IoT voor groen: metingen om het beter te doen

Industrie, bouw, landbouw, energie, transport … dingen die met elkaar te maken hebben en milieubescherming kunnen in alle activiteitensectoren worden geïntegreerd. Voor aanzienlijke prestatieverbeteringen en algemene emissiereducties.

De use cases zijn eindeloos: het gebruik van het Internet of Things maakt het bijvoorbeeld mogelijk om waarschuwingen te geven als verwarmingsinstructies niet worden gerespecteerd, om de batterijlading van een vloot elektrische bussen te optimaliseren, om lekken in water op te sporen, om echte -tijdbewaking van energieverbruik, om digitale tweelingen te creëren die gericht zijn op het analyseren van gegevens met betrekking tot apparatuur, gereedschappen, gedrag, verbruik en omgevingen in een industriële omgeving, enz.

Lees ook: Vijf startups en een groen bedrijfsleven

“Het Internet of Things, omdat het een directe en nauwkeurige visualisatie van een uitgestrekte fysieke wereld mogelijk maakt, maakt het mogelijk om er optimaal op te reageren door de juiste actie op het juiste moment, of het nu gaat om het identificeren van de bronnen van overconsumptie van een gebouw of anticiperen op het onderhoud van industriële machines”, verklaarden Valery Kozak, Executive Vice President of Intelligent Mobility bij Orange Business Services en Sylvain Chevallier, Telecoms and Media Partner bij BearingPoint, beide auteurs van een witboek getiteld “IoT For Green” het presenteren van klantcases voor het gebruik van verbonden objecten in dienstverlenende bedrijven en het milieu.

Besparingen op hulpbronnen omgezet in tonnen kooldioxide-equivalent

In deze whitepaper zien klanten van Orange Business Services energie-efficiëntie (33% van de respondenten), toeleveringsketen (20%) en bedrijfsvoering/onderhoud (18%) als een van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven op het gebied van MVO. Dit zijn allemaal gebieden waar IoT for Green zijn volledige rol speelt.

De cases die in het witboek zijn bestudeerd, hebben geleid tot de levering van een of meer hulpbronnen: water, elektriciteit en grondstoffen. Elk kan zich vertalen in besparingen op de uitstoot van broeikasgassen, gemeten in tonnen kooldioxide-equivalent (CO2e). Deze gecombineerde maatstaf maakt het mogelijk om alle use cases te vergelijken, niet alleen in termen van hun relatieve impact (het percentage vermeden emissies door de oplossing te verspreiden), maar ook hun absolute impact (de totale hoeveelheid vermeden emissies), zoals weergegeven in de grafiek onderstaand.

Vergelijkende tabel met meetwaarden

Een gemiddelde vermindering van 20% van de totale emissies en operationele prestatieverbeteringen

Voor alle projecten die in de White Paper van Orange Business Services en BearingPoint worden gepresenteerd, bedraagt ​​de gemiddelde vermindering van de totale uitstoot 20%, evenals de bijbehorende operationele prestatiewinst. Projecten met een lage absolute impact (reducties van minder dan 500 tCO2e) hebben een hoge relatieve impact en een grote variantie, variërend van 12 tot 50%. “Deze bevindingen zijn veelbelovend als we vaststellen dat volgens het World Economic Forum 95% van alle IoT-projecten klein tot middelgroot is en kan worden uitgevoerd door het MKB en gemeenschappen”, aldus de auteurs van het witboek.

Wat betreft de projecten met de grootste absolute impact (een reductie van meer dan 500 tCO2e), hun relatieve impact is beperkt tot ongeveer 11%. “Een mogelijke verklaring kan worden gevonden in de bron van de gerealiseerde besparingen: van de vier projecten zijn er drie gericht op het verminderen van het brandstofverbruik, een dure bron waar we al aan hebben gewerkt om deze te optimaliseren vóór de komst van het internet der dingen. Dus de incrementele winsten veroorzaakt door internet zal moeilijk vast te leggen zijn. De dingen “.

Oplossing voor het monitoren van het energieverbruik voor rederijen in Azië

Van de klantcases die in het witboek worden gepresenteerd, betreft het project met de grootste absolute impact de inzet van een oplossing voor het monitoren van energieverbruik voor verschillende visserij- en scheepvaartbedrijven in Azië, waaronder vloten van 20 tot 130 schepen die trawlers, vrachtschepen en koelschepen combineren Evenals drijvende fabrieken.

De klantcase beschrijft hoe 42 schepen werden uitgerust met een end-to-end brandstofstroombewakingssysteem. Dit apparaat omvat onderling verbonden massastroommeters die worden ingezet op de toevoerkanalen van de tank, motor, ketel en generatoren om de massa brandstof die naar elke eenheid stroomt te berekenen. Een online platform maakte het mogelijk om het verbruik te monitoren en technici aan boord en aan de wal te waarschuwen bij een afwijking.

Voor een gemiddeld schip dat 367 ton brandstof per maand verbruikt, zagen klanten een afname van 326 ton, een stijging van 11% (4,7% gerelateerd aan brandstofcontrole en 6,3% gerelateerd aan brandstofverbruikcontrole). apparaten). Een gemiddeld schip stoot 13.740 ton CO2 per jaar uit, en voor de 42 schepen die zijn uitgerust met de Orange IoT-oplossing vertaalt zich dit in een vermindering van de totale uitstoot van 36.000 ton CO2, evenveel als een kleine Europese stad met 4.500 inwoners.

“Geautomatiseerde procescontrole is niet vereist voor de oplossing om significante winst te behalen: het simpele feit dat de situatie kan worden gemeten, maakt het mogelijk om onmiddellijke acties te definiëren om de efficiëntie te verbeteren, of het nu gaat om het snel repareren van een lek of het sluiten van onnodig openstaande verwarmingscircuits”, concluderen de auteurs van het rapport.

Ze herinneren zich ook dat geen van de onderzochte oplossingen in de belangrijkste gevallen betrekking had op de installatie van monitoren, de meest energie-intensieve digitale apparatuur. Ze wijzen er ook op dat de negatieve voetafdruk van telecom door de GSMA wordt geschat op een tiende van haar positieve impact, door de uitstoot die ze in andere sectoren toestaat te verminderen. De architectuur van IoT-oplossingen ligt echter dicht bij die van communicatie, aangezien de hier bestudeerde voornamelijk sensoren en antennes bevatten die hun gegevens naar een centrale server sturen (via een low-power LoRa-verbinding).

Leave a Comment