht van de belangrijkste aanbevolen maatregelen, is het interessant om terug te keren naar waar het internet der dingen naartoe gaat, met name wat betreft gegevensbeheer en webrealiteit 3. In deze nieuwe rubriek , Ik wilde dit belangrijke onderwerp van het beheer van gegevens bespreken in het kader van een uitwisseling met Emmanuel François die, naast het voorzitterschap tot juli 2022 van de Smart Buildings Alliance for Smart Cities die hij in 2012 oprichtte, nu voorzitter is van de Product Council “ Technologie en Vastgoed » ULI France, voorzitter van het MAJ Fund en senior adviseur bij Urban Practices.

Hendrik Schwartz. We leven in een energiecrisis. De huidige maatregelen hebben vooral betrekking op de flexibiliteit van elektrisch vermogen, wat leidt tot het bevorderen van een tijdelijke aanpassing en een eenmalige afbouw ten opzichte van wat verwacht wordt. Terwijl deze maatregelen gisteren werden gekoppeld aan het concept van comfort en de aanvaardbaarheid ervan, worden ze vandaag gekoppeld aan soberheid op het gebied van energie met als doel het verbruik in het algemeen te verminderen. Het is echter vooral de kwestie van de stijging van de energieprijzen en de inflatie in het algemeen die veerkracht opnieuw in de schijnwerpers zet. Digitaal heeft voordelen. Wat denk jij ervan?

Emmanuel François. De gezondheidscrisis heeft het tempo van de digitalisering versneld. Digitaal is alomtegenwoordig en alomtegenwoordig. We zijn geëvolueerd naar een hybride samenleving die ons in staat stelt hier en overal te zijn. Op dezelfde manier als er een pre- en post-Covid-digital is, zal er een pre- en post-energiecrisis zijn. Ze is niet klaar om te stoppen. Op 1 mei gaan we niet juichend de straat op. Er zal een industrieel probleem zijn en een economie gebaseerd op betaalbare energie.

De interesse in digitale technologie is duidelijk omdat het essentieel is voor het energiebeheer, vooral binnenshuis, dat goed is voor 44% van het energieverbruik en mogelijk meer dan 50% op middellange termijn als we het opladen van elektrische voertuigen erbij tellen. We weten hoe we het energieverbruik in gebouwen met 20% kunnen verminderen, wat heel gemakkelijk is, aangezien ze maar voor 30% worden gebruikt. Door de energieproductie af te stemmen op het gebruik, wordt het totale verbruik met 10% verminderd. Dat is vandaag het doel van de Europese Commissie. Het kan volgens gebruik worden geproduceerd. Om dit te doen, hebt u gegevens nodig en de mogelijkheid om in realtime te handelen. Digitaal maakt dat mogelijk. Maar automatisering alleen in het gebouw zoals vereist door het BACS-decreet zou dit doel niet kunnen bereiken zonder digitale ondersteuning!

Lees ook: [Chronique] Ruimtelijke ordening op de proef gesteld (gebrek aan) gerelateerde kennis

U herinnert zich het gebrek aan bezetting van de gebouwen. Dit tart de aanpak om de kamertemperatuur te beperken tot 19 °C. Je moet spelen met de bezettingsgraad.

Het is beter om naar 21 graden Celsius te gaan en de bezetting te verbeteren. We zijn nu lichtjaren verwijderd van wat we moeten doen. Dit is het resultaat van het organiseren in silo’s en het promoten van oplossingen zonder een globale visie.

Tijdens de gezondheidscrisis werden kooldioxidesensoren in scholen geïnstalleerd zonder een vraag te stellen over hun integratie in de digitale infrastructuur en de mogelijkheid om deze apparatuur anders te gebruiken door toegang te krijgen tot de gegevens ervan, zoals frequentiebewaking en bezettingsgraad.

Het zou verstandig zijn om in elk gebouw en alle systemen een gemeenschappelijk digitaal netwerk uit te rollen dat in staat is om gegevens te verzamelen en te gebruiken, als prioriteit voor elke investering! En implementeer van geval tot geval Connected Objects (IoT) en automatisering. Kortom: Implementeer IT (Building Information System) vóór OT (Operational Equipment). Terwijl vandaag het tegenovergestelde gebeurt, d.w.z. digitale dosis plus IoT en GBS. Dit is verkeerd in termen van kosten, omdat de aanpak geen ruimte biedt voor de uitrol van een gedeeld digitaal netwerk dat nuttig is voor de overdracht van meerdere diensten zoals energie, CO2-traceerbaarheid, water, afval, veiligheid, gemak, arbeidsbeheer, persoonlijke assistentie en persoonlijke verzorging. Gezondheid, vermogensbeheer, enz. Door real-time toegang te hebben tot alle gegevens (meerdere diensten en meerdere actoren) van het gebouw, is het bovendien mogelijk om deze diensten aan te bieden, met name door ze te kruisen voor een aanpak die zowel holistisch als micro is. Dus in sommige gevallen zal dit het mogelijk maken om minder apparatuur en verbonden objecten in te zetten door alleen maar op deze data en metadata te vertrouwen. Dit is wanneer digitaal duurzaam wordt. Hiermee kunt u low-tech doen met high-data!

Nu we in een grote energiecrisis terechtkomen, is het echt absurd om koste wat het kost energie-efficiëntie- of lastafschakelsystemen te willen inzetten zonder a priori nauwkeurig te vertrouwen op een gedeelde digitale infrastructuur en een gebouwinformatiesysteem. Speciaal uitgerust met een BOS (Building Operating System) waardoor deze datadoorvoer ingesteld kan worden uitgaande van het gebouwgebruik. Doordat we een betere kennis hebben van het gebruik van het gebouw, kunnen we deze informatie kruisen met energiegegevens en andere externe gegevens van het gebouw zoals weer of prijzen om de energiebehoefte van het gebouw zoveel mogelijk aan te passen. Capaciteit opbouwen beschikbaar en dit in real time. Vandaag zijn we daar nog ver van verwijderd, helaas omdat de oplossingen die momenteel worden uitgerold erg verticaal zijn en ernaar streven een antwoord te geven op een specifiek probleem: een oplossing voor een probleem zonder deze digitale dimensie te integreren.

Voor veel onderwerpen worden financiële aspecten behandeld in het licht van hetzelfde economische model terwijl er wordt gecommuniceerd over nieuwe modellen die toch andere filters bevatten. Zo kunnen we het succes zien van het zelffinancieren van het vraagresponssysteem zonder deze doelstellingen op het gebied van energie-efficiëntie te halen. In dit geval leg je de nadruk op een verandering in het economisch model op basis van andere referentiesystemen.

Ja, ik ben ervan overtuigd dat we de huidige uitdagingen niet zullen aangaan als we ons houden aan het enige criterium, en dat is geld. Weten hoe positieve externe effecten moeten worden gevolgd en ernaar verwezen, is essentieel, en dit kan niet worden beperkt tot niet-financiële boekhouding. Dit is de kracht van digitaal. Dit is wat ik codeereconomie noem. Er zal geen smart building of smart city zijn als we vasthouden aan de oude paradigma’s. Het is essentieel om alle actoren in de waardeketen op de lange termijn met elkaar te verbinden. Hoe accepteert u bijvoorbeeld dat de vertegenwoordiger in hetzelfde appartement zijn apparatuur en systemen heeft voor energieafvoer waardoor het elektriciteitsverbruik van de apparatuur kan worden verminderd of tijdelijk kan worden stopgezet zonder dat een andere vertegenwoordiger deze voor dit doel kan gebruiken van energie-efficiëntie. Het is niet duurzaam. Het is daarom noodzakelijk om gegevens te delen en een economisch model te creëren dat alle spelers omvat en compenseert, vanaf de gebruiker tot aan hun bijdrage. Hetzelfde geldt voor de koolstoftraceerbaarheid van gebouwen. Ik ben ervan overtuigd dat elke gebruiker van een ruimte in een gebouw binnenkort, op het moment van facturering, een verhoging van het CO2-aandeel van zijn digitale portemonnee voor het gebruik van die ruimte zal hebben, teruggebracht tot de tijd en het gebruikspercentage. Dit koolstoftoken zal in het begin ongetwijfeld gunstig zijn, maar er kan geld mee worden verdiend.

De traceerbaarheid ontstaat hier met betrekking tot de economy markup die u verklaart niet-dwingend te zijn.

Een echt nieuw incentive economisch model. We kunnen koolstofgewicht omzetten in tokens en koolstoftokens bewaren in onze digitale portefeuilles. Als ik deugdzaam wil zijn, koop ik koolstoftokens die mijn koolstofgewicht verminderen en zal ik alleen investeren in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Er is een koolstofmarkt in tokens die alleen zullen worden gebruikt om de ecologische voetafdruk van onze activiteiten te verkleinen.

Als koolstofdioxide ons echter allemaal bindt, zou ik graag nuanceren, want naar mijn mening zou het volgende decennium vooral het decennium van water moeten zijn. We bereiken op veel plaatsen een breekpunt en water is van vitaal belang. Deze twee zaken moeten op zijn minst gecombineerd worden. Het is net zo noodzakelijk om water te volgen als om koolstof te volgen. Het is naar mijn mening veel eenvoudiger. Het klinkt misschien futuristisch, maar we zullen niet reageren op actuele grote problemen met geld als enige referentie. Groene/duurzame financiering getuigt hiervan.

Het gaat er niet om het bestaande financiële systeem te vervangen, maar om een ​​complementair model te creëren: er komt geen smart (gebouw, wijk, etc.) als er geen nieuwe economische modellen met nieuwe standaarden komen. Extra financiële middelen zijn volgens de huidige indicatoren niet voldoende. Dit betekent noodzakelijkerwijs controle over onze gegevens. Data governance vormt de kern van deze maatschappelijke transformatie. Dit stelt de organisatie en het bestuur van onze samenleving en haar economische prestaties ter discussie. Zo introduceerde het industriële tijdperk het koolstofprobleem. Menselijke arbeid is vervangen door machines en het is deze machine die koolstof produceert, en er is geen sprake van om terug te keren door opnieuw mensen uit te buiten om minder energie te produceren.

Lees ook: [Diaporama] Vijf startups voor groene bedrijven en de samenleving

Deze oriëntatie van Web 3, die niet vanzelfsprekend is, ook al zouden de vertegenwoordigers het willen verduidelijken zoals het leek voor “Web 2”, stelt data governance centraal in het debat.

Traceerbaarheid gaat noodzakelijkerwijs gepaard met probleemgegevens. Het is belangrijk dat je deze onder controle hebt. Het huidige paradigma van internet is vernietigd. Het was in wezen gedecentraliseerd en diende het algemeen belang. De actoren hebben zich ertoe verbonden de gegevens te centraliseren en de bevolking bij dit model te betrekken – volumes dankzij de gratis verzameling, kruisverwijzingen en exploitatie van deze verzonden gegevens. Dit model is gebrekkig en moet 180 graden worden heroverwogen. Laten we het voorbeeld van het loskoppelen weer nemen: een speler die een gratis verwarmingsbeheersysteem aanmaakt, moet gegevens delen omdat er ook een gebruiker is. Gegevens zijn de doorvoer van (het) gebruik van (de persoon) met een apparaat. De gebruiker moet aan deze gegevens zijn gekoppeld. Als de eigenaar van het apparaat zegt dat het onmogelijk is om die gegevens te delen, valt het formulier weg. En als er een overweging nodig is, kan dat in de vorm van symbolen zijn. Het databeheer moet worden teruggedraaid. Elke burger, elke gemeenschap en elk bedrijf moet het terug kunnen nemen en het gebruik ervan kunnen controleren. In een datawaardeketen waar sprake is van een producent, omroep en gebruiker, is het absoluut noodzakelijk dat het product gekoppeld is. Dit roept vraagtekens bij het “Web2”-model. Web3 moet zichzelf opnieuw uitvinden.

Dat zien we bij het economische luik maar ook bij landen zoals met name China waar data governance gecentraliseerd is: burgers, bedrijven en e-yuan. Digitale democratie kan leiden tot digitale inclusie. In China is het geheim verborgen.

We hebben ons corporate governance-model geïnstalleerd, dat erg gericht is op dit digitale model dat misleidend was. We moeten overgaan op neurobeheer met lokaal bestuur.

Leave a Comment