Met de XV uit Frankrijk mengt AI zich in de strijd

Na de triomf van het seizoen 2022 bereidt het Franse rugbyteam zich voor op het WK 2023. Gegevens zullen op grote schaal worden gebruikt en geanalyseerd, net als het internet der dingen. uitleg.

2022 was een geweldig jaar voor de XV voor Frankrijk met Grand Slams in 6 Nations en belangrijke overwinningen tijdens de Najaarstour. Het nationale rugbyteam wacht nu een grote deadline: het WK voetbal in Frankrijk vanaf september 2023. Het door Fabien Galthe gekozen team hoopt zijn eerste wereldtitel binnen te halen.

Om dit te bereiken, stelt de federatie middelen ter beschikking aan haar coach, inclusief technologie. Zo maken gegevens, kunstmatige intelligentie en voorspellende analyse deel uit van de reeks tools die beschikbaar zijn voor het personeel, de coaches en bewegingswetenschappers van Team France.

Meerdere maar gefragmenteerde gegevensbronnen

Charlotte Douet, datawetenschapper bij SAS Frankrijk

Om zijn spel in de sector een boost te geven, werkt FFR ook samen met uitgever SAS. Om de match op het vlak van analytics op gang te brengen, kan de federatie rekenen op een grote schat aan data, met name GPS dankzij de sensoren aan boord van de spelers en nu ook de bal sinds de Autumn Nations-reeks.

Van elke speler worden gegevens verzameld tijdens trainingen en wedstrijden. “Deze classificatie is erg belangrijk, maar het is ook handig om gebeurtenisgegevens toe te voegen, dat wil zeggen bewegingsgegevens van het spel. Het maakt het mogelijk om acties op de grond te plaatsen en te detailleren”, merkt Charlotte Douet, datawetenschapper bij SAS France op.

Lees ook: Wat ontsluit het potentieel van kunstmatige intelligentie in 2023?

Deze informatie wordt opgehaald bij de gegevensprovider, die de acties codeert. XV van de Franse analisten registreren ook de acties die verband houden met het schema, met name dankzij de video. Er worden dus drie afzonderlijke databases gemaakt.

Net als in het bedrijfsleven kreeg de vakbond te maken met data-inflatie en de versnippering ervan. De toepassingen bestaan ​​voornamelijk uit incidentele onderzoeken. “De primaire ambitie was om alle informatie te centraliseren zodat iedereen toegang had tot dezelfde database, historie en werkende database.”

Het tweede deel van deze technologische samenwerking: het analyseren van data-assets met als doel het benadrukken van prestatiefactoren die waarschijnlijk van invloed zijn op de matchresultaten.

De sleutel als toegangspunt voor de gegevens

De exploitatie van gegevens in de sport is niets nieuws, en technologie ook niet. Voetbal gebruikt bijvoorbeeld computer vision-oplossingen om informatie te extraheren. Bij rugby is de geautomatiseerde analyse van beelden veel complexer, vooral tijdens de scrum- of rockfase. Het is een ambitie voor de toekomst. Ondertussen richt de exploit zich op gestructureerde gegevens.

Bovendien zorgt de analyseoplossing die is ontworpen voor Tricolor XV voor een hoge mate van nauwkeurigheid, waardoor spelactie (en de bijbehorende gegevens) worden gecorreleerd met de video. “Medewerkers moeten deze professionele feedback via video krijgen”, legt de SAS-expert uit. Maar daarvoor was het nodig om de behoeften van de atleten te bepalen.

De eerste stap in mei 2021 bestond uit een workshop Design Thinking. Er verschenen korte- en langetermijndoelen. Het eerste doelwit geïdentificeerd: de sleutel die is geworden Een aanwinst voor het team van Frankrijk. Deze keuze wordt verklaard door de deelname van Karim Ghazal, coach van de vijftiende aanraking, en zijn “bewustzijn van gegevens”.

De interface-afbeeldingen gaan over voetbal, niet over rugby, omdat de gegevens vertrouwelijk zijn

“Het was ook de perfecte procedure om ons in staat te stellen de rugbygegevens aan te passen door ons te concentreren op een vrij nauwkeurige en strategische spelactie”, specificeert de datawetenschapper die verantwoordelijk is voor het project.

Volgens de acties, uitgaande van de sleutel, biedt de oplossing nuttige informatie zoals de naam van de werper, formatie, positie, snelheid van loslaten van de bal, enz. De analyses zijn gebaseerd op een geschiedenis die teruggaat tot 2019 en bestaat uit iets meer dan 1.000 wedstrijden, waaronder 37 wedstrijden voor Frankrijk’s XV en 450 balcontacten.

“De gebruiker kan bijvoorbeeld filters, records, teams en grondgebieden definiëren om een ​​dashboard weer te geven dat automatisch wordt bijgewerkt en de vereiste informatie levert. Dit is bijvoorbeeld het percentage treffers dat daaropvolgende slagen of passen toestond”, legt Charlotte uit. Duet.

Data en IA, een beslissingsondersteunend hulpmiddel

Na de inworp zijn dezelfde functies voor gegevensherstel ontwikkeld in de vorm van een dataviz voor de andere fasen van het spel: scrum, kicks, combinaties na ruck, enz. Gebruikers werden ook getraind om het platform in verschillende sessies te gebruiken, zodat ze onafhankelijk kunnen zoeken naar informatie.

Ook ondersteunden datawetenschappers medewerkers om een ​​zakelijke vraag om te zetten in een verzoek. Voorbeeld (kan belangrijk zijn tijdens het WK): Wat zorgt ervoor dat de All Blacks het meest teruglopen? Het antwoord ligt in een van de ontwikkelde modules (let op: voor Nieuw-Zeelanders ligt de oplossing in de module voor spelverzamelingen).

Het doel van het platform is dus om te helpen bij de besluitvorming vóór wedstrijden en bij het decoderen erna. Het wordt niet in realtime gebruikt en gegevensfeedback wordt niet gebruikt. De wedstrijd wordt echter al heel vroeg uitgespeeld, door de tekortkomingen van de tegenstander te identificeren en de training aan de hand van de gegevens te kalibreren.

De interface-afbeeldingen gaan over voetbal, niet over rugby, omdat de gegevens vertrouwelijk zijn

“De training moet zoveel mogelijk lijken op de volgende wedstrijd. Om ze voor te bereiden hebben we een module op maat ontwikkeld waarmee ze bijvoorbeeld matchende feiten kunnen voorspellen (…)” dankzij het gebruik van het algoritme. Dit zal bijvoorbeeld verwijzen naar een aantal deuken of krassen en de bijbehorende stukken land.

Deze voorspellingen worden meegenomen in de besluitvorming, niet in plaats daarvan, en de datawetenschapper dringt erop aan zich tijdens dit project met FFR op rugby te richten. Voorspellende functies en trainingsmodule zullen tegen september worden gebruikt ter voorbereiding op de grote bijeenkomst in 2023.

Aan het einde van de Autumn Tour vond een evaluatie plaats tussen de SAS-teams en XV-analisten uit Frankrijk. Dit heeft tot doel de volgende ontwikkelingen voor het platform te definiëren. Een daarvan is het gebruik van gegevens van verbonden ballonnen door ze te integreren in dashboards.

Sommige eenheden worden betaald, inclusief die voor passen en combinaties. “We hebben een nieuwe spil waaraan we werken”, verklaart Charlotte Duet, zonder veel te zeggen om haar driekleurencollectie geheim te houden. Deze tools zullen ook beschikbaar worden gesteld aan andere nationale teams, waaronder de Women’s XV.

Leave a Comment